"ספטמבר ראלי" ממשיך: הדאו ג'ונס עלה בשבוע החולף ב-2.4%

S&P 500 זינק בחודש החולף ב-9.5% ■ ליבת נתון ההזמנות של מוצרים בני הקיימא עלתה ב-2% ■ AMD ומלאנוקס זינקו לאחר שהוזכרו כמועמדות לרכישה ע"י אורקל ■ ה-VIX צנח 8.8%

"ספטמבר ראלי" אמיתי: המדדים המובילים בוול סטריט סגרו שבוע רביעי חיובי, לאחר שאת יום המסחר סגרו ברמות הגבוהות של הערב וזינקו ב-2% ויותר. העליות הערב ניזונו מפרסום נתוני ההזמנות למוצרים בני קיימא, אשר נפלו פחות מהמצופה ובניטרול הוצאות על סעיף התחבורה, אף עלו מעל למצופה ב-2%, מה שמעיד על עלייה בביקושים מהמפעלים ולהתאוששות הפעילות הכלכלית במשק האמריקני. לאחר פתיחת המסחר פורסם כי במכירות הבתים החדשים חל קיפאון והן נותרו ללא שינוי לעומת צפי כי יעלו באוגוסט, אך זאת לאחר שהנתון הקודם עודכן מעלה, המשקיעים סרבו להתרגש מהנתון החלש משוק הדיור לאחר שבשבוע החולף דווקא פורסמו מספר נתונים חיוביים משוק הבתים הקיימים המצואים בשפע.

את שבוע המסחר האחרון חתם מדד הדאו ג'ונס בעלייה של 2.4% ובחודש החולף זינק ב-8.4%. S&P 500 עלה בשבוע החולף ב-2% ואת החודש סיים בזינוק של 9.5%. הנאסד"ק עלה בשבוע האחרון ב-2.8% לאחר שהערב טיפס ב-2.3%.

פרט לשוק המניות בו בלטו הערב שורה ארוכה של מניות מסוגים שונים, התאפיין הראלי בהמשך שבירת השיאים של הזהב שאשר במהלך היום אף עלה מעל ל-1,300 דולר לאונקיה, הכסף שהגיע לשיא של 30 שנה והנפט שנהנה הן מנתוני הפעילות היצרנית המעודדים והן מנפילתו של הדולר, הוסיף להתחזק גם הוא. הירידה בחששות המשקיעים באה לידי ביטוי בצניחתו של "מדד הפחד", ה-VIX ב-8.8%, הירידה החדה ביותר בו מזה 3 שבועות. וול סטריט השפיעה לטובה גם על הבורסות באירופה שסגרו גם הן בעליות חדות והצליחו לקזז את הירידות שנרשמו במהלך השבוע ולסגור שבוע ירוק. בורסות אירופה גם הגיבו למדד אמון העסקים בגרמניה שעלה בספטמבר לרמתו הגבוהה ביותר זה 3 שנים - 106.8 נקודות מ-106.7 נק' באוגוסט. אנליסטים ציפו לירידה ל-106.4 נק'.

שר האוצר האמריקני, טימותי גייתנר לא הצליח לעצור את פרץ העליות בשוק, למרות שהתריע כי על אף ש"חלקים בכלכלה, כולל היצוא וההשקעות הפרטיות, די חזקים - הרי שהמצב הכלכלה עדיין קשה מאד". גייתנר אמר את הדברים בכנס ועידת הסחר ההיספאנית והסביר כי "היה גידול עצום במינופים במערכת הפיננסית ובוצעו השקעות יתר בנדל"ן באזורים שונים בארה"ב - אלו הם הגורמים שהובילו למשבר אקוטי בהרבה. אך יותר רלוונטי מבחינתנו כעת - גורמים אלה הם המקשים על ההתאוששות".

נציין כי הערב, לאחר סיום המסחר, יישא יו"ר הפדרל ריזרב, בן ברננקי, הרצאה באוניברסיטת פרינסטון בנושא השלכותיו של המשבר הפיננסי.

ההתאוששות בפעילות היצרנית נמשכת וההזמנות זורמות

הזמנות המוצרים בני קיימא רשמו בחודש החולף ירידה של 1.3% לעומת צפי מוקדם לירידה חדה מעט יותר של 1.4%. למרות שמדובר בירידה החדה ביותר מזה שנה, הרי שבניכוי סעיף התחבורה תחבורה, רשמו ההזמנות דווקא עלייה של 2%, טוב מהצפי לעלייה מינורית יותר של 0.6%. כאמור הירידה נבעה בעיקר מירידה חדה במוצרי תחבורה, כאשר חברת התעופה בואינג, למשל, הודיעה לאחרונה כי קיבלה רק 10 הזמנות בחודש אוגוסט, לעומת 130 הזמנות ביולי.

מגזר הייצור בארה"ב הוא זה שהוביל את הכלכלה הגדולה בעולם להתגבר על המיתון הגרוע ביותר מאז שנות ה-30 של המאה הקודמת. אך נראה כי מגזר הייצור מתקרר כעת והדבר ניכר גם בהצהרות של חברות כמו טקסס אינסטרומנטס, אשר הנמיכה לאחרונה את תחזית הרווח וההכנסות לשנת 2010. גם הפדרל ריזרב ציין השבוע בהחלטת הריבית שלו את ההאטה בהשקעות הפירמות ואמר כי הוא מוכן לנקוט בצעדים נוספים כדי להאיץ את קצב הצמיחה.

שוק הדיור דורך במקום

ב-16:00 פורסמו נתונים בדבר מכירת בתים חדשים לחודש אוגוסט. הנתון הצביע על כך שמספר הבתים החדשים שנמכרו באוגוסט נותר 288 אלף לעומת תחזיות הכלכלנים לעלייה במכירות לסך של 300 אלף יחידות דיור, בכך ממשיך שוק הדיור את קצב ההתאוששות האיטי ומוסיף להכביד על כלכלת ארה"ב, נציין כי רק במאי היה קצב המכירות נמוך יותר והסתכם ב-282 אלף בתים, שפל מאז החל להימדד נתון זה בשנת 1963. הנתון ליולי עודכן כלפי מעלה לעומת דיווח קודם על מכירת 276 אלף בחודש יולי. נציין כי מאוגוסט 2009 צנחו המכירות ב-28.9%. עוד נציין כי המכירות לא עלו למרות שמחיר הבתים החדשים רשם ירידה של 1.2% באוגוסט לכ-204 אלף דולר - שפל של 6 שנים.

את מי תרכוש אורקל?

ענקית התוכנה אורקל , שביצעה 65 רכישות במהלך 5 השנים האחרונות, מתכננת לרכוש בקרוב 2 חברות נוספות - חברת תוכנה וחברת שבבים. כך הודיע מנכ"ל אורקל, לארי אליסון אמש והמניה ריכזה עניין רב הערב.

אחת מהנרכשות הפוטנציאליות עליה מדברים היום בשוק היא מניית מלאנוקס הישראלית, אשר הגיבה בעליות חדות. גם AMD הוזכרה כמועמדת לרכישה ע"י אורקל ועלתה למרות שחתכה אמש את צפי ההכנסות שלה ברבעון השלישי, כשהיא צופה כעת קיטון של 1-4% בהכנסותיה.

נייקי היכתה אמש את התחזיות, כשדיווחה על עלייה של כ-9% ברווחי הרבעון הפיסקאלי הראשון ל-559 מיליון דולר, או 1.14 דולר למניה, על גידול של 8% בהכנסות ל-5.18 מיליארד דולר. אנליסטים ציפו, בממוצע, לקיטון ברווחיה לדולר בודד למניה.

היום נודע כי איירבוס ובואינג מתחרות על הזמנה גדולה מ-Norwegian Air Shuttle.