הנוכחות הסינית בתיק הקניון ממשיכה להיות משמעותית, והיא נובעת מהשילוב בין הניתוח הטכני וההמלצות הכלכליות הספציפיות למניות סיניות, לבין החלטה שלי להישאר עם חשיפה משמעותית למדינה ולדבוק בה. זאת לאור העובדה הבסיסית שמדובר בכוח הכלכלי העולה בעולם.
כמובן שזה לא קל להשקיע בסין. שפה, תרבות, נגישות מידע ולעיתים גם בעיית אמינות הופכים את חווית ההשקעה שם למאתגרת. אבל כפי שיודע כל מטייל, אתגרים מעצימים את החוויה. הדרך שלי להתמודד עם האתגר היא לא לברוח ממנו אלא להעמיק את הידע, את המחקר, את החשיבה, את מקורות המידע, את הקשרים, וזאת במטרה למפות את ההזדמנויות ולנסות לא ליפול.
נכון, סביר להניח שיהיו מעידות. סביר להניח שכל מעידה תגרום לכל מי ששוללים השקעה בסין להשמיע את קולם, אבל זה לא מה שמטריד אותי. אני מזכיר שוב את העובדה שלמרבה הצער, גם איכות הדיווח הפיננסי בארה"ב ובמקומות אחרים בעולם - מה שלעיתים מכנים "היצירתיות הפיננסית" - היא לא בדיוק מושלמת.
כדאי גם להזכיר שלפני 100 שנה ויותר, כששוק המניות האמריקני החל להתפתח, זכויות אדם ואיכות סביבה לא היו חלק מהחבילה. זאת לא סיבה להרפות מהלחץ בעניין על סין, אבל זאת כן נקודה שצריך לקחת בחשבון בבניית תמונת המציאות הרלוונטית לבחירת מניות לתיק.
בסין צריך לפעול מהר
ואחרי כל זה, גם ההליכה שלנו בנתיבי ההשקעה בסין לא נעשית בעיניים עצומות. לא נתרגש מכל מהמורה, אבל בהחלט ננסה לא ליפול בהן, ולמפות את הסכנות. כך, למשל, קראתי בעיון רב מאמר שפורסם בבארונ'ס על חברות סיניות שבצעו מיזוג הפוך אל תוך שלדים בורסאיים אמריקניים ובכך הפכו את עצמן לנסחרות בארה"ב ללא צורך לעבור את מנגנוני ההגנה והפיקוח של הנפקה חדשה. במקרים רבים מדובר בחברות שהתגלו כפיקציה, שמאחוריהן עמדו מעשי הונאה.
לפחות במלכודות שצוינו באותה כתבה אני יכול לומר שלא נפלתי. מה שם שמסנן ההמלצות הכלכליות, שהוא חלק ממודל העבודה של הקניון, אמור לעשות את מה שאני לא יכול לעשות בעצמי, ולבדוק שההשקעה אכן רלוונטית.
בסך הכל רוב האנליסטים שעומדים מאחורי ההמלצות הללו הם סינים, שמבינים את השפה, התרבות והשוק המקומי, ואמורים להבחין בין עסקים אמיתיים לבין חברות קש המנוהלות על ידי נוכלים. אם תרצו לחזור לעולם הטיולים, אפשר לומר שהאנליסטים הם המדריך המקומי שאמור להוביל אותנו ולשמור עלינו.
מצד שני צריך לזכור שלא כל החברות שביצעו מיזוג הפוך הן פסולות. לעיתים רבות, מדובר בחברות שבסך הכל רצו ליהנות מהיתרונות של המיזוג ההפוך שהם מהירות ו-ודאות. בעוד שתהליך הנפקה ראשונית יכול להימשך שנה, תהליך של מיזוג הפוך יכול להסתיים ב-30 יום.
בסין, בה דברים משתנים במהירות, היכולות לפעול מהר נחוצה במקרים רבים. מיזוג הפוך גם מבטיח את הצלחת ההנפקה, כי המימון שנדרש להליך הוא נמוך משמעותית בהשוואה להנפקה חדשה. השורה התחתונה היא שמצד אחד לא צריך לפסול חברות שהנפיקו דרך מיזוג הפוך, אבל מצד שני צריך לבחון אותן בהקפדה יתרה.
זמן טוב לנדל"ן
עוד סוגיה סינית שמרתיעה משקיעים רבים היא הנדל"ן. הנציגות של הענף בתיק הן CRIC ו-XIN. משקיעים נרתעים מלהשקיע במניות נדל"ן בכלל ובשוק הסיני בפרט בשל חשש להתפוצצות בועה. כעיקרון, יש סיבה לחשש. מחירי הנדל"ן האורבני בסין עלו בכ-100% ב-18 החודשים האחרונים, והדבר עלול להתגלגל גם לכדי בעיות חברתיות קשות. לכן, הממשל עושה מאמצים לקרר את השוק לרבות בחינת האפשרות להטלת מס נכסים.
הממשלה הסינית גם מתכננת בנייה של 5.8 מיליון דירות בנות השגה. תוכנית זו עשויה להשפיע על המחירים, אבל מצד שני היא מהווה הזדמנות עסקית לחברות נדל"ן ולחברות הקשורות לענף. במקביל, נתונים מראים שמחירי הנדל"ן מתחילים להתאושש ושעיקר העסקאות נעשות על ידי בני המעמד הבינוני ולא עלי ידי ספקולנטים.
מי שחושב על השקעה במניות נדל"ן סיניות, יכול לשאוב עידוד מהעובדה שספטמבר ואוקטובר נחשבים לחודשים הטובים ביותר בנפח הפעילות בנדל"ן בסין. ספטמבר מכונה ספטמבר המוזהב, ואוקטובר מכונה אוקטובר המוכסף.
עליית המחירים שהחלה באוגוסט יכולה להימשך אל תוך חודשים אלו. הביקוש לדיור בסין צפוי להימשך הן מכיוון משפרי הדיור והן מכיוון 200 מיליון כפריים שנעים לכיוון הערים. בנוסף, עבור סינים רבים נדל"ן נחשב לערוץ השקעה הכרחי, בין היתר כהגנה מפני אינפלציה כשהאלטרנטיבה היחידה היא שוק המניות המקומי.
לממשלה אין כוונה לגרום לצניחת מחירים משום שזו תפגע בכלכלה. היא רק רוצה להשיג יציבות. לפיכך, יש סיכוי שמחירי הדיור למגורים לא ירדו בשנים הקרובות.
לאור כל זאת, נראה ששוק הנדל"ן הסיני רלוונטי להשקעה, וניתן לשקול רכישת מניה נוספת - EJ. EJ היא אחת מחברות שירותי הנדל"ן הסיני הגדולות ביותר, והיא משמשת גם כסוכנת/ברוקרית וגם כיזמית. היא גם מחזיקה 52% מ-CRIC שבקניון.
באופנהיימר נותנים למניה המלצת תשואת יתר, ומציינים שהחברה כמעט ולא זקוקה למזומנים בשביל לצמוח. מנכ"ל החברה, שהוא ברוקר הנדל"ן העשיר ביותר בסין, הביע אופטימיות בראיון איתו שפורסם לאחרונה בפורבס. הוא מציין את היתרון היחסי של CRIC ביכולת התאמת נכסים למתעניינים, ובכלל את העובדה שהחברה פועלת מעל לרמת הרחוב בכל הקשור לתיווך נדל"ן. EJ הרוויחה 100 מיליון דולר בשנה שעברה לעומת 40 מיליון דולר בשנה שקדמה לה.
עוד כסף
ואם כבר אנחנו קרובים לחודש הכסף, פתחנו פוזיצייה ב-SIL, ETF המייצגת את סקטור חברות כריית הכסף. ניתוח שקבלנו מדבר על התחזקות הסקטור, והניתוח הטכני תומך בכך. מכיוון שכרגע אין העדפה ל-מניה ספציפית, נבחרה ההשקעה ב-ETF.
הגנה על תיק הקניון: ממוקמת מתחת ל-1080
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.