הדולר רשם היום (ג') ירידה חדה אל מול השקל, לאחר העלאת הריבית המפתיעה יחסית על ידי בנק ישראל אתמול.
המטבע האמריקאי צנח בשיעור חד של 1.48% ושערו היציג נקבע אחה"צ על ידי בנק ישראל ברמה של לרמה 3.802. האירו גם הוא רשם ירידה, בשיעור צנוע יותר של 0.45% לשער יציג של 4.9599 שקלים. בעולם נחלש הדולר ב-0.13% לרמה של 1.30 דולרים לאירו.
כמדי יום שלישי האחרון בחודש, עם קביעת השערים היציגים, האופציות על הדולר פקעו על בסיס השער היציג שנקבע ע"י בנק ישראל. בהודעה שפירסמה הבורסה מספר דקות לאחר קביעת השער היציג נקבע כי המחיר הקובע למימוש ופקיעה של נגזרים על הדולר הוא 3.802 שקלים. שער הפקיעה של האירו נקבע ברמה של 4.9567 שקלים.
בנק ישראל בראשותו של הנגיד סטנלי פישר, החליט כאמור אתמול להעלות את הריבית במשק לחודש אוגוסט ב-0.25% לרמה של 1.75%, לאחר 4 חודשים בהם נותרה הריבית ללא שינוי. המהלך של בנק ישראל הגיע בהפתעה גמורה שכן ההערכה הרווחת בשוק הייתה כי הריבית תיוותר על כנה.
בנק ישראל מנמק את העלאת הריבית בעלייה הניכרת בציפיות האינפלציה לשנה הקרובה (ל-3.2% באמצע יולי מ-2.6% ביוני) וכן בשל העלייה במחירי הדירות. מחירי הדירות זינקו ב-21% בשנה האחרונה. גל העליות במחירי הדירות החל בקיץ 2007, ובבנק ישראל ציינו בתחילת השנה כי במידה והמחירים ימשיכו לעלות ב-2010, יווצרו תנאי בועה בשוק.
רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות, אומר כי חרף העלאת הריבית כעת, להערכתנו נמצא בנק ישראל בעמדת המתנה. "אנו סבורים שהנתונים הכלכליים ומדדי המחירים לא מצריכים שינוי נוסף בגובה הריבית. לכן, אפשר שבנק ישראל ימתין מספר חודשים עם העלאות הריבית הנוספות, או שישוב לאמת תוואי של העלאות ריבית לסירוגין, כפי שעשה עד ההפסקה הקודמת".
"משום שהדעות היו חלוקות מאוד לגבי החלטה זו, כמו גם לגבי קודמותיה, ואף נטו להותרת הריבית ללא שינוי, הרי העלאת הריבית וההסברים שצורפו לה עשויים לספק תמיכה לשער החליפין של השקל ומנגד להכביד במידה מסוימת על אג"ח לא צמודות".
דן רון, סמנכ"ל השקעות בתכלית בית השקעות, אומר כי "העלאת הריבית לא הייתה צפויה בשוק, דבר שעלול להעיב היום על האפיק הסולידי ולהחליש את סל המטבעות מול השקל". רון מציין כי "נראה שהנגיד שינה את תפיסתו והוא מייחס חשיבות רבה יותר כעת לציפיות האינפלציה מאשר להמשך תמיכה בצמיחת המשק. הנגיד בחר להתמקד בריסון האינפלציה, המתקרבת לגבול העליון של הרצועה, ובריסון מחירי הדיור, שרשמו עלייה של 0.6% בחודש יוני".
רון אייכל, כלכלן מאקרו ואסטרטג ראשי במיטב, אומר בתגובה להחלטת הריבית כי "אנו צופים כי הריבית לחודש ספטמבר תישאר ללא שינוי ברמה של 1.75%. ההידוק המוניטרי הבא יחול בהחלטת הריבית לחודש נובמבר. אנו צופים כי בסוף השנה תגיע ריבית בנק ישראל לכדי 2%".
[לאתר המט"ח][לטבלת שערי חליפין]
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.