היציג בשפל של 5 חודשים - 3.693 ש'; פישר רכש דולרים

הדולר השלים נפילה של 5.2% מול השקל מהשיא האחרון ב-7 ביולי, בעיקר בשל היחלשותו בעולם ונתוני המאקרו החזקים שפורסמו לאחרונה בישראל

בנק ישראל חרג היום (ו') ממנהגו והתערב בשוק המט"ח ביום שישי, תוך שהוא רוכש עשרות מיליוני דולרים לאחר שהדולר ירד מתחת ל-3.69 שקלים. למרות שההתערבות הייתה בהיקפים קטנים, היא הספיקה כדי להרים מעט את הדולר כיוון שמחזורי המסחר דלילים היום, כמדי יום שישי.

הדולר נחלש הבוקר מתחת ל-3.69 שקלים לראשונה מאז ה-13 באפריל. הסיבה היא היחלשות הדולר בעולם על רקע הראלי בשוקי המניות מתחילת החודש. לאחר שבנק ישראל התערב בשוק ורכש דולרים, המטבע האמריקני עלה מעל 3.69 שקלים.

בצהרי היום נקבע שערו היציג של הדולר בהיחלשות של 0.03% לרמה של 3.693 שקלים. האירו היציג עלה ב-0.03% ל-4.9429 שקלים, בעקבות פרסום נתון מאקרו טוב מהצפוי בגרמניה שחיזק את האירו בעולם. זאת, לאחר שביום שלישי נקבע שערו היציג של הדולר מתחת ל-3.7 שקלים לראשונה מאז אפריל - 3.694 שקלים.

אם כן, הדולר משלים היום נפילה של 5.2% מול השקל מאז השיא האחרון ב-7 ביולי (3.894 שקלים). התחזקות השקל נובעת ממספר גורמים, ובהם היחלשות הדולר בעולם על רקע התפוגגות החששות ממשבר החובות באירופה. הדולר נפל בכ-12% מול האירו מאז השפל האחרון שנרשם ב-7 ביוני. הצמד אירו-דולר נסחר היום סביב 1.34 דולרים לאירו.

נתוני המאקרו החזקים שפורסמו לאחרונה בישראל תרמו גם כן להתחזקות השקל. רק השבוע, למשל, נודע כי שיעור האבטלה בישראל ירד בחודש יולי ל-6.2% בלבד - קרוב לרמות שלפני פרוץ המשבר. כמו כן, בשבועות האחרונים התערב בנק ישראל בשוק בהיקפים קטנים למדי ורכש בכל התערבות עשרות מיליוני דולרים בודדים, מה שלא הספיק כדי לבלום את היחלשות הדולר.

בשוק המט"ח הישראלי ממתינים כעת להחלטת הריבית של בנק ישראל ביום ב' הקרוב. ההערכה הרווחת בקרב האנליסטים בשוק היא כי הנגיד סטנלי פישר לא יעלה את הריבית על רקע האינפלציה הנוחה (1.8% בלבד ב-12 החודשים שהסתיימו באוגוסט) והעובדה שבארה"ב ובאירופה אין כוונה בתקופה הנראית לעין להעלות את הריבית.

הריבית במשק עומדת על 1.75% והעלאתה תרחיב את פער הריביות מול ארה"ב, שעומד היום על 1.5-1.75%, מה שעלול לייסף עוד יותר את השקל ולפגוע בייצוא. עם זאת, מחירי הדירות עלו ב-0.7% בחודש יולי (לפי נתוני הלמ"ס), מה שמותיר פתח להעלאת ריבית בנק ישראל, שמנסה להיאבק בבועת הנדל"ן.

[לאתר המט"ח]