סקר החברות של בנק ישראל: ניכרת חולשה בענף הבנייה

במקביל לפעילות הממותנת בענף הנדל"ן המשיכו גם מחירי התפוקה לעלות ברבעון ■ כמו-כן ציינו החברות את מגבלת מחירי הקרקעות כמגבלה האפקטיבית ביותר בצד ההיצע, תוך עלייה בחומרתה

בנק ישראל פרסם היום (ד') את סקר החברות והעסקים לרבעון השני. מהסקר עולה כי הפעילות העסקית המשיכה להתרחב ברבעון. ההזמנות לרבעון הבא מלמדות על המשך התרחבות נוספת בפעילות סך הסקטור העסקי אך באופן מתון בענפי התעשייה, הבנייה ושירותי היי-טק. ההתרחבות בתעשייה השתקפה בעליה של המאזן נטו של המכירות המקומיות בעוד שהמכירות ליצוא עלו במתינות.

בענף השירותים העסקיים נמשכת ברבעון העלייה בפעילות, הודות לגידול המכירות בארץ. היקף המכירות של השירותים בחו"ל נותר ללא שינוי. הצפיות לרביע הבא הן להמשך העלייה בסך מכירות השירותיים בכלל ובמכירות בארץ בפרט.

בענף הבניה נרשמה יציבות בהיקף הביצוע של עבודות בינוי, וגם התחלות וגמר בניה מלמדים על חולשת הפעילות בו. במקביל לפעילות הממותנת בענף המשיכו גם מחירי התפוקה לגדול ברבעון. כמו-כן ציינו החברות את מגבלת מחירי הקרקעות כמגבלה האפקטיבית ביותר בצד ההיצע, תוך עלייה בחומרתה.

לגבי האינפלציה, מהסקר עולה כי ממוצע הציפיות לאינפלציה ל-12 החודשים הבאים של החברות המשתתפות בסקר עלה ב-0.1% ל-2.6%, כלומר נותר בתוך התחום המוגדר כתחום יציבות המחירים. בנוגע לדולר, ההערכה הממוצעת כי לשער של 4 שקל לדולר בתום 12 החודשים הקרובים.

כ-54% מכלל החברות המייצאות בענפי התעשייה שנסקרו דיווחו כי הן משתמשות ב"הגנות", מפני סיכונים הקשורים לשינויים בשערי חליפין של המטבעות הזרים ביחס לשקל. בענפי התחבורה והתקשורת, כ-54 אחוזים ענו שהן משתמשות במכשיר זה ובשירותים רק כ-26 אחוזים מהחברות המייצאות ענו שהן משתמשות בהגנות אלו.

בשנה האחרונה שיעור החברות המשתמשות ב"הגנות" כנגד סיכוני שער חליפין בענף התעשייה נותר יציב. בענף השירותים, מנגד, אחוז החברות המייצאות שענו כי הקטינו את השימוש בהגנות בשנה האחרונה הגיע ל-78%, בעוד שרק 8% ענו כי הגדילו את השימוש במכשיר זה.