תנודתיות באירופה: המדדים חזרו לרשום ירידות קלות

במזרח המומנטום השלילי נמשך: שנחאי וטוקיו צנחו ■ באירופה מתנהל המסחר על רקע הורדת הדירוג של אירלנד הלילה לצד עליה מפתיעה בסקר המנהלים לפעילות כלכלית בגרמניה

המסחר באירופה מתנהל היום (ד') תוך תנודתיות רבה לאחר שנפתח בעליות שערים ושינה את המגמה כעבור כשעתיים - זאת על רקע ירידות השערים החדות שנרשמו אמש בוול סטריט בעקבות נתוני מאקרו שליליים מתחום הדיור המעוררים דאגה רבה בקרב המשקיעים וחשש מהמשך ההאטה במשק האמריקני.

הבוקר פורסם סקר תחזית המנהלים בגרמניה המבוסס על בדיקת 7,000 בתי עסק ומנהלים המתבקשים לדרג את מצב עסקיהם וכן את תחזיתם לאופק העסקי במחצית השנה הקרובה. בעוד שהתחזיות המוקדמות היו לירידה קלה במדד מ-106.2 ל-105.8 נקודות, נרשמה בפועל עליה לרמה של 106.7 נקודות. נציין כי בחודש שעבר רשם המדד זינוק חד מ-101.8 נקודות ל-106.2 נקודות.

לצד נתון המאקרו החיובי, המסחר באירופה מתנהל גם תוך חששות מהעמקת משבר החובות ביבשת על רקע הורדת הדירוג של אירלנד הלילה מצד סוכנות הדירוג S&P. הסוכנות חתכה את דירוג האשראי של אירלנד לאג"ח ארוכות טווח, ברמה אחת ל-"AA".

הסיבה להורדת הדירוג היא חשש בקרב S&P מפני הזינוק הצפוי בהוצאות ממשלת אירלנד בשל חילוץ בנקים במדינה שנקלעו לקשיים. בהודעתה שמרה S&P על תחזית "שלילית" לדירוג של אירלנד, מה שאומר שהדירוג עלול לרדת שוב בעתיד. כלכלני הסוכנות כתבו, כי "התחזית השלילית מראה כי הורדת דירוג נוספת הינה אפשרית, במידה וההוצאה הממשלתית בגין סיוע למערכת הפיננסית תמשיך לעלות, או לחלופין אם התפתחויות כלכליות שליליות ישפיעו על יכולתה של הממשלה להשיג יעדים פיננסיים שנקבעו לטווח הבינוני".

גם אסיה התעוררה הבוקר ליום אדום נוסף בתגובה לנעילה השלילית אמש בוול-סטריט. הנתונים שפורסמו אתמול מגבירים בתורם את אווירת אי הודאות השוררת בשווקים בחודשיים האחרונים, ובעקבות זאת מעלים שוב את החשש לגבי קצב התאוששות הכלכלה העולמית בכלל, והכלכלה האמריקנית בפרט.

הירידות שאפיינו הבוקר את שוקי אסיה ניכרות בעיקר בבורסות טוקיו ובסידני, בהן איבדו המדדים שיעור ניכר מערכם. הניקיי היפני ממשיך במומנטום שלילי, ונסחר בשוק דובי לאחר שאתמול הגיע לשפל של כ-15 חודשים.

ועם זאת, טיפה של אופטימית בים הפסימיות ששטף את השווקים אמש, אפשר למצוא בנתוני המאקרו שפורסמו הבוקר ביפן, שכן נתוני צמיחת היצוא והעודף המסחרי לחודש יולי, יצאו טובים ביחס לתחזיות המוקדמות, וזאת על אף התחזקותו של הין היפני המכביד על הכלכלה המקומית. נתונים אלו הצביעו על עליה של 23.5% ביצוא, לעומת צפי לעלייה של 22.9% בלבד.

בינתיים נסוג הין משיא של 15 שנים שקבע מול הדולר האמריקני. הדולר נסחר כנגדו בעליה של 0.13% סביב רמת ה-84.2965 ין. בשוק סבורים כי היחלשותו של המטבע היפני באה על רקע ההערכות, כי ייתכן והממשל היפני יחליט בסופו של דבר, לנקוט בצעדים להגנה על הכלכלה המקומית מפני המשך התחזקותו של הין.