העלאת הריבית אתמול (ב') על ידי בנק ישראל הייתה הרביעית במספר מתחילת השנה והשישית מאז אוגוסט אשתקד, עת החל בנק ישראל בריסון המוניטארי. הריבית במשק עלתה מאוגוסט 2009 ב-1.5%, ועבור רוכשי דירות רבים המשמעות היא עלייה של מאות שקלים מדי חודש בהחזרי המשכנתאות.
לפי נתוני AMG משכנתאות, המתמחה בליווי וייעוץ לנוטלי משכנתאות, העלאת הריבית הביאה לייקור של אלפי שקלים מדי שנה בהחזרי משכנתאות בעלות רכיב פריים (ריבית משתנה).
בתרחיש של משכנתא ב-800 אלף שקל ל-20 שנה, אשר צמודה כולה לפריים, מדובר בייקור של 584 שקל בהחזרים החודשיים; נוטלי משכנתא דומה אך בהיקף של חצי מיליון שקל חוו בשנה האחרונה עלייה של 366 שקל בהחזר החודשי ובעלי משכנתא של מיליון שקל ספגו ייקור של 730 שקל בחודש.
משכנתאות צמודות פריים היו פופולאריות במיוחד בחודשים שבהם הריבית הייתה בשפל היסטורי של 0.5-1%. עם ההפנמה שהריבית בתהליך עלייה, החלו רוכשי דירות רבים להירתע מחשיפה גבוהה לפריים. אבל, לפי נתוני AMG, גם מי שנטל משכנתא עם רכיב פריים של 50% מהיקף המשכנתא, משלם כעת תוספת של מאות שקלים מדי חודש.
לפי הנתונים, נוטלי משכנתא של 800 אלף שקל ב-50% פריים משלמים כעת תוספת של 328 שקל בחודש בשל העלאות הריבית מאוגוסט 2009. נוטלי משכנתא של מיליון שקל ב-50% פריים ספגו תוספת של 404 שקל בחודש.
"בינתיים אין צינון בשוק המשכנתאות"
"יש ניסיון ברור של נגיד בנק ישראל לצנן את שוק הנדל"ן ואין עם זה ויכוח; אך בינתיים אין צינון בשוק המשכנתאות", אומר עמית קמינסקי, מנכ"ל AMG משכנתאות. "העלאות הריבית לא השפיעו על שוק הנדל"ן, כי אנו חווים כאן ביקושים אמיתיים ולא ספקולציות".
- אילו משכנתאות אנשים לוקחים ב-AMG?
"משכנתא ממוצעת אצלנו היא בסביבות ה-950 אלף שקל ושיעור המימון הממוצע הוא 64%. אנשים לוקחים לטווח של 15-20 שנה. אני רואה אנשים שקונים דירה ב-1.5 מיליון שקל ומביאים מהבית הון עצמי של 800-900 אלף שקל, כי אלה משפרי דיור שמכרו את הדירה שלהם ברווח והם משתדרגים. אני מכיר אישית זוג צעיר שפתאום יש להם הון עצמי של 700 אלף שקל בגלל שמחיר דירת 3 חדרים שלהם עלה ב-50%. הם עוברים לדירת 4 חדרים אז כן - הם ייקחו משכנתא של 700 אלף שקל".
- ואתם מרגישים שינוי בהעדפות הרוכשים בעקבות העלאות הריבית?
"בהחלט כן. אם בעבר היינו נלחמים עם הלקוחות כדי להוריד אותם מהפריים, היום המלחמה היא בדיוק הפוכה. למרות העלאות הריבית, הפריים עדיין זול ולכן אנו מעודדים את הלקוחות להיחשף לפריים".
- אמרת שהעלאות הריבית לא הצליחו עד כה לצנן את השוק; באיזו רמה הריבית תצליח לחולל שינוי?
"לדעתי, כשהפריים יגיע ל-5-5.5%, כלומר כאשר הריבית במשק תהיה 4-4.25% בערך, המשקיעים יתחילו למכור את הדירות שלהם כי יהיו להם אלטרנטיבות השקעה. אפשרות נוספת היא שמחירי השכירויות יעלו משמעותית, כי בעלי הדירות להשקעה ירצו תשואה גבוהה יותר".
"אי אפשר לשלם כל מחיר במשכנתא"
קמינסקי מבקר את בנק ישראל בשל העלאות הריבית וטוען כי אם ההעלאות יימשכו, נוטלי משכנתאות רבים עלולים להימצא בבעיה.
"יש הרבה אנשים שקנו דירות במחירים האלה, אחרי העלייה הגדולה; מה יהיה איתם במקרה שהריבית תמשיך לעלות? זו שאלה שסטנלי פישר לא נותן עליה את הדעת. זוג צעיר שקונה היום דירה ב-1.2 מיליון שקל ולוקח 800 אלף שקל משכנתא יהיה בבעיה אם מחירי הדירות יתחילו לרדת כשהריבית תעלה. גם הבנקים יימצאו בבעיה".
- אז מה אתה אומר? לא נפוצץ את הבועה אלא ניתן לה להמשיך להתנפח?
"אתה יוצא בקביעה שיש בועה, אני לא. אנשים ב-2008 ישבו על הגדר ואחרי שראו שהמחירים לא יורדים הם נכנסו לשוק והמחירים עלו. כעת אנו רואים התייצבות".
- אז אם הביקוש אמיתי, מה הבעיה להעלות את הריבית?
"הבעיה היא שאי אפשר לשלם כל מחיר על החזרי המשכנתא החודשיים".
- אבל משכנתאות לוקחים לטווח ארוך; אז מה אתה מציע, שפישר ישאיר את הריבית נמוכה למשך 20 שנה?
"בהסתכלות הצרה שלי - כן. אבל ברור שזה בלתי אפשרי. חשוב גם לציין שהבנקים כאן לא היו כמו הבנקים בארה"ב ולא חילקו משכנתאות מוגזמות ולכן לא נגיע כאן לקטסטרופה שהבנקים כאן ימכרו דירות בכינוס נכסים בכל מחיר, כמו בארה"ב. יש כאן גם בארץ תרבות של החזרת המשכנתא, להבדיל מארה"ב".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.