העתיד הסיני של ברקשיר האת'וואיי

מי שעשוי לרשת את וורן באפט הוא אמריקני ממוצא סיני, שמוכר כפעיל זכויות אדם *למה דווקא זה גורם לנו להחזיר לקניון את חברת ההשקעות שלו / זיו סגל

השבוע התפרסמה ידיעה לפיה לי לו, מנהל קרן גידור סיני-אמריקני, עשוי להצטרף לצוות ניהול ההשקעות בחברת ברקשיר האת'וואיי של וורן באפט (שבעוד חודש ימלאו לו 80), ואולי להחליף אותו. ישנה גם אפשרות שמלאכת ניהול 100 מיליארד הדולר של חברת ההשקעות תופקד בידי כמה מנהלים. מבחינתי מדובר בידיעה חשובה מאוד משני היבטים.

הראשון הוא התיזה שמנחה אותי, ושלאחרונה באה לידי ביטוי משמעותי בהרכב תיק קניון המניות (יותר מניות סיניות), והיא שתהליך התרחבות ההשפעה האסיאתית בכלל והסינית בפרט על הכלכלה העולמית, הוא מעל לכל משבר או אירוע בודד, ושהמשמעות שלו תהיה לא רק במספרים אלא בדרך אליהם.

כלומר, מנהלי השקעות, סוחרים ומשקיעים מאסיה (כמו גם מנהלי חברות ועסקים), שגדלו וחיים בתרבות אחרת, גם יתנהגו אחרת. ומי שרוצה להבין את עתיד השווקים צריך להבין את התרבות, הפילוסופיה ודרכי החשיבה שלהם. את זה יאמרו לכם גם מי שכבר עושים איתם עסקים.

ההיבט השני שצריך לשים לב אליו לב הוא האם ברקשייר האת'וואיי, חברת ההשקעות של באפט, תוכל להמשיך לתת את אותו ערך למשקיעים, אחרי פרישתו ואחרי מותו (בשיבה טובה, כמובן).

האם יש אפשרות שמורשתם של באפט ושותפו, צ'ארלי מאנגר, וההצלחה שלהם, יימשכו בלעדיהם, על ידי ממשיכי דרכם שקבלו מהם השראה והדרכה?

השאלה הזו נכונה במקרים רבים של חברות המזוהות עם דמות דומיננטית, כמו אפל למשל, אבל במקרה של ברקשייר, ההצלחה מבוססת במידה רבה במיוחד על המיומנויות האישיות של השותפים ועל כישורי ההשקעה שלהם, ולכן מתקיימת בה תלות גבוהה, לכאורה, בעבודתם של השניים.

אין לי תובנה חד משמעית ביחס לסוגיות הללו, אבל הייתי רוצה לשתף אתכם במחשבות שלי בנושא, וכרגיל אשמח לקבל תגובות, הערות ורעיונות מעשיים לניהול התיק.

מכיכר טיאנאנמן למניית BYD

נתחיל בלי לו. אין הרבה מידע על הבחור, אבל על פי פרטים שפורסמו בוול סטריט ג'ורנל, לא ניתן לומר שהוא "לא סיני". הוא נולד ב-1966, שנת תחילת המהפכה התרבותית של מאו, נשלח על ידי הוריו למחנות עבודה, וגדל אצל משפחות אומנות.

לפני 22 שנה הוא היה בין מנהיגי הסטודנטים בהפגנות בכיכר טיאנאנמן, ובעקבות השתתפותו הוא ברח לצרפת וב-1989 הגיע לארה"ב. הרצאה ששמע מוורן באפט עזרה לו להתגבר על הסקפטיות שלו ביחס להשקעה במניות, והוא החל להשקיע בהן מכספי מקדמה שקיבל על כתיבת ספרו.

בהמשך הקים לו את קרן הגידור שלו כאשר פעילות זכויות האזרח שלו עזרה לו למשוך משקיעים ידועים, ביניהם גם הזמר סטינג. הוא הכיר את שותפו של באפט, מנגר, והם נכנסו להשקעות משותפות ואחר כך להשקעה בחברה הסינית BYD - השקעה עליה נבנתה תהילתו של לו: ברקשיר השקיעה ב-BYD 230 מיליון דולר שהפכו ל-1.5 מיליארד.

בניגוד לפילוסופיית ההשקעות של באפט, שנמנע מלהשקיע בחברות שהוא לא מבין אותן, לו משקיע בחברות היי-טק באסיה. על פי הוול סטריט ג'ורנל, קרן הגידור של לו הניבה תשואה שנתית ממוצעת של 26.4% מאז 1998 בהשוואה לתשואה של 2.25% של ה-S&P 500.

גם מורשת, גם עתיד

לי תמצת את אסטרטגיית ההשקעה שלו בהשראת המונדיאל: "אפשר לעבוד קשה ולהבקיע לעיתים רחוקות. אבל מדי פעם אתה מקבל הזדמנות פז או שתיים, ואם אתה מקפיד לנצל את ההתקפות האלה, זה מה שעושה את ההבדל". והנה קיבלנו נקודת הצצה ראשונה אל אומנות ההשקעה האסיאתית: סבלנות ומתקפה בזמן הנכון.

אז יש לנו כאן משקיע שמשלב בין סבלנות ללקיחת סיכונים בנקודות קריטיות, שנלחם על זכויות אדם, שצמח מהרחובות, שלמד, העז, הרשים משקיעים ומנהלי השקעות, הגיע עד בארקשייר, עשה להם כסף והתחבב על באפט ומאנגר דווקא בגלל הסגנון השונה שלו. מבחינתי, הסינים באים, ולדעתי מדובר בחיזוק חיובי לאפשרות שברקשייר תעשה חייל גם בעידן שאחרי.

באפט ומאנגר מכוונים לעתיד ובונים צוות שיוליך את החברה קדימה, צוות שנשען על המורשת שלהם, אבל מתאים להתמודד עם העתיד. צריך לזכור גם שכאשר החילוף עצמו יגיע, יקבל המחליף תיק השקעות עדכני שאמור יהיה להחזיק מספר שנים ויאפשר מיזוג הדרגתי בין הישן לחדש.

השקעות הן מבט לעתיד. כאשר המשקיע הטוב בעולם מביט לעתיד ובונה את הצוות שיחליף אותו מתוך ראיית עתיד פתוחה ויצירתית המשמרת גם את סודות הצלחתו, אני סבור שהשקעה בברקשיר הת'וואיי היא רלוונטית ומעניינת. היא אמורה לאפשר לנו להרוויח בזכות באפט גם כאשר הוא כבר לא ינהל את ההשקעות. כמה מנהלים אחרים שאתם מכירים חושבים כך על היום שאחרי?

המניה נכנסה לתיק הקניון, גם על בסיס רציונאל טכני, כמובן. במורנינגסטאר דווח שברוס ברקוביץ, מנהל קרן שהניבה תשואה של 13% בממוצע מעל ה-S&P 500, מגדיל את החזקותיו בברקשיר, וזה חיזוק טוב להחלטה שלנו.

כמובן שאפשר לחשוב גם על הצד השני. יכול להיות ש"אסטרטגיית המונדיאל" של לי תתברר בדיעבד כמזל. יכול גם להיות שדווקא החלטות שבאפט יקבל בגיל מבוגר יהיו שגויות.

הכל יכול להיות וצריך לקחת זאת בחשבון, אבל אני סבור שבאפט פועל על פי אותם חושים ותובנות שעמדו לצדו עד היום, והוא ינסה למתוח את השפעתם אל תוך העתיד, גם למען המורשת. כמו תמיד, ימים יגידו.

הגנה על תיק הקניון: מוקמה ב-1094 נכון לסיום המסחר ביום שישי.

זיו סגל - A level 2 Chartered Market Technician - CMT. יועץ ניתוח טכני לאקסיומה בית השקעות. הטור נכתב מספר ימים לפני פרסומו.

אין לראות בטור המלצה לרכישה/מכירה של ניירות ערך ו/או תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם. זיו ו/או לקוחותיו עשויים להחזיק בניירות ערך או נגזרי ניירות ערך המוזכרים כאן.