לפני כארבעה חודשים יצא משרד האוצר, בתופים ובמצילתיים, עם תוכנית שכותרתה היתה "יתרון יחסי". מטרת התוכנית: קידום התעשיות עתירות הידע. משרדי האוצר והתמ"ת, במשתמע, החליטו שתעשיית ההיי-טק מגמגמת. זה הלך הרוח ששולט בדיון הציבורי בשנה האחרונה: החדשנות מאבדת גובה, מקורות הכסף הולכים ומתייבשים, שום נוקיה ישראלית עדיין לא קמה, יש ירידה בהיקף ההשקעות בהון סיכון, הפערים בין ישראל לחו"ל בתחום מצטמצמים, ויש ירידה במספר מקבלי התארים בתחומי המדעים. הצוות שעמל על התוכנית, בראשות חיים שני, מנכ"ל האוצר ולשעבר מנכ"ל חברת ההיי-טק נייס, זיהה "סכנה לפגיעה משמעותית בהמשך קצב הצמיחה של התעשייה".
ובכן, "גלובס" החליט לא לקבל את האמירות כתורה מסיני, גם אם הן באות מנערי האוצר, ולבדוק בפרויקט מיוחד אם אכן נבואות הזעם על תעשיית ההיי-טק, קטר הצמיחה המשמעותי של ישראל, מתממשות בפועל.
דיברנו עם ראשי התעשייה, בדקנו נתונים, השווינו אותם לעבר הזוהר כביכול והגענו למסקנה מפתיעה (תלוי בעיני המתבונן): היזמות הישראלית והחדשנות כאן חיות ובועטות. הכסף לא חסר, מספר הסטארט-אפים הישראליים פר ראש, הוא עדיין מהגבוהים בעולם.
"יזמות ותחרותיות בינלאומית בעוצמה שיש בישראל הן חריגות", אמר אתמול יו"ר בנק הפועלים, יאיר סרוסי, בראיון ל"גלובס" והוא תיאר במדויק את המסקנות שעולות מפרויקט "גלובס". "לא בכל מדינה אתה מוצא כמות של אנשים שרוצים לפרוץ החוצה, ליצור פרויקטים, להקים חברות, ליזום ולרכוש, לצאת לעולם". אכן, הרעב עדיין עצום, היזמות, החדשנות והחלומות בשיאם, כסף יש, והתוצאות ימשיכו להגיע, גם אם נראה כביכול שההתלהבות מהתחום מתחילה לדעוך.
סכנות לקיומה התוסס של תעשיית ההיי-טק היו ויהיו, זה טבעה של תעשייה מהסוג הזה, שחיה, נושמת ובועטת בשוק חופשי, לעתים אכזרי, שמשמיד חברות שלא עומדות בקצב הפיתוחים הטכנולוגיים. בין שמדובר בסכנות עתידיות כמו התשתית המדעית של המדינה ובין שמדובר בסכנות מיידיות כמו אובדן הדרגתי של החדשנות צריך לומר בבירור: לתעשיית ההיי-טק אין שום מחויבות למדינה כזו או אחרת. לאינטל, מיקרוסופוט, IBM, גוגל, HP ועוד, המעסיקות כאן עשרות אלפי עובדים ורכשו פה לא מעט חברות, אין שום נאמנות לישראל.
רק במדינות שנהנות משילוב של חינוך, כישרון, חדשנות ומצוינות וגם מכסף זמין, יכולה להתפתח תעשיית היי-טק משגשגת. ובישראל היא עדיין משגשגת וכולנו צריכים לקוות שהיא תמשיך לשגשג. הרי כולנו כבר מכירים את פירות הפיתוחים ואת השפעתם על חיי היום-יום שלנו, בין שבתחומי הרפואה ובין שבתחומי הבית. וטכנולוגיה וביוטכנולוגיה ימשיכו להיות חשובות לעסקים ולאזרחים גם בדורות הבאים.
ריכוז כל הידיעות בפרויקט
■ השורה התחתונה במאזן: למכור סטארט-אפים זה כמו לייצא אוויר / שמוליק שלח
■ ההון סיכון - נעשו טעויות, אך הרכבת ממשיכה במסעה / בתיה פלדמן
■ חדשנות, מודל 2010: עם פחות כסף ובלי חברות גדולות / שמוליק שלח
■ "יזמות ישראלית": היזם הישן מת, יחי החדש / בתיה פלדמן, נועה פרג וגלי וינרב
■ עובדי ההיי-טק לא איבדו את רוח הקרב / צחי הופמן
■ מוסדות הלימוד בישראל - לא מסתגרים במגדל שן אקדמי / רועי גולדנברג
■ אין חדשנות בישראל? המצב בעולם לא יותר טוב / שמוליק שלח
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.