פישר הותיר את הריבית על 1.5%: "אי ודאות בקצב הצמיחה"

הריבית לחודש יולי תיוותר על כנה זה חודש שלישי ברציפות, בהתאם לתחזיות המוקדמות ■ הבנק מדגיש את החשש מהאטה בהתאוששות העולמית במחצית השנייה של השנה ומיציבות הבנקים באירופה

בנק ישראל הותיר היום (ב') את הריבית במשק על 1.5% לחודש יולי, זה החודש השלישי ברציפות. זאת, על רקע משבר החובות באירופה שהביא להתמתנות בהתאוששות הכלכלית העולמית ומכאן לפגיעה בייצוא הישראלי.

"על רקע העלייה באי הוודאות במשק העולמי ובמיוחד באירופה וההשפעות שיש לכך על המשק הישראלי, החליט הנגיד להותיר את הריבית ללא שינוי החודש", נכתב בהודעת הריבית.

הפגיעה בצמיחת המשק כבר משתקפת בנתוני המאקרו שפורסמו לאחרונה, ובכללם נתוני הייצוא, המכירות ברשתות הקמעונאיות ומדד מנהלי הרכש שנפל מתחת ל-50 נקודות. בהודעת הריבית המצורפת להחלטה הדגיש בנק ישראל את החשש לפגיעה בצמיחה, וציין כי "החודש, יחד עם מספר נתונים חיוביים, התוספו כמה נתונים שליליים המגדילים את האי ודאות לגבי המשך קצב הצמיחה המהיר".

הדעות בשוק לפני החלטת הריבית היו די חלוקות, אם כי מרבית האנליסטים ציפו כי הריבית תיוותר ללא שינוי. בסקר בלומברג שנערך בקרב 18 החזאים המובילים, 10 מהכלכלנים חזו כי הריבית תיוותר על כנה ואילו 8 העריכו כי הריבית תעלה ל-1.75%.

הסיבה העיקרית להותרת הריבית הינה, כאמור, ההאטה המסתמנת במשק, שנגרמת בשל משבר החוב באירופה. בנק ישראל מביע חשש מהעלייה ברמת חוסר הוודאות בשווקים וליציבות המערכת הבנקאית באירופה. הבנק אף חושש מהאטה בהתאוששות הכלכלית במחצית השנייה של השנה, בשל תוכניות הקיצוצים שהושקו באירופה והתקרבותן של תוכניות הסיוע הממשלתיות אל קיצן.

"עלתה רמת חוסר הוודאות לגבי התמדת הצמיחה ועוצמתה וגברו ההערכות בדבר האטה של קצב הצמיחה במחצית השנייה של 2010, בעיקר על רקע התפוגגות ההשפעות החיוביות של פעילות הממשלות וההאטה הצפויה באירופה", נכתב בהודעת הריבית. "במרבית המשקים ההרחבות הפיסקליות קרובות למיצוי, ובאירופה אף הוכנסו תוכניות קיצוצים. חששות המשקיעים לנוכח החוב והגירעונות הגדולים במדינות רבות ולגבי יציבות מערכת הבנקאות באירופה מותירים מידה רבה של אי ודאות בשווקים".