המסחר בתל אביב התנהל היום (ד') בירידות שערים לכל אורך שעות היום, אשר התמתנו מעט בשעות האחרונות. המדדים המובילים איבדו בסיכום יומי עד 1.6% מערכם, בהובלת מניות הקידוחים - ישראמקו , אבנר ודלק קידוחים . מחזור המסחר הסתכם בכ-1.13 מיליארד שקל, מחזור נמוך יחסית המאפיין את חודשי חופשת הקיץ.
שורה של גורמים הכבידו היום על השוק, ביניהם החולשה בוול סטריט בשעות האחרונות של המסחר אתמול, ירידות שערים בבורסות אסיה, פערים שליליים במרבית המניות הדואליות וצפי לפתיחה שלילית בניו-יורק היום (החוזים מאותתים כעת על צפי לירידות של כ-0.5%).
עם זאת, בניגוד לצפי, נרשמה בניו יורק פתיחה חיובית במדדים המובילים וגם באירופה השתנתה לקראת סוף היום מגמת המסחר.
"יש הרבה אי ודאות כרגע: נתוני מאקרו שליליים ברחבי העולם, עצבנות גבוהה בקרב המשקיעים, ציבור מבולבל שלא יודע מתי להיכנס לבורסה", אמר היום ל"גלובס" פעיל בכיר בשוק. "קיבלתי אתמול מלקוחות טלפונים והם שאלו אותי אם כדאי שוב להגדיל את ההחזקה במניות. הלקוחות מבולבלים. אני אומר להם שעכשיו צריך להיות נזיל ולשבת באפיקים סולידיים עד יעבור זעם. לא לנסות לתזמן את התחתית בשביל להיכנס חזרה לשוק כי זה קשה מאוד ומסוכן. נכון שאחרי ירידות חדות יבואו תיקונים חדים למעלה, אבל אני לא חושב שהגענו לשם. אנחנו עוד לא בתחתית. ברמה האישית אני הוצאתי את כל הכסף מאפיקים מסוכנים, כלומר ממניות, בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות שלי".
לדברי הפעיל, שביקש לשמור על אנונימיות, משבר החובות באירופה ימשיך להשפיע על השווקים וייקח זמן עד שהבעיות ייפתרו. "צפויה לנו תקופה ארוכה של זעזועים, אולי אפילו חודשים", הוא אומר. "לבנקים באירופה יש הרבה מאוד כספים במדינות ה-PIIGS (פורטוגל, אירלנד, איטליה יוון וספרד) ואם יתנו לאחת מהן ליפול נראה פה אפקט דומינו ואסון כלכלי ברמה עולמית. קובעי המדיניות יעשו את כל המאמצים למנוע פשיטת רגל של מדינות באירופה".
בתוך כך, פרסם משרד האוצר היום את נתוני הגירעון לחודש יוני, שהוא מבחינה מסורתית חודש של גירעון גבוה. הגירעון הממשלתי הסתכם ב-5 מיליארד שקל בחודש יוני ומתחילת השנה הוא עומד על 10 מיליארד שקל. "למרות שנתון בודד יכול להשפיע על סנטימנט השווקים, בעיקר בתקופה מרובת תנודתיות כמו זו שאנו בעיצומה כעת, במבחן הזמן ובהסתכלות מעמיקה יותר הנתון הזה לא סותר כל נתון קודם וצריך להתייחס אליו בהתאם", מרגיע בשיחה עם "גלובס" אסטרטג ההשקעות הראשי של מזרחי-טפחות, רונן מנחם. "חודש יוני באופן מסורתי מתאפיין בעלייה חדה בהוצאות הממשלה - ובהשוואה לשנה שעברה דווקא נרשמה ירידה חדה בהוצאה", מסביר מנחם. "אנחנו נמצאים עכשיו באמצע השנה, כשאנחנו יודעים שהגירעון המצטבר במונחי תוצר הגיע בערך לאחוז אחד לאחר שבחודש הקודם עמד על 0.6%. בחודש יוני עצמו יש עלייה בגירעון, אבל אם יעד הגירעון או התחזיות ל-2010 הן בטווח של 4% - זה עדיין נראה בר השגה וזה חשוב"
פער שלילי הפיל את טאואר בכמעט 6%
במניות הדואליות, כאמור, התנהל היום המסחר על רקע פערים שליליים. טאואר בלטה לאורך כל היום עם ירידה חדה כשאליה הצטרפו טבע , סלקום , פרטנר , פריגו ואלביט מערכות .
סקטור הגז המשיך, כמובן, לרכז עניין כשהוא מושפע לרעה מהעיכובים בהקמת מתקן הקליטה לגז הטבעי מ"תמר" ו"דלית". אתמול החליטה המועצה הארצית לתכנון ובנייה לבחון חלופות נוספות להקמת המתקן - בעכו, חדרה, או בים. ההחלטה משפיעה על קבוצת דלק , דלק אנרגיה , ישראמקו , דלק קידוחים , ואבנר שמעוניינות לקדם את הנושא.
בנוסף, פורסם היום כי חברת החשמל דחתה הצעה שהעלו שותפות הגז בתגלית תמר שלפיה ייקבע מנגנון שיצמיד את מחיר הגז שהן מספקות לחברה לגובה התמלוגים שבהן נושאות מפיקות הגז. מנגנון כזה היה אמור לאפשר להעלות את מחיר הגז המסופק לחברה אם יוחלט להעלות את התמלוגים על מפיקי הגז. העלאת מחיר הגז תגולגל בדרך זו בעקיפין על הצרכן כיון שתחשב לחלק מההוצאה הכללית של חברת החשמל על רכישת דלקים.
גבעות גם היא פירסמה היום הודעה למשקיעים, בה דיווחה כי השלימה את פעולת החירור והחלה בפעולת הזרמה של כל המקטעים 1 עד 6 באתר מגד 5 באופן משולב. עוד מציינים בהודעה כי השותפות תמתין בשלב זה עד לקבלת קצב הפקה יציב תהליך זה עשוי לארוך לפי אומדן בין שבוע ימים למספר שבועות והשותפות תדווח על קצב ההפקה היציב שיתקבל. מניית החברה הגיבה בזינוק חד בניגוד למגמה השולטת בבורסה
אתמול דיווחנו כי בעלי מניות המיעוט (18.6%) ברשת שופרסל , קבוצת ברונפמן-פישר, פנו באחרונה לנוחי דנקנר, יו"ר אי.די.בי, בעלת השליטה ברשת, בהצעה לרכוש את השליטה בשופרסל, במחיר הגבוה משמעותית משווי השוק של הרשת - כך נודע ל"גלובס". למרות זאת, רושמת רושמת היום מניית החברה ירידה בערכה עם פתיחת המסחר בת"א.
מניית מבטח שמיר נסחרה על רקע הודעתה של קרן אייפקס לפיה היא דוחה את הצעת הרכש לאחזקותיה בתנובה בטענה כי החברה אינה מוצעת למכירה. באייפקס הביעו אמון בחברת תנובה ובהנהלתה ואף טענו כי הקרן ממשיכה לחפש אחר השקעות בישראל.
מניית אורמת הגיבה בירידות קלות לפגישה ראשונה שהתקיימה היום בין בעלי השליטה בחברה, יהודה ודיתה ברוניצקי, לבין ראשי חברת גזית אינק אשר ביקרו באחרונה את פעילות החברה ואת הניהול בה. בתום הפגישה שיחררה אורמת הודעה למשקיעיה אשר מכחישה ומבטלת את טענות גזית ומכנה אותן "מגמתיות ושגויות".
[לאתר המעו"ף][לאתר האג"ח]
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.