כלכלני הפועלים: תקופה מעודדת מבחינת תוצאות החברות

בסקירה על השווקים בעולם אומרים בפועלים כי השקעה מנייתית זהירה עשויה עדיין לספק את המענה המיטבי בהשוואה לאלטרנטיבות

כלכלני בנק הפועלים פרסמו סקירה על השווקים הגלובליים. מתחילת 2010 היו חברות אמריקניות יעד לעסקות השתלטות/קונסולידציה בהיקף של כ- 400 מיליארד דולר, גבוה בכ- 11% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. קופות מזומנים גדולות במיוחד, שמאפיינות חברות ואשר יופנו ככל הנראה להחזר השקעה לבעלי המניות או לחילופין למהלכי קונסולידציה, מהוות נקודת אור עבור משקיעים, אומרים בפועלים.

עונת הדוחות לרבעון השני מוסיפה לספק תמיכה לשווקים וחברות מובילות מציגות תוצאות משביעות רצון שעולות ברובן על תחזיות האנליסטים.

ככלל, "נראה כי אנו נמצאים בתקופה מעודדת מבחינת תוצאות החברות. החברות המרכיבות את מדד ה- S&P500 צפויות לרשום צמיחה מצרפית של כ- 35% ברווחיותן בשנת 2010, השיעור הגבוה ביותר מאז שנת 1988 (בשנים העוקבות למיתון של שנת 2001 הצמיחה המצרפית ברווחיות החברות מעולם לא עלתה על 20%). בהתאם, מדד ה- S&P500 התאושש בצורה מרשימה מנקודת השפל של כעשרה חודשים שנרשמה ב- 2 ביולי".

לעת עתה נראה כי הזגזוג המשתקף בחודשים האחרונים מביצועי שוקי המניות מקורו בתחזיות סותרות להמשך צמיחת הכלכלה הגלובלית וחששות מכניסה לעידן נטול תמיכה ממשלתית.

בשעה שעונת הדוחות לרבעון השני מעלה הילוך, האווירה הרווחת בקרב המשקיעים אופטימית בעיקרה והשקעה מנייתית זהירה עשויה עדיין לספק את המענה המיטבי בהשוואה לאלטרנטיבות ההשקעה האחרות, הגם שזו כרוכה בסיכון גבוה. בהיעדר התפתחויות שליליות קיצוניות עשויה אווירה זו לספק תמיכה לעליות נוספות בהמשך הדרך. עם זאת "חשוב להדגיש כי רמת החששות בקרב משקיעים נותרה גבוהה על רקע משבר החוב באירופה וסימני האטה בשורה של כלכלות מובילות (במיוחד ארה"ב וסין) סביר כי יקשה על השווקים לרשום התקדמות ניכרת במהלך חודשי הקיץ, שמתאפיינים ברמת התעניינות דלה יחסית".

להערכתנו, סביבת ההשקעות הנוכחית מאתגרת מאי-פעם. האווירה כיום בשווקים, המנותקת לעתים מנתוני היסוד ומובלת בעיקר על ידי אלמנטים פסיכולוגיים, עשויה להסתבר כנקודת כניסה טובה לשוק המניות עבור משקיעים המוכנים בטווח הקצר לספוג תנודתיות גבוהה, ובכפוף לאסטרטגיית השקעה המשלבת רכיבים דפנסיביים. אנו ממשיכים לנקוט אסטרטגית השקעה המשלבת ענפים מחזוריים עם רכיבים דפנסיביים. המלצתנו מתמקדת במשקל יתר לארה"ב ולשווקים המתפתחים (במיוחד ברזיל ומדינות מוטות יצוא לסין כאוסטרליה, דרום קוריאה, טייוואן וסינגפור, אשר נהנות מהצמיחה המואצת בסין ואינן מושפעות באופן ישיר מצעדי הריסון שמנהיג הממשל הסיני).

בארה"ב, בראייה ענפית, מעדיפים בפועלים להמשיך ולהיצמד לענפים המתאימים למחזור הכלכלי תוך שימת דגש על פיזור. כמו כן, מוסיפים שם להמליץ על ענף הטכנולוגיה, הכולל חברות המתאפיינות במאזנים חזקים ורמות מינוף נמוכות. בנוסף, שילוב סקטור הפיננסים בתמהיל ההשקעות מומלץ אף הוא, אך מחייב התחשבות עמוקה ברמת הסיכון המתלווה אליו. תרחיש של צמיחה איטית או נסיגה מסוימת בשילוב עם תמחור מלא ותחזיות מתונות יחסית בנוגע לצמיחת רווחיות חברות הענף מקטינים את אטרקטיביות ההשקעה כיום בענף התעשייה.

לפיכך, מבין הענפים המחזוריים, בפועלים נוטים להעדיף את ענפי הטכנולוגיה והפיננסים כרכיבים המחזוריים בתיקים. המלצתם כוללת שילוב רכיבים בעלי אופי דפנסיבי כדי שיהוו מעין כרית ביטחון למהלכי מימוש אפשריים בשווקים. לפיכך "אנו ממליצים לראשונה על שילוב ענף הצריכה הבסיסית (Consumer Staples), אשר נהנה באופן מסורתי ממאפיינים דפנסיביים ומקנה חשיפה רחבה לשווקים מתעוררים ומכיל חברות ערך מובילות בקנה מידה עולמי. בנוסף, אנו מעניקים עדיפות להשקעה בתת-ענף ציוד ושירותי בריאות, הכולל את מגזרי הפצת שירותים ומוצרים וטכנולוגיית מידע בתחום הבריאות, שעשויים הן ליהנות מרפורמת הבריאות והן לספק חשיפה מחזורית מסוימת בסביבה דפנסיבית ולהוות עוגן בתיק ההשקעות".

בפועלים מוסיפים להמליץ על שילובן של מניות ערך בעלות תשואת דיבידנד גבוהה בתמהיל ההשקעות. מגמת הירידה הניכרת בחודשים האחרונים במתאם בין התנהגות המניות לסקטורים שעליהם הן נמנות מצריכה גם אסטרטגיית השקעה, המעודדת בחינה מדוקדקת של מניות ספציפיות (Stock Picking) מתוך הענפים המומלצים, קרי: חשיפה ענפית באמצעות מכשירי השקעה כוללניים כ- ETF עשויה להתברר כאטרקטיבית פחות כיום.

באירופה, בראייה ענפית, ממליצים בפועלים על סקטור האנרגיה על רקע מספר גורמים וביניהם תמחור זול (ביחס לממוצע ההיסטורי, ביחס למדד הכללי וביחס לסקטור האנרגיה בארה"ב), תשואת דיבידנד גבוהה יחסית, צפי לשיעור צמיחה גבוה יחסית ברווח למניה בשנת 2010 וחשיפה גבוהה ליצוא הצפויה לפצות על הצמיחה המקומית הנמוכה. עם זאת, יש לציין כי סקטור האנרגיה סובל בחודשים האחרונים מהתגברות החששות מפני האטה בצמיחה העולמית ומהשלכות של תרחיש קיצון בדמות אסון דליפת הנפט במפרץ מכסיקו, אשר מעלות את רמת הסיכון בענף בטווח הקצר. אנו מאמינים כי התנודתיות הגבוהה בענף תימשך עד לסיומו של האירוע (בחודש אוגוסט לפי הערכות כיום), וצריכה להילקח בחשבון בהשקעה בטווח הקצר.

בנוגע לאיזור אסיה פסיפיק (ללא יפן) אומרים בפועלים כי מתאם גבוה לצמיחה הגלובלית ויצוא בהיקפים גדולים לסין בשילוב עם תמחור נמוך היסטורית ממצבים את שוקי המניות באוסטרליה, דרום קוריאה, טייוואן וסינגפור כשווקים המועדפים להשקעה באזור זה.