"הפתעה": מחקר - אנשים עשירים הם לא בהכרח מאושרים

גאלופ: ‎‎ארה"ב, בה התוצר לנפש הוא הגבוה בעולם, דורגה במקום ה-16 בקטגוריית הסיפוק ובמקום ה-26 בלבד בקטגוריית ההנאה ■ מה הופך אנשים למאושרים? תחושת אוטונומיה, תמיכה חברתית ועבודה במשרה מעניינת

‎‎ארה"ב היא אולי האומה העשירה ביותר על פני כדור הארץ, אך היא אינה המאושרת ביותר - כך עולה ממחקר עולמי חדש של גאלופ, שמגלה כי קשה להשוות בין מידת האושר של מדינה אחת לאחרת.

לפי המחקר, יש שני קטגוריות עיקריות של אושר: סיפוק כללי מהחיים, והנאה מהרגעים החולפים. בעוד שהסיפוק הכללי מהחיים קשור בצורה הדוקה לרמת ההכנסה - הרי שמידת ההנאה מהחיים תלויה יותר בסיפוק של צרכים נפשיים וחברתיים.

ארה"ב, שבה התוצר לנפש הוא הגבוה בעולם, דורגה במחקר במקום ה-16 בקטגוריית הסיפוק ובמקום ה-26 בלבד בקטגוריית ההנאה. דנמרק דורגה במקום הראשון בקטגוריית הסיפוק, ואילו ניו-זילנד השיגה את המקום הראשון בקטגוריית ההנאה.

"כולם מתמקדים בסיפוק מהחיים וברמת ההכנסה", אמר עורך המחקר, אד דיינר מאוניברסיטת אילינוי, "ואמנם ככל שתהיה עשיר יותר תהיה מרוצה יותר מהחיים שלך - אבל לא תהיה לכך אותה מידת השפעה על ההנאה שלך מהחיים".

נתוני המחקר נאספו, באמצעות ראיונות אישיים וטלפוניים, ממדגם מייצג של 136 אלף איש מ-132 ארצות בין השנים 2005 ל-2006. המשתתפים בסקר התבקשו לדרג את מידת הסיפוק שלהם מהחיים בסולם שנע בין 0 ל-10. במקביל הם ענו על שאלות ביחס לרגשות שליליים או חיוביים שחוו ביום הקודם.

רוב הנשאלים אמרו כי הם מאושרים, דיווחו על חוויות חיוביות בתדירות גבוהה יותר מחוויות שליליות וטענו כי צרכיהם הנפשיים מסופקים. לעומת זאת, 25% מהנשאלים אמרו כי צרכיהם הבסיסיים אינם מסופקים.

רמת הסיפוק מהחיים הלכה וגדלה יחד עם רמת ההכנסה האישית והלאומית, אבל הרגשות החיוביים היו קשורים במידה מועטה לרמת הכנסה ובמידה רבה יותר לתחושה של אוטונומיה, תמיכה חברתית ועבודה במשרה מעניינת.