החודש פישר לא הפתיע: בנק ישראל, בראשותו של הנגיד סטנלי פישר, החליט להותיר הערב (ב') את ריבית הבסיס במשק על כנה ברמה של 1.75%, בהתאם לתחזיות המוקדמות בשוק.
בהודעת הריבית הנוכחית ניתן לראות כי הפעם, בניגוד לחודש שעבר, בנק ישראל השמיט את ההערה הנוגעת לעליית מחירי הדירות, כאחד הגורמים שהשפיעו על החלטת הריבית. כזכור, בחודש שעבר הדגיש הבנק את "הקצב המהיר" במחירי הדיור, אולם הפעם הושמטה לחלוטין הערה זו.
בנק ישראל הזכיר שוב את העלייה במחירי הדירות בנתוני הרקע של הודעת הריבית, אך הוא השמיט את הרמיזה שמתפתחת בועה בשוק הדיור, כפי שצוינה בהודעה בחודש שעבר: "קצב עליית מחירי הדירות, ממשיך להיות מהיר מאוד והמשך עלייתם בקצב זה גם בעתיד צפוי להרחיק אותם מהרמה התואמת את גורמי היסוד".
לעומת זאת, הבנק הדגיש כי האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים הסתכמה ב-1.8% (סביב אמצע תחום היעד) למרות העלייה החדה במחירי הדיור. הבנק מציין גם שציפיות האינפלציה ירדו מתחת לגבול העליון של היעד (3%), מה שהניע אותו להותיר את הריבית על כנה.
בהודעה הריבית מציינים כי בחודש האחרון נרשמה ירידה בציפיות לאינפלציה הנמדדות משוק ההון ובאלה של החזאים, וממוצע הציפיות ל-12 החודשים הקרובים, נכנס לתחום היעד, והוא עומד על כ-2.8%. "הרקע לירידת הציפיות הוא, ככל הנראה, העלאת הריבית לחודש אוגוסט וההפתעה כלפי מטה במדד המחירים לחודש יולי", נכתב בהודעה. לפי שוק ההון והחזאים צפויה הריבית לעמוד בעוד שנה על 2.6% ו-2.8%, בהתאמה.
מלבד זאת, 2 גורמים עיקריים נוספים שהשפיעו החודש על החלטת הריבית הם ההאטה בפעילות הכלכלית בחו"ל (והחשש לפגיעה בייצוא הישראלי) וכן העובדה שבנקים מרכזיים בולטים בעולם לא ממהרים להעלות את הריבית.
"עדיין קיימת אי ודאות לגבי קצב הצמיחה בישראל", נכתב בהודעת הריבית. "זאת בעיקר על רקע אי הוודאות הגבוהה במשק העולמי שבאה לידי ביטוי, בין היתר, בעדכונים כלפי מטה של שיעורי הצמיחה החזויים על ידי אנליסטים וגופים בינלאומיים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.