ברננקי: הכלכלה זקוקה לריבית אפסית; מהדק תנאי האשראי

(עדכון) - יו"ר הפד בסנאט: הבנק המרכזי נמצא עדיין חודשים מהעלאת ריבית או יציאה מהזרמת הכספים המאסיבית לשווקים ולכלכלה ■ עם זאת, לראשונה מזה יותר משנה, ברננקי מכיר בזאת שהריבית צריכה לעלות מתישהו כדי להקל על הלחצים האינפלציוניים

כאשר פעילי השוק מתחילים להתנהג כמו ילדים חסרי מנוחה בנסיעה ארוכה במכונית, ולשאול שוב ושוב מתי הפדרל ריזרב יבצע את היציאה שלו ממדיניות הריבית האפסית, בן ברננקי נראה כמו האבא שהחליט שהגיע הזמן לעצור את המכונית בצד הדרך ולהסביר לילדים מחדש את מסלול הנסיעה.

יו"ר הפד החל הערב (שעון ישראל) להציג את האסטרטגיה ליציאה מתוכניות הסיוע. ברננקי יהדק את האשראי ע"י העלאת הריבית לכספי הבנקים שמופקדים אצל הבנק המרכזי, בכך ישפיע על תחום ההלוואות לצרכנים - חברות ואזרחים ישלמו יותר עבור ההלוואות שהם לוקחים מהבנקים - אסטרטגיה חדשה של הבנק המרכזי. העלאת הריבית לכספים של הבנקים תתמרץ אותם לא לפזר הלוואות ולשמור על הכסף.

לנרמל את המרווח

כאמור, נושא אחד שברננקי התייחס אליו בעדותו בסנאט הוא המכשיר החדש של הפד להידוק המדיניות המוניטרית. במקום ריבית קרנות הפד, המכשיר המסורתי, המכשיר החדש יכול להיות הריבית שהפד משלם על היתרות שלו.

ברננקי אותת גם שהפד מוכן "לנרמל" את המרווח בין ריבית קרנות הפד לריבית הניכיון שהוא גובה על הלוואות ישירות לבנקים, מרווח שצומצם במהלך המשבר.

לא מוקדם מדי - ולא מאוחר מדי

היציאה מתוכניות הסיוע היא האתגר הגדול ביותר של ברננקי, כי מהלך מוקדם עלול להחזיר את הכלכלה אחורה בטווח הקצר ולהשפיע קשות על השווקים ועל שוק העבודה. אם ישמור על המדיניות לזמן רב מדי, האינפלציה עלולה לחזור.

יו"ר הפד אמר גם כי הבנק המרכזי נמצא עדיין חודשים מהעלאת ריבית או יציאה מהזרמת הכספים המאסיבית לשווקים ולכלכלה. לדבריו, ההתאוששות עדיין זקוקה לתמיכה מהבנק המרכזי ומשיעורי הריבית האפסיים.

ברננקי חזר על הצהרתו להותיר את שיעור הריבית האפסי "לתקופה ממושכת", כלכלנים מעריכים כי הזמן יהיה 6 חודשים. עם זאת, הוא מכיר בזאת, לראשונה מזה יותר משנה, שהריבית צריכה לעלות מתישהו כדי להקל על הלחצים האינפלציוניים.

ברננקי גם אמר כי הבנק המרכזי עדיין שוקל אמצעים נוספים כדי לצאת מתוכניות הסיוע. תרחיש אחד אומר כי ברננקי יחל למשוך את הכספים מהמערכת הפיננסית, ואחר כך יוכל להעלות ריבית.

ברננקי כבר פרסם הנחיות רבות לשוק לגבי מכשירי המדיניות של הבנק המרכזי, והדגיש את ביטחונו שהם יעבדו. כדי לספוג כספים מהמערכת, הפד הקים מסגרת פיקדונות לזמן קצוב, שבה הבנקים יכולים להפקיד את העודפים שלהם. הפד גם מתכנן להשתמש בעסקאות "ריפו הפוך" כדי לצמצם את היצע הכסף. אפשרות נוספת לצמצם את המאזן של הפד היא למכור נכסים.

לא נרדמו בשמירה

להערכתו של צ'ייני, ברננקי, המומחה הגדול לשפל הכלכלי הגדול, קשוב במיוחד לסיכונים של יציאה מוקדמת מדי מהמדיניות המוניטרית הסופר-מקילה. ברננקי ועמיתיו בפד נאבקים ברושם שהתגובה האגרסיבית של הפד למשבר הכלכלי העולמי - הזרמה של יותר מ-2 טריליון דולר לכלכלה - חייבת לגרום לאינפלציה.

כדי להפריך את הדעה הזו, הפד מדבר על אסטרטגיית יציאה מהיום הראשון, ובו-זמנית ממשיך במדיניות הריבית האפסית שלו. "הם מדגישים שהם לא נרדמו בשמירה והם עוקבים אחר המתרחש ולא יניחו לאינפלציה לצאת מכלל שליטה", אומר צ'ייני.

הפד עבר למדיניות של ריבית כמעט אפסית בדצמבר 2008. לפי כמה הערכות, המדיניות הזו עשויה להימשך אפילו 3 שנים. אחד מנגידי הפד לשעבר, לורנס מאייר, מעריך שהעלאת הריבית הראשונה לא תבוא לפני מחצית 2011. אחרים מדברים גם על שנת 2012.