נתוני משרד האוצר על שוק הנדל"ן ממשיכים להיות הפוכים מאלו של הלמ"ס, השמאי הממשלתי ושאר גופים ממשלתיים, ולהצביע על התקררות השוק. מסקירת האוצר על שוק הנדל"ן לחודש יולי עולה, כי המחיר החציוני של דירות חדשות בישראל ירד ב-1% ביולי (בהשוואה ליוני), לצד נפילה של 12% במספר רכישת הדירות.
"בחודש יולי ניכרת התקררות בשוק הנדל"ן", נכתב בסקירת האוצר. נזכיר כי חודש יולי היה החודש הראשון בו נכנסה לתוקף הוראת המפקח על הבנקים רוני חזקיהו, שהורה בעקיפין על הקשחת התנאים לקבלת משכנתאות, מה שאמור לצנן את הביקושים בשוק ולהביא עם הזמן לירידה במחירי הדירות.
כאמור, רכישות הדירות החדשות ירדו ב-12% ביולי, כאשר רכישות דירות יד שנייה נפלו ב-18% - הן בהשוואה ליוני והן בהשוואה ליולי אשתקד. רכישות הדירות החדשות אמנם עלו ב-11% ביולי, אולם באוצר מציינים כי במרכז עלו הרכישות בעוד שבכל שאר האזורים נרשמה ירידה ברכישות הדירות החדשות.
באזור המרכז זינקו רכישות הדירות החדשות בשיעור חריג של 184%, ובאוצר מסבירים כי עלייה חריגה זו הינה בגלל "פרויקט מסוים בהיקף מאוד רחב שיועד לאחד מארגוני הצרכנות הגדולים במדינה. בנטרול אותו פרויקט נרשמה ירידה של כ-25% ברכישת דירות חדשות ברמה הארצית". מדובר, כמובן, ב"בליץ" השיווקי של גינדי החזקות בפרויקט "One & Only" בפתח תקווה.
חזקיהו דוחק רוכשים פוטנציאליים מחוץ לשוק
הוראת חזקיהו באה לידי ביטוי גם ברמות השכר של הרוכשים. נתוני האוצר מצביעים על כך שרוכשי הדירות ביולי היו בעלי שכר גבוה יותר מאשר בחודש יוני. נזכיר כי בחודש שעבר עמד השכר הממוצע של רוכשי הדירות על 14,300 שקל. באוצר לא מציינים מה היה השכר הממוצע של רוכשי הדירות ביולי, אולם ל"גלובס" נודע כי מדובר בשכר ממוצע של 15,100 שקל ברוטו.
"הפערים בולטים במיוחד בקרב רוכשי דירות להשקעה", נכתב בסקירה. "שכר רוכשים אלו ביולי היה גבוה בממוצע בשיעור של 5.7% בהשוואה לשכר המשקיעים ביוני (ברמת השכר החציוני הפער אף גבוה יותר). נציין כי בקרב אוכלוסיית המשקיעים ניתן היה לזהות כבר ביוני את עליית השכר. בקרב רוכשי דירה 'יחידה' נרשמה עלייה של 2.3% בהשוואה ליוני, זאת לאחר מגמת ירידה כמעט רצופה מאז אפריל 2009".
באוצר מדברים גם על המשך נסיגתם של המשקיעים משוק הנדל"ן, אותם משקיעים שהיוו זרז חשוב בהעלאת מחירי הדירות ב-3 השנים האחרונות. באוצר לא מפרטים נתונים מספריים לגבי פעילות משקיעי הנדל"ן ביולי, אך מציינים כי "משקל הדירות הנרכשות להשקעה מוסיף לרדת, כאשר הירידה בולטת במיוחד באזור ת"א והשרון. במקביל נרשם גידול מתון במשקל המשקיעים מבין מוכרי דירות יד שנייה. גידול משמעותי במכירת דירות ע"י משקיעים נרשם באזור באר-שבע".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.