נעילה חיובית בוול סטריט לאחר דברי ברננקי: המדדים עלו 1.7%

בסיכום שבועי וול סטריט סגרה שבוע שלישי ברצף של ירידות ■ ברננקי: "נעשה את כל מה שביכולתו על מנת להחזיק ההתאוששות" ■ ירידה מפתיעה במדד אמון הצרכנים באוגוסט ■ כלכלת ארה"ב צמחה ב-1.6% ברבעון השני ■ המאבק על 3Par מתחמם

שבוע המסחר בוול סטריט הסתיים היום (ו') בעליות לאחר שצפירת ההרגעה ששיגר ברננקי מכנס ג'קסון הול השנתי הצליחה להגביר את ביטחון המשקיעים ולהשרות אופטימיות: ה-S&P500 עלה ב-1.66%, הדאו ג'ונס והנאסד"ק הוסיפו 1.65% כל אחד. המסחר התנהל במגמה חיובית ברוב שעות היום, כאשר ברקע נתוני התמ"ג בארה"ב ונאומו של יו"ר הפדרל ריזרב בן ברננקי היו שני הגורמים העיקריים שתמכו בעליות. הבורסות מעבר לים פתחו את יום המסחר בעליות לאחר פרסום נתוני התמ"ג לפני פתיחת המסחר, העליות החזיקו עד לפרסום נתון מאכזב אודות ירידה מפתיעה במדד מישיגן לאמון הצרכנים אז הבורסות עברות לירידות בשיעור מירבי של כ-0.6%. אמנם מהר מאוד וול סטריט עברה שוב לעליות שהלכו והתחזקו לקראת הנעילה בתגובה לדברי ברננקי המועדדים.

למרות הנעילה החיובית היום, וול סטריט סגרה שבוע שלישי ברצף של ירידות כאשר הנאסד"ק רשם ירידה שבועית של כ-1.2%, והדאו-ג'ונס וב-S&P500 נחלשו השבוע ב-0.6% ו-0.7% בהתאמה.

בשעה 15:30 פירסם משרד האוצר האמריקני הקריאה השנייה של נתוני התמ"ג לרבעון השני שהראתה כי כלכלת ארה"ב צמחה ב-1.6% במהלך הרבעון השני. שיעור זה הוא גבוה מהתחזיות בשוק לצמיחה בשיעור 1.4%, אך עדיין נמוך בהרבה מההערכה הראשונה לתמ"ג שצפתה צמיחה של 2.4% בחודש שעבר. הנתון מחדד את העובדה שכלכלת ארה"ב נכנסה למסלול האטה, שכן ברבעון הראשון של השנה המשק צמח ב-3.7%.

הנתונים מראים שחלה האטה בצמיחתו של המשק האמריקני ברבעון השני, אפילו בשיעור חד מההרכה הראשונית, וזאת לנוכח העובדה שחברות ריסנו את המלאים שלהן והגירעון המסחרי התרחב. כך הסבירו כלכלנים.

כחצי שעה לאחר הפתיחה פורסם מדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן לחודש אוגוסט, שהצביע על ירידה מפתיעה ונקבע ברמה של 68.9 מ-69.6 נק' ביולי, זאת כאשר הערכות האנליסטים בשוק היה צפוי לעלות במעט ל-70 נקודות. המדד, נקבע על פי סקר שמבצעת אוניברסיטת מישיגן בקרב 500 משקי בית אשר נשאלים למצבם הפיננסי ודעתם על מצב הכלכלה בארה"ב.

בשעה 17:00 התחיל הניאום של יו"ר ה'פד' בן ברננקי שדיבר על מצב הכלכלה על רקע הנתונים האחרונים שהעידו על האטה בצמיחה. ברננקי שיגר מסר הרגעה לשווקים ואמר כי הבנק הפדרלי של ארה"ב "יעשה את כל מה שביכולתו" על מנת להבטיח את המשך ההתאוששות הכלכלית. "ועדת השוק הפתוח מוכנה לבצע צעדים מוניטרים מרחיבים נוספים באמצעים בלתי-קונבנציונלים במידת הצורך, ובמיוחד אם תירשם התדרדרות משמעותית בתחזית הצמיחה".

מדד ה-S&P 500 איבד כ-2.2% עד כה השבוע בעקבות נתוני המאקרו המאכזבים. המשקיעים מסיטים כספים ממניות לנכסים בטוחים יותר כמו אג"ח ממשלתיות, ולראיה בשבוע שהסתיים ב-25 באוגוסט משכו המשקיעים בעולם כולו סכום של 7.1 מיליארד דולר מקרנות מנייתיות. במקביל, קרנות האג"ח גייסו 5.2 מיליארד דולר.

הקרב על 3PAR מתחמם

מבין המניות שבלטו היום בשוק נציין את 3PAR (סימול: PAR), עליה נאבקות שתי ענקיות הטכנולוגיה DELL ו-HP . ענקית המחשבים HP שיפרה היום זו הפעם השלישית את הצעת הרכש עבור 3Par ל-2 מיליארד דולר, או 30 דולר למניה. מוקדם יותר היום הודיעה דל כי תסכים לרכוש את 3Par במחיר של 27 דולר למניה, ובשוותה בכך את הצעתה הקודמת של HP. ההצעה הקודמת של דל עמדה על 24.3 דולר למניה. זהו סבב הצעות הרכש הרביעי ועדיין לא בטוח שאף אחת מהחברות אמרה את המילה האחרונה בקרב על 3PAR.

בקרב מניות התעופה, בואינג נסחרה על רקע הודעתה כי היא דוחה שוב את השקתו של המטוס החדש 787 דרימליינר (Dreamliner), והפעם לאמצע הרבעון הראשון של שנת 2011. בואינג אמרה כי הסיבה לדחיה היא עיכובים בלתי צפויים באספקת מנועים למטוס.

מניותיה של הקמעונאית J. Crew Group (סימול: JCG) נסחרו על רקע הדו"חות הכספיים שפרסמה החברה, שדיווחה כי הרווח הרבעוני הנקי שלה כמעט והוכפל ל-35 מיליון דולר (54 סנט למניה). ההכנסות צמחו ב-14% ל-407 מיליון דולר, אולם החברה אכזבה כשחתכה את תחזית הרווח שלה לשנת 2010 לטווח של 2.25-2.35 דולר למניה, לעומת 2.35-2.45 דולר למניה בתחזית הקודמת.