העיניים בבוקר יום רביעי הבא יהיו נשואות לאדם אחד. לא ליו"ר הליכוד, בנימין נתניהו, גם לא ליו"ר קדימה, ציפי לבני. כולם יחכו למוצא פיו של אביגדור ליברמן, יו"ר ישראל ביתנו. על מי הוא ימליץ בפני הנשיא להרכיב את הממשלה הבאה.
עם 21 מנדטים כפי שמנבא לו סקר "גלובס" וגיאוקרטוגרפיה בהנהלת פרופ' אבי דגני, ליברמן יהיה זה שיחליט מי יהיה ראש הממשלה, מי ירכיב את הקואליציה הבאה. הוא ממליך המלכים החדש. המפתחות אצלו בכיס. ליברמן ינווט. ליברמן יחליט. ליברמן יקבע.
אם קודם היה זה יו"ר ש"ס, אלי ישי, עתה הכוח עובר לליברמן. ישי כך נראה, עשה טעות פטאלית כשהחליט לוותר על כניסה לקואליציה בראשותה של לבני. הוא אמנם קיבל הבטחה מנתניהו להגדלת קצבאות הילדים, אבל איבד את מעמדה של ש"ס כלשון המאזניים. עם 10 מנדטים שמעניק לה הסקר, המפלגה החרדית מוצאת את עצמה אי שם מאחור, רק חמישית בגודלה.
על פי הסקר, הקרב בין העבודה לישראל ביתנו על המיקום בטבלה - הוכרע. ליברמן באופן מובהק עומד בראש המפלגה השלישית בגודלה. עתה הוא יכול לזנוח את המלחמה בברק ולעבור לזירת ההתגוששות מול לבני בקרב על המקום השני. הפער בין ישראל ביתנו לבין קדימה הוא עתה בטווח הטעות הסטטיסטית - כמו שזה נראה היום לליברמן וללבני יש כמעט אותו סיכוי להרכיב את הממשלה הבאה.
בקצב הזה, אם המגמה תימשך, ליברמן יהיה זה שידרוש מנתניהו כי ימליץ עליו בפני הנשיא שמעון פרס להרכיב את הממשלה הבאה. יו"ר ישראל ביתנו עשוי להיות זה שימנה את לבני או נתניהו לשרים בכירים בממשלה בראשותו.
רק לפני שבועיים הודיע שר הביטחון ויו"ר מפלגת העבודה, אהוד ברק, כי המרוץ לראשות הממשלה הוא משולש. והוא צדק, רק שלא דייק ממש בפרטים: לבני- נתניהו-ליברמן היא כרגע השלישייה בעלת הסיכויים הגבוהים ביותר לתפוס את המקומות הראשונים.
כנסת מפוצלת
אחרי שאיבד גובה ונחלש באופן דרמטי, מתקבע הליכוד, בסקר האחרון שמתפרסם כאן עד לבחירות, על 26 מנדטים. במרבית המנדטים שאבדו לו בשבועות האחרונים - אוחז ליברמן. השאר נדדו לעבר האיחוד הלאומי (6) ולחרדים (ש"ס ויהדות התור יחד). במעט מהם מחזיקים גם אלו שיושבים עדיין על הגדר. גם הקמפיין השלילי של קדימה נגד נתניהו עבד. ביבי - אני לא מאמין לו - נחלש, וקדימה מתחזקת מעט (23).
המפה הפוליטית תורכב, ככל הנראה, משלוש מפלגות גדולות - הליכוד, קדימה וישראל ביתנו ומפלגה בינונית אחת - העבודה. זו תהיה מערכת הבחירות השלישית בהיסטוריה של ישראל שבה אף מפלגה לא חוצה את רף 30 המנדטים. הפעם האחרונה שהכנסת נראתה ככה היתה ב-99 עם הניצחון של ברק: העבודה (ישראל אחת) עמדה אז על 26 מנדטים, הליכוד סיים את הבחירות עם 19 וש"ס נכנסה לכנסת עם 17 חברים. איך זה נגמר? כולם יודעים. בתוך שנה וחצי התפטר ראש הממשלה וישראל הלכה לבחירות חדשות. שוב.
אז, ב-99 נעצו כולם את הסיבה בבחירה הישירה ובפתק המפוצל, אבל גם כשחוזרים לשיטה הישנה - התוצאות דומות. הבעיה כנראה לא בשיטה, אלא בהנהגה. מאז רצח יצחק רבין לא נסתם החלל המנהיגותי. למעט אריאל שרון, שהצליח ב-2003 לגרוף 38 מנדטים, אף מנהיג לא מצליח לשחזר את ההישג הזה ולסחוף את ההמונים אחריו. התוצאה היא ארבע מפלגות בגודל בינוני. אף מפלגה לא מספיק דומיננטית. המשמעות - קואליציה רעועה וסחיטה. כל ממשלה שתקום לא תהיה מספיק יציבה ותוביל בסופו של דבר לבחירות חדשות בתוך פרק זמן קצר.
על אף השינויים הדרמטיים, תמונת הגושים לא משתנה. התזוזות, משמעותיות ככל שיהיו הן בין-גושיות. השמאל נשאר עם 51 מנדטים, הימין מחזיק ב-69. על פי התמונה הזו, נתניהו יהיה זה שירכיב את הממשלה הבאה. אלא שאם לפני חודש חשבנו שיהיה זה עבורו גן עדן קואליציוני, עכשיו זה יותר דומה לגיהינום. הוא אמנם ישב על כיסא ראש הממשלה, אבל יהיה סחיט כמו לימון עסיסי.
תסריט אפשרי
התוכנית לייבוש קדימה באופוזיציה שתיכננו בליכוד להוציא את הפועל, נראית כרגע לא ריאלית ותיאלץ להישאר במגירה: נתניהו יהיה חייב לצרף לקואליציה בראשותו את העבודה ואת קדימה כמשקל נגד לליברמן, שעלול לדרוש את תיק הביטחון ותואר ממלא מקום ראש הממשלה. הסיכויים להקמת ממשלת ימין קלושים.
עם זאת, נתניהו יודע כי גם התסריט שבו ליברמן ממליץ בפני הנשיא על לבני, אפשרי. קדימה, ישראל ביתנו והעבודה גורפות יחד 58 מנדטים ויכולות להוביל ממשלה לא פחות יציבה משלו.
סקר ערוץ 2: פער של מנדט בלבד בין הליכוד לקדימה
לפי סקר נוסף שפרסם היום ערוץ 2, הליכוד יקבל 26 מנדטים, אך קדימה מתקדמת ל-25 מנדטים. לפי הסקר, שנערך על ידי מכון המחקר פאנלס, לישראל ביתנו וליברמן 18 מנדטים ולמפלגת העבודה 14 מנדטים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.