שאלות מיליון הדולר

למה ההגנות הן על התיק ולא על המניות עצמן, למה הבטא גבוהה מזו של השוק, ואיך זה שמדד היחס הוא ה-S&P 500 אם רבות מהמניות בתיק לא נכללות בו? *כל מה שרציתם לדעת והעזתם לשאול על מודל הקניון / זיו סגל

לשמחתי, אני מקבל תגובות רבות ביחס לטור קניון המניות. התגובות נוגעות להיבטים שונים הקשורים בניהול התיק: הביצועים, ההגנות, המניות, המודל, העמלות, הבנצ'מרק וכו'. לכן החלטתי להקדיש את הטור הזה להבהרת כמה נקודות שעולות מן הקוראים, ובמקביל לחדד את מתודולוגיות השקעה שאנחנו מציגים כאן.

ראשית, מבלי לרכוב על הגימיק של המונדיאל אזכיר שכמו שבכל משחק ספורט אי אפשר להתקיף ולנצח בלי לדאוג להגנה. וכך גם בניהול השקעות. מה לעשות, שווקים יורדים וכמה שלא אתאמץ, בימים של ירידות שערים גם רוב המניות שבתיק הקניון יירדו.

אפשרות אחת להתמודדות עם המצב הזה היא למכור את המניות על בסיס ניתוח טכני כאשר הן פורצות רמת תמיכה כלשהי. מי שמנהל תיק עם מספר מניות מצומצם או משלם עמלות נמוכות, יכול לעשות זאת. אני מעדיף להגן ברמת התיק.

ההגנה מתבצעת על ידי מכירת חוזים עתידיים על ה-S&P 500 בנקודה האפשרית מתחת לנקודת ההגנה שציינתי. שיטה זו מאפשרת לי להיות חד וממוקד עם ההגנות, לנהל אותן תוך הפגנת משמעת ולקבל ולבצע החלטות במהירות וביעילות. גם העלויות, אם היינו מתחשבים בהן, הן נמוכות. טלטול כל תיק המניות על גלי השוק היה יוצר הרבה רעשים, עלויות בעמלות (שכאמור, לא מחושבות בתיק), והכי חשוב - פוגע בבהירות ובמיקוד של ניהול התיק.

אבל השיטה הזאת גוררת טענות של קוראים. הראשונה היא שאני לא מפגין משמעת טכנית ביחס למניות. זה נכון, אל תיק המניות אני מתייחס כמכלול. התשואה הכוללת והעודפת שלו ביחס ל-S&P 500 היא שמעניינת אותי ולא התשואה של כל מניה בודדת.

טור קניון המניות אינו רשימת המלצות טכניות להשקעה במניות בודדות. כל מניה נכנסת לתיק במצב טכני טוב בשילוב המלצה כלכלית, אבל היא לא בהכרח תצא ממנו כשהמצב הטכני ישתנה.

הטענה השנייה היא ש"זאת לא חוכמה להרוויח כך". את הטענה הזו אני שומע רבות ביחס להיבטים שונים של ניהול התיק. אז קודם כל, ברמה הכללית, אף אחד לא מתיימר לנהל כאן לתיק עם חוכמת על. יש פה מודל פשוט, מעניין, עובד, שקוף וגלוי, שכל אחד יכול לעקוב אחריו.

אני לא מוצא שום פסול בלהגן על תיק המניות, אבל אם מישהו יספר כאן על תיק שהוא מנהל בלי הגנות ומצליח בכך, אשמח לתת במה לתובנות שלו ולשדרג באמצעותן את תיק הקניון.

יתרה מכך, התיק שלנו אינו כולל אסטרטגיות שורט בשל התפיסה של המודל המדברת על תיק מניות כעסק בו משקיעים לטווח ארוך. ניצול אפשרויות שורט היה משפר עוד יותר את התשואה, ומן הסתם מגדיל את מקהלת "הלא חוכמה". אז כל רעיון לשיפור החוכמה יתקבל בברכה, והוא בוודאי נדרש ממי שמבקר את חוכמתם של אחרים.

כל עוד הכל גלוי, הכל מותר

עוד טיעון שאני לעיתים קרובות הוא שהבטא של המניות בתיק גדולה יותר מזו של השוק. בטא היא תנודתיות המניה ביחס לשוק, והטענות בנושא הזה הן שללא ההגנות, בימים של ירידות תיק הקניון היה יורד יותר מהשוק. זה לא ממש מדויק כי ללא ההגנות המניות היו נמכרות על בסיס טכני עם סימני מגמת ירידה, אבל במודל הנוכחי זה נכון. רק שזהו מחיר שאני משלם לטובת התשואה העודפת שהתיק משיג בימים של עליות שערים, אז הבטא משחקת לטובת התיק.

כך, למשל, ב-29 ביוני, ה-S&P 500 ירד 3.1% בעוד שתיק המניות ירד 4.84%. אבל ההגנות קיזזו 3.1% מהירידה כך שהתיק ירד רק 1.74%, חצי ממה שהשוק ירד. כאשר השוק עולה, ההגנות נסגרות והמניות משתחררות לריצה למעלה ומשיגות תשואה עודפת על השוק ללא הפרעה. עבודת התחזוקה של תיק המניות נועדה בין היתר לשמור על רשימה אטרקטיבית שתרוץ הכי מהר למעלה בעלייה. לפעמים אני עובד חודשים על ניוטרל בהמתנה לאותו פרק זמן קצר של ריצה כלפי מעלה. אז ההגנה משתחררת במהירות והסוסים רצים.

טענה נוספת המושמעת נגד הצלחת התיק היא שהבנצ'מרק הוא ה-S&P 500 בעוד שמניות רבות בתיק כלל אינן כלולות במדד הזה. טענה זו נכונה באופן עקרוני, אבל היא לא צריכה להפריע לנו. ראשית, מכיוון שהבנצ'מרק הוא בעיקר כלי השוואה ולא מעבר לכך. באותה מידה יכולתי לבחור את אחד ממדדי הראסל הרחבים (ואז בטח היו אומרים לי למה לא לקחת את ה-S&P 500 המוכר).

מבחינתי, כל עוד כל הנתונים גלויים על השולחן, הכל מותר. תיק קניון המניות מיצג גם את רוח החופש של המשקיע הפרטי לנהל תיק מניות עצמאי, משוחרר מעלויות המוסדות הפיננסיים ומכל העכבות המחשבתיות המסורתיות. אז הבנצ'מרק הוא ה-S&P 500 וחלק מהמניות לא נכללות במדד? אז מה.

זה גם הזמן לגלות סוד קטן. כאשר אני בוחן מניות לתיק אני מסתכל על עוצמתן בהשוואה למדדים אחרים, במידה שה-S&P 500 הוא לא המדד החזק בשכונה. במילים אחרות, אני מחפש את השחקניות הטובות ביותר, באופן אבסולוטי.

עבודה מול בנ'צמרק היא מרכיב מרכזי בהצלחת טור קניון המניות, ולא כל-כך משנה מהו הבנצ'מרק הספציפי, העיקר התהליך. במקביל מהווה הבנצ'מרק את הכלי באמצעותו מוגדרים יעדי התשואה ונבחנת הצלחת התיק. אני מקווה שהתשובות שסיפקתי כאן עונות על התהיות העיקריות שעולות ביחס למודל התיק.

הזדמנות יוצאת דופן בטבע

בעקבות המלצה כלכלית טרייה של בית ההשקעות אופנהיימר, ואיתות טכני להגדלה בסקטור במקביל למצב טכני אטרקטיבי של המניה עצמה, נכנסה NEE לתיק. NextEra Energey היא חברת חשמל בפלורידה, שמפיקה חשמל באמצעים מגוונים: גז, רוח, אנרגיה גרעינית, אנרגיה סולרית ועוד.

המניה נסחרת במכפיל 11 עם תשואת דיבידנד של 4.4%, ובאופנהיימר מציינים את ההתבססות של החברה על אנרגיה נקייה ונותנים לה מחיר יעד של 55 דולר. לא מדובר כאן בפוטנציאל עלייה היסטרי, אבל צריך לזכור שמדובר בסקטור סולידי שנועד לעגן את התיק בימים קשים. כשהשוק ירוץ NEE תצא מן הסתם מהתיק. דרך אגב, הבטא של NEE היא 0.7 והמשמעות היא שהיא תורמת להפחתת התנודתית של התיק.

ועוד עדכון קטן ביחס לטבע שנכנסה לתיק. האנליסט אמיר ארגמן מסכם סקירה שלו על החברה וכותב: "הערכתי האישית היא כי מניית החברה מייצגת היום נקודת הזדמנות יוצאת דופן בעבור קנייה של מניית טבע, אחת מאותן הזדמנויות הנקרות אחת לכמה שנים. ראינו כאלו בעבר בסוף שנת 2004 (לחץ מכיוון הטיסברי), במחצית השנייה של שנת 2006, ובסוף שנת 2008".

הגנה על תיק הקניון: נפתחה ב-1105 (עדכונים באזור ניתוח הטכני באתר "גלובס"). נסגרה ב-1011. ממוקמת מתחת ל-1005. רווח של כ-8.5% שמהווים 212,700 דולר. הסכום נוסף לתיק, והכסף שימש להגדלת פוזיציות קטנות ולרכישתה של WFT.

זיו סגל -A level 2 Chartered Market Technician (CMT). יועץ ניתוח טכני לאקסיומה בית השקעות. אין לראות בטור המלצה לרכישה/מכירה של ניירות ערך ו/או תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם. זיו ו/או לקוחותיו עשויים להחזיק בניירות ערך או נגזרי ניירות ערך המוזכרים כאן.