סוף השבוע החולף סיפק לכולנו הזדמנות נדירה לחזות ב-SHORT SQUEEZE אלים למדי. האירו זינק לעומת הדולר ביותר מ-3% תוך פרק זמן קצר והגיע ל-1.26 דולר לאירו מרמה של 1.22.
האם אירופה קמה מהקרשים? אז זהו שממש לא. לכל היותר זה היה המתאבן להופעתן המרשימה של האירופאיות במונדיאל בסוף השבוע. לאחר ההופעות המשפילות של צרפת ואיטליה באו גרמניה, הולנד וספרד והזכירו לכולם שאת אירופה לא מספידים כל כך מהר.
המונדיאל וסוף השבוע שלפני חגיגות העצמאות של ארה"ב תרמו רבות למסחר דליל במיוחד, ומחזורים דלים הם יום חג לספקולנטים שניצלו כמה נתונים חלשים בשוק האמריקאי על מנת לצאת ל"סיבוב" מהיר שעקב דלילות המסחר הפך לתיקון חד ואלים של האירו לעומת הדולר.
כבר בנובמבר הערכתי כאן כי האירו צפוי להיחלש דרמטית ולהגיע בסופו של תהליך שיימשך מספר שנים לשוויון מול הדולר. כמובן שברוב המקרים ,למעט אירועים נדירים בשוק, לא מדובר בכרטיס לכיוון אחד ואכן ראינו תיקון ראשון סביב 1.32 דולר לאירו ואילו עתה אנו חווים לדעתי את התיקון השני.
אני מעריך שהגל הבא שישבור את נקודת ההשקה של האירו 1.1720 יגיע עם סדרת נתונים טובים מארה"ב שמבוששת לבוא (וגם כאן הזהרתי מפני אופטימיות יתר - ארה"ב מתאוששת אבל זה ייקח זמן רב), או עקב חדשות לא טובות מספרד.
בימים אלו, טיילתי בספרד, המוני התיירים הגודשים כל פינה בברצלונה והצלחת נבחרת ספרד במונדיאל מדחיקים במקצת את הבעיות הקשות עימן מתמודדת ספרד - בעיקר האבטלה החמורה, הנדל"ן והמערכת הפיננסית.
מה שמדהים אותי בכול פעם מחדש הוא אדישות הספרדים למצבם.היית מצפה כי במצב כלכלי כה בעייתי ינצלו הספרדים את עונת התיירות הבוערת אולם נדמה כי דווקא בימים אלו מרחיבים הספרדים את שעות הסייסטה וחנויות רבות כלל אינן טורחות לפתוח את דלתותיהן עד שעות הבוקר המאוחרות(אם בכלל).
למרות זאת, ספרד איננה יוון וגרמניה תגונן עליה בצמר גפן על מנת שלא תיקלע לאותן בעיות אליהן נקלעה יוון. כאן כבר מדובר בסדרי גודל שונים לחלוטין של חובות שיכניסו את גוש האירו לבעיות קשות,כאלו שאולי לא יהיה בכוחו להתמודד עימן.
מערך יחסי הציבור של גוש האירו עובד לאחרונה שעות נוספות. כל ידיעה טובה זוכה מיד להבלטה. כך הנפקת האג"ח המוצלחת של ספרד השבוע שנתנה את האות לשינוי המומנטום השלילי בשווקים ולאחריה דבריו של הכלכלן הראשי של הבנק המרכזי של אירופה יורגן סטארק שאמר כי אין משבר אמון באירו אלא אובדן אמון במצב הפיננסי של מדינות בגוש האירו. מה ההבדל הגדול ? אל תשאלו אותי. האם אחד לא מוביל לשני?
האם הוא רומז לכך שבעתיד "ייפטר" גוש האירו מהמדינות החלשות ? סטארק מוסיף וטוען כי הגירעונות התקציביים במדינות המפותחות- בריטניה, ארה"ב ויפן גבוהים בהרבה מהממוצע של המדינות המשתייכות לגוש האירו. צודק אבל כל אחד מסתכל ומדגיש את מה שנוח לו. נתוני האבטלה והצמיחה בחלק ממדינות הגוש מזעזעים ונגיד הבנק המרכזי טרישה ממשיך כל העת לדבר על אינפלציה בשעה שבגוש חוששים יותר מדיפלציה.
אחד הדברים המטרידים מכל היה הניסיון להסתיר מעיני העולם את הבעיות הפיננסיות עימן מתמודד הגוש.
זה התחיל עם מיסוך כבד והסתרה, המשיך עם סירוב למבחני לחץ על הבנקים ולאחר מכן הסתרת התוצאות וגם היום לא מסכים ECB לספק פרטים על בעיות בהשגת מימון בחלקים מסוימים של המערכת הבנקאית לצורך החזרת הלוואות. הערכות הן כי המדינות שהתקשו הן החברות הדרומיות בגוש האירו, אותן מדינות בהם יש דאגה עמוקה לגבי יכולת הממשלות להציל את הבנקים המקומיים אם וכאשר.
לסיכום אינני רואה את האירו ממשיך במסע התאוששות. גם שוקי המניות מבטאים היטב את המצב ורק שוק המניות הישראלי מתנהג בימים האחרונים כאילו אין קשר בין מה שקורה בעולם למה שקורה אצלנו. אולי באמת הפכנו למפלט האחרון.
-
-
אשמח להמשיך את הדיון עמכם במשך כל השבוע.בטור דעות תחת הכותרת "המדוברות ביותר" תוכלו בדרך כלל להמשיך לתקשר עימי
-
החומר הכלול בסקירה זו ואפשרויות הפעולה המתוארות בה מובאים לצורך מידע כללי בלבד ואין לראות בהם משום המלצה ו/או ייעוץ לגבי כדאיות ההשקעה במניות/מט"ח ו/או מכשירים פיננסיים נשוא סקירה זו בפרט או בתחום הנגזרים בכלל. סקירה זו אינה מהווה תחליף לייעוץ ספציפי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכל העושה בה שימוש עושה זאת על דעתו ועל אחריותו בלבד.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.