הבועה הבאה? ביצועי חב' הביומד לאחר הנפקה - לא מרשימים

למרות שהשוק האמריקני לא ממהר לקבל אותן בזרועות פתוחות, מספר חברות הביומד הישראליות שהונפקו השנה בנאסד"ק, ויונפקו בשנה הקרובה, גבוה מזה של חברות הטכנולוגיה

השוק המשני רותח או לפחות קרוב לנקודת הרתיחה, וכמוהו גם השוק הראשוני בארה"ב. מתחילת השנה ועד לפני כשלושה שבועות הונפקו בארה"ב 87 חברות - הרבה מעל מספרן אשתקד (64). 170 חברות נוספות הגישו לפחות טיוטת תשקיף אחת ומחכות לתורן, כשהן מתכננות לגייס סכום מצרפי של 60 מיליארד דולר בקירוב - נתונים שנראו לאחרונה טרם משבר האשראי. יותר מזה: מספר המועמדות להנפקה שהן מגובות הון סיכון (חברות טכנולוגיה וביומד/ביוטק), ממשיך לגדול, ובמילים אחרות - התיאבון לסיכון חזר, ובגדול.

התיאבון הזה לא נעלם מעיני חברות הביומד הישראליות, שהחלו להסתער על שוק ההון האמריקני כבר במהלך משבר האשראי, ועברו להילוך גבוה יותר עם ההתאוששות האחרונה בשוקי ההון. נכון לרגע זה הונפקה בשוק האמריקני חברת ביומד ישראלית אחת (די מדיקל ), לארבע אחרות יש תשקיף פתוח או שהן הודיעו באופן רשמי על רצונן להפוך לציבוריות בארה"ב (קווארק, ביוליין , בריינסוויי וביוקנסל ), ושלוש נוספות מגששות בימים אלו אצל בנקי ההשקעות (קמהדע , כן פייט ואבוג'ן ).

במילים אחרות - שבע חברות ביומד ישראליות נוספות מנסות לעשות את דרכן לשוק האמריקני בטווח הקצר-בינוני, לעומת חברת טכנולוגיה אחת ויחידה - ווינטגרה - שמצויה עם תשקיף פתוח, ועדיין לא ברור כיצד ומתי תהפוך לציבורית.

הישראליות לא לבדן. כפי שציינו, מספר חברות הביומד (בארה"ב מכנים אותן חברות ההלת'קייר) המועמדות להנפקה גדל. אם בתקופה המקבילה אשתקד הן היוו 9% מסך המועמדות להנפקה - השנה הן מהוות 14%, וזאת על חשבון מגזרי האנרגיה (7% לעומת 13% אשתקד) והפיננסים (26% לעומת 30% אשתקד).

השוק אומר את דברו

למרות הגאות - ואולי בגללה - במספר הנפקות הביומד, ביצועי החברות ביום שלאחר ההנפקה רחוקים מלהרשים. מתחילת השנה רשמו מניות אלו תשואה ממוצעת שלילית בגובה 12%, לעומת תשואה חיובית ממוצעת של 13% בקרב מניות סקטור הטכנולוגיה, תשואה חיובית ממוצעת של 59% אצל מניות המגזר הצרכני, ותשואה חיובית ממוצעת של 9% במניות מגזר האנרגיה.

בגזרה הישראלית המצב הרבה יותר גרוע: די מדיקל, הנחשבת לחברה מובילה בפיתוח, ייצור ושיווק פתרונות למחלת הסוכרת ולהולכת תרופות, איבדה מאז הנפקתה כרבע משווייה, לאחר שקיצצה למעלה משליש משווייה כדי להפוך לציבורית.

47.4% מההנפקות שבוצעו השנה בארה"ב בוצעו לפי מחיר הנמוך מטווח המחירים המקורי - הרמה הגבוהה ביותר מזה 12 שנה. מאידך, רק 11.3% מההנפקות בוצעו לפי מחיר הגבוה מטווח המחירים המקורי - השיעור השני בגודלו בלבד לאותה תקופה (הנמוך ביותר נרשם בשנת המשבר, 2008 - 7%).

נתונים אלו מוכיחים כי התיאבון לסיכון אכן גדל, אך גם הוא מוגבל, וציבור המשקיעים אוכל רק כפי יכולתו.

הארוחה כוללת יותר מדי מנות

הביצועים הגרועים של מניות הביומד שהונפקו מתחילת השנה, הם גם פועל יוצא של המספר הרב של החברות מהמגזר שהונפקו ואחרות שמחכות לתורן. משקיעים מוסדיים שמקצים נתח מסוים מתיקי ההשקעות שלהם למגזר, יפסיקו בשלב מסוים לתמוך בהנפקות של חברות נוספות מהתחום, ואלו ייאלצו להסתפק במועט או לגנוז את תוכנית ההנפקה.

הנה כמה דוגמאות לחברות זרות מהמגזר שמחכות לתורן, ועלולות להתחרות על לב המשקיעים מול הנציגות הישראליות: Zogenix האמריקנית, שפיתחה מוצרים לטיפול בהפרעות של מערכת העצבים המרכזית, מעוניינת לגייס עד 90 מיליון דולר. זאת אחרי שרק השנה החלה לרשום הכנסות, ואלו עומדות על מיליוני דולרים בודדים.

Anacor Pharmaceuticals, שמנסה לפתח תרופות מבוססות מולקולות קטנות חדשות (ולכן עוברת תהליכי פיתוח מסובכים יותר), רוצה לגייס עד 86 מיליון דולר, ולא במפתיע - הכנסותיה עומדות על מיליוני דולרים בודדים.

Pacific Biosciences, שעוסקת בניתוח גנטיקה, רוצה לגייס סכום עתק במונחי המגזר - 230 מיליון דולר - וזאת כשהכנסותיה הן כמעט אפסיות והפסדיה מאמירים לשמיים.

יש כמובן דוגמאות נוספות, אך השורה התחתונה שאנו רואים היא אחת: מספר חברות הביומד הישראליות והזרות שמעוניינות לגייס הון מציבור המשקיעים האמריקני מזכיר את ימי הבועה העליזים שעברו חלפו לפני עשור. טבעה של בועה הוא לאבד אוויר עם הזמן, וכשזה יקרה - גם חברות הביומד הישראליות יחושו זאת על בשרן.

22
 22