בשבועות האחרונים התרענו כי מאחורי ההתנגדות להקצאת 65 מיליון שקל לטובת טיפולי שיניים "על חשבון"
סל התרופות עומדים יחדיו ארגוני חולים, חברות תרופות וההסתדרות הרפואית. דו"ח של
משרד הבריאות המתפרסם היום (ב') מוכיח עד כמה החיבור הזה בין חברות התרופות לגופים השונים במערכת הבריאות הוא עמוק ואף עלול להיות מסוכן. מנכ"ל משרד הבריאות הוא איתן חי עם.
מסתבר כי חברות התרופות תורמות לא רק לקרנות מחקר באוניברסיטאות ובבתי החולים, אלא גם לאיגודים המקצועיים של הרופאים ולקופות החולים - כאשר אלה לוקחים חלק פעיל בעבודתה של ועדת סל התרופות. לקופות החולים יש נציגים בוועדה, ואילו איגודי הרופאים ממליצים לוועדה על תרופות מסוימות. גם ארגוני החולים, שמהווים שחקן חשוב בהפעלת הלחץ הציבורי על חברי ועדת הסל, זוכים לתרומות נכבדות מחברות התרופות.
מבלי לייחס קשר לדברים, אפשר לקחת כדוגמה את חברת התרופות ניאופארם, שתרמה על פי הדו"ח לאגודה הישראלית לפסוריאזיס. ניאופארם מייצרת בין היתר את התרופה "אנברל" כנגד פסוריאזיס, שנכנסה השנה לסל התרופות באופן נרחב יותר לעומת שנים קודמות.
להכניס לבידוד
"אין חבר בוועדה שלא קיבל פנייה ישירה, למשל באמצעות דואר אלקטרוני, מארגון חולים כזה או אחר ביחס לתרופה מסוימת" - כך מודה בשיחה עם "גלובס" ובגילוי לב עו"ד יואל ליפשיץ, סמנכ"ל במשרד הבריאות וחבר בעצמו בוועדת הסל. ליפשיץ מודה כאמור שקיים לחץ, אך הוא לא רואה בלחץ הזה דבר שלילי בהכרח: "עם יד על הלב אני יכול להגיד שלחץ מעורר מודעות, ומודעות מעוררת דיון ציבורי. מסקנות ועדת הסל הן מפגש של רצונות ופשרות, כי לא מדובר בשיקול כלכלי טהור או שיקול רפואי טהור, אלא במערכת של שיקולים שצריכים ליצור בסוף רשימה מאוזנת".
על פי החוק הקיים, משרד הבריאות מחייב את חברות התרופות לדווח על כל התרומות שלהן לגופים העוסקים בתחום הבריאות, אך ללא היקף התרומות. במשרד הבריאות מסבירים כי בכוונתם לשאוף לכך שבעתיד יחויבו החברות לפרט מהו הסכום המדויק שתרמו לכל גוף. החברה שתרמה על פי הדו"ח למספר הגבוה ביותר של גופים היא יאנסן סילאג (44 גופים), ואחריה אסטרה זניקה (42), ניאופארם (40), ומעבדות רפא (40).
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.