בעוד בקואליציה פועלים להשיג רוב לקראת ההצבעה על הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל בשבוע הבא במליאת הכנסת, מודים בסביבתו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, כי אין בחוק בשורה משמעותית לכלל הציבור. "זה חוק שעוזר רק לאלפיון העליון", אמר בסוף השבוע מקורב לנתניהו, וסיפר כי החוק נולד "בישיבה על ויסקי וסיגר עם אנשי עסקים".
לדבריו, ההצהרות כאילו החוק יוזיל את המחירים "הן בולשיט. האדם הממוצע שבאמת עבד בשביל המשכנתא שלו ושילם הרבה בשביל הבית שלו יפסיד בכל מקרה, ובטח שלא יהיה לו כל רווח מהרפורמה".
מקורבו של ראש הממשלה סיפר כי כדי לקדם את השלום הכלכלי עם הפלשתינאים, נפגש נתניהו בחשאי - בין אם באופן אישי ובין אם באמצעות מתווכים, אנשי עסקים ושליחים אחרים - עם אנשי עסקים וגורמים כלכליים מהמדינות הערביות המתונות (בחריין למשל) שמעוניינים להשקיע בשטחים הפלשתיניים.
"ראש הממשלה יודע בוודאות שיש אנשי עסקים ממדינות ערב המתונות שמעוניינים להשקיע בשטחים הפלשתיניים, אף אחד לא ערב לזה שהם לא ירצו לבנות פה. זה טוב שהם ייכנסו לשוק הפלשתיני, אבל ברגע שהרפורמה פתחה את השער לרכישת שטחים גם אצלנו, מי ערב לזה שהם לא יבנו פה? מה יהיה המעמד של הקרקעות בעקבות החוק אחרי שתקום המדינה הפלשתינית? נתניהו היה צריך להקשיח את החוק הישראלי, לא לפתוח אותו. איך הוא ייצא מזה אחר כך?", העיר מקורבו של נתניהו. "מדובר בחוק לא מחושב ולא אחראי", סיכם המקורב.
בניגוד להצהרות אנשי הקואליציה, כי לנוכח איומיו של נתניהו לפטר שרים שיצביעו נגד ההצעה תזכה הפעם הקואליציה לרוב בהצבעה, נראה כי עדיין לא מסתמנת פשרה באופק ובקואליציה מתקשים להשיג רוב. במכתב שקיבלו שרי הממשלה היום מיועצת ראש הממשלה לקשר עם הכנסת, פרח לרנר, נכתב כי ההצבעות על הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל עלולות להימשך שלושה ימים, החל מיום שני ועד יום רביעי.
"נוכחות השרים במליאה נדרשת. לא יאושרו קיזוזים והעדרויות!!!", לשון ההודעה, "אנא היערכו לימים ארוכים והימנעו מפגישות בזמן ההצבעות. נא להיערך לשהות בירושלים בלילה שבין שלישי לרביעי", נכתב.
בבית היהודי כרגע מערימים קשיים על הקואליציה. נתניהו איים כי יסיר את התמיכה בחוק סלומיאנסקי שנועד עבור חבר סיעתם, אם חברי הבית היהודי לא יתמכו ברפורמה במינהל, אלא שבבית היהודי אמרו כי לא יתמכו בחוק מופז אם לא יקבלו את תמיכת הממשלה בחוק סלומיאנסקי. עתה עומד נתניהו בפני בעיה: לאחר ששני החוקים יעברו השבוע, אין לו נשק שבו יוכל לאיים על חברי הבית היהודי אם לא יתמכו ברפורמה במינהל.
גם בעבודה עדיין נעשים מאמצים לשנות את עמדתו של יו"ר המפלגה, אהוד ברק, שהבטיח בשבוע שעבר כי שרי העבודה יצביעו בעד הרפורמה. חברי מפלגה, ח"כים ומזכירי תנועה לשעבר, פנו בסוף השבוע במכתב לברק בבקשה לשקול מחדש את עמדת מפלגת העבודה. "הפרטה מסיבית של קרקעות המדינה ומכירתן לבעלות ידיים פרטיות נוגדת את ערכי היהדות נוגדת את ציוויי הציונות, נוגדת את "חוק היסוד: מקרקעי המדינה" משנת 1960 שנועד להבטיח כי נכסי המקרקעין יישארו בידי המדינה, נוגדת את ערכי תנועת העבודה והחלטות מפלגת העבודה לדורותיה", כתבו.
בתוך כך, ספג הבוקר נתניהו מכה נוספת: בית המשפט המחוזי בירושלים, בראשות השופט משה סובל, פרסם הבוקר את החלטתו ולפיה צו המניעה הזמני אשר הגישה קדימה והמבקש לעצור את הסכם העברת קרקעות הקק"ל להפרטה, נותר על כנו.
לדברי היועמ"ש של קדימה, עו"ד איתן הברמן, "'מדובר בהחלטה משמעותית אשר קובעת כי גם אם הכנסת תאשר את הרפורמה בשבוע הבא, לא ניתן יהיה להוציאה לפועל במתכונתה המקורית, עד אשר ייתן ביהמ"ש פסק דין בתיק העיקרי".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.