הפוליסות המשתתפות בחודש גרוע במיוחד - איבדו 2.6%

מנורה מבטחים ממשיכה להוביל את הדירוג השנתי, ועתודות של כלל מובילה את הדירוג השנתי בקרנות הפנסיה

לאחר חודשים רבים של תשואות חיוביות, חודש אפריל האחרון בישר על שינוי הכיוון בתשואות שהשיגו הגופים הפנסיונים המנהלים את החיסכון לטווח ארוך של הציבור. בחודש מאי כבר לא מדובר בתשואה שלילית מינורית של כ-0.2% בממוצע בפוליסות המשתתפות ברווחים, אלא בירידה חדה יותר שעמדה על 2.6% בממוצע, כאשר כל החברות מציגות תשואה חודשית שלילית. למעשה, מאי 2010 היה החודש הגרוע ביותר מאז נובמבר 2008 - שיא המשבר הכלכלי החריף.

עם זאת דומה שאין סיבה מיוחדת להתרגש מכך - מדובר הרי בחיסכון לטווח ארוך של כמה עשרות שנים, ותוצאה של חודש או אפילו שנה מסוימת אינה מהווה אמת מידה לבחינתו. בטח כשמדובר בירידות שמהוות במידה מסוימת תיקון הגאות יוצאת הדופן שנרשמה בשוקי ההון ובתשואות ב-2009.

בסוף מאי 2010 ניהלו חברות הביטוח מעל ל-93 מיליארד שקל בפוליסות המשתתפות ברווחים (המוכרות גם כקרן י'). מדובר בקיטון של כ-3% ביחס להיקף הנכסים שניהלו בסוף אפריל, אשר עמד על רמת שיא.

במקביל, קרנות הפנסיה המקיפות החדשות, אשר כ-99% מנכסיהן מנוהלים על ידי קרנות שבבעלות קבוצות הביטוח, מנהלות יותר מ-75 מיליארד שקל. מדובר בירידה מינורית של כ-60 מיליון שקל בהיקף הנכסים ביחס לאפריל, כשהקרנות ממשיכות ליהנות מזרם של כספים המופקדים בהן.

שתי הגדולות במקומות 2 ו-3

מנורה מבטחים, שאת השקעותיה מנהל יוני טל, ממשיכה להוביל את דירוג התשואות של חברות הביטוח בקרן י'. בחודש מאי רשמה החברה תשואה שלילית של כ-2.3%, אך היא עדיין נהנית מכך שהובילה השוק בשנת 2009 - ב-12 החודשים האחרונים היא מציגה תשואה מצטברת של כ-17.4%. כזכור, מנורה הצטיינה מאוד בדירוג התשואות ב-2009, כתמונת מראה לתשואות החלשות מאוד שהציגה ב-2008 - על רקע המשבר הכלכלי. בדירוג התשואות ל-3 שנים מנורה עדיין ניצבת במורד הדירוג.

במקום השני והשלישי בדירוג התשואות של חברות הביטוח במאי ניצבות בהתאמה שתי החברות הגדולות בשוק: מגדל, שאת השקעות העמיתים שלה מנהל עומר קרייזל; וכלל, שאת השקעותיה מנהל רועי יקיר.

השתיים, שרשמו במאי תשואה שלילית של כ-2.7%, הציגו ב-12 החודשים האחרונים תשואה מצטברת של כ-16.9%. השתיים גם בולטות לחיוב בדירוג התשואות ל-3 השנים האחרונות, כשהן מציגות את התשואות המצטברות הגבוהות ביותר ב-36 החודשים האחרונים: 11.9% ו-11.8% למגדל וכלל בהתאמה. השתיים גם מובילות את דירוג התשואות בפוליסות המשתתפות ברווחים גם בבחינת 60 החודשים האחרונים, עם תשואות מצטברות של 45% ו-43.4% בהתאמה.

שתי החברות הגדולות האחרות - הראל והפניקס - ניצבות במקומות החמישי והשישי בענף עם תשואה מצטברת של כ-14.8% לכל אחת ב-12 החודשים האחרונים. מדובר בתשואה הנמוכה מהממוצע בענף העומד על כ-16.2%, שרק מנורה, מגדל וכלל עקפו אותו. בהקשר זה נציין כי התשואות הממוצעות של הפוליסות המשתתפות ברווחים של חברות הביטוח ל-3 ו-5 השנים האחרונות עומדות כיום על 8.9% ו-39.9% בהתאמה.

מרבית הכסף המנוהל בשוקי ההון באמצעות פוליסות החיסכון של חברות הביטוח, מצוי אמנם בפוליסות המשתתפות ברווחים, אך פוליסות אלו לא נמכרות ללקוחות חדשים מאז 2004. מאז, מבוטחים חדשים יכולים לרכוש רק את פוליסות מסלולי ההשקעה. ניהול ההשקעות בפוליסות אלו מבוצע על ידי אותם מערכי השקעות ומנהלי השקעות, ובכל הקשור למסלולי ברירת המחדל (אליהם זורם הרוב המכריע של הכספים המופקדים בפוליסות אלו) מדובר במאפייני השקעה כמעט זהים לפוליסות המשתתפות, כך שתמונת התשואה דומה לזו העולה מהדירוג של קרן י'.

עם זאת, שלא כמו דירוג הפוליסות המשתתפות ברווחים, בראש דירוג התשואות במסלולי ברירת המחדל בפוליסות מ-2004 ל-12 החודשים האחרונים, עומדת חברת כלל. מסלול כללי 3 של כלל ביטוח רשם ב-12 החודשים האחרונים תשואה מצטברת של כ-18.3%. את השקעות העמיתים בכלל מנהל ניר מורוז. מסלולי ההשקעה המרכזיים של מנורה ומגדל חולקים את המקום השני.

הפניקס שוב אחרונה

קרן הפנסיה מיטבית-עתודות, שבבעלות קבוצת כלל, מובילה את דירוג התשואות של קרנות הפנסיה הגדולות, המנהלות מעל למיליארד שקל בנכסים ואוחזות יחדיו בכ-97% משוק הפנסיה. הקרן, השלישית בגודלה בשוק, רשמה ב-12 החודשים האחרונים תשואה מצטברת של כ-15.9% על סך השקעותיה, וזאת לעומת ממוצע ענפי של 13.9%.

כזכור, קרנות הפנסיה מציגות שלושה סוגי תשואה: התשואה על ההשקעות החופשיות על הנכסים המושקעים בשווקים; התשואה על סך ההשקעות, המשקללת את התשואה על השקעות חופשיות עם התשואה המובטחת והקבועה של האג"ח המיועדות (המהוות כ-30% מנכסיהן); והתשואה הכוללת, המשקללת גם את התשואה הדמוגרפית שנובעת מהעודף (או החוסר) הנובע מניהול הסיכונים הביטוחיים בקרנות.

כך, מיטבית-עתודות הציגה ב-12 החודשים האחרונים תשואה של 19.1% על ההשקעות החופשיות, כאשר התשואה הכוללת שהיא רשמה עומדת על 16.8%.

במקום השני בדירוג התשואות של קרנות הפנסיה המקיפות החדשות הגדולות ניצבת קרן הפנסיה הגדולה של הראל - הראל גילעד, שרשמה ב-12 החודשים האחרונים תשואה מצטברת של כ-14.8%. אחריה ניצבות, בסדר יורד, מבטחים החדשה של מנורה, מקפת החדשה של מגדל, והפניקס פנסיה של הפניקס.

נציין שהפניקס ניצבת במקום האחרון בתשואות ל-12 החודשים האחרונים לא רק בפנסיה, אלא גם בפוליסות המשתתפות ברווחים. נדגיש כי תשואות אלו אינן כוללות את המשבר החריף של 2008, במהלכו הציגה הפניקס תוצאות חלשות במיוחד ביחס למתחרותיה.

מקרב הקרנת הבינוניות נציין את מנוף של הראל, המובילה את הדירוג ל-12 החודשים האחרונים עם תשואה של 13.6% על סך השקעותיה. בדירוג הקרנות הקטנות - המנהלות פחות מ-100 מיליון שקל - מובילה מיטב פנסיה עם תשואה של כ-19.1%.

11
 11