האם משרד האוצר יוזיל את מחירי הדירות באמצעות דחיקת רגליהם של משקיעים הנדל"ן מהשוק? בדיון שהתקיים בתחילת השבוע במשרד, דנו פקידי האוצר באפשרויות שונות לריסון שוק הנדל"ן, כאשר אחת האפשרויות שנידונה היא למסות באופן ניכר רכישת דירה שנייה ומעלה.
כפי שפורסם ב"גלובס" ביום א', במשרד האוצר שוקדים כעת על צעדים חדשים לריסון העלייה במחירי הדירות, בעקבות הדאגה בבנק ישראל מהעלייה במחירים. נגיד בנק ישראל סטנלי פישר העלה את הריבית לחודש אוקטובר ב-0.25% ל-2% בגלל הגאות בנדל"ן ואותת כי הוא ימשיך להעלות את הריבית אם המחירים ימשיכו לעלות, גם בסביבה בה ההתאוששות הכלכלית העולמית מתמתנת.
"למשברים פיננסיים יש נטייה להתפתח משוק הנדל"ן, ולא ניתן לזה לקרות בישראל", אמר פישר במסיבת עיתונאים ביום א', לקראת יציאתו לכינוס השנתי של קרן המטבע הבינלאומית בוושינגטון. גם שר האוצר יובל שטייניץ יצא לוושינגטון, כך שתוכנית האוצר לא תגובש עד חזרתו מארה"ב. מחירי הדירות בישראל זינקו ב-20% בשנה האחרונה וב-50% מאמצע 2007 (לפי נתוני הלמ"ס).
הצעדים שנשקלו השבוע בקרב פקידי האוצר אינם חדשים ברובם; בחודש יוני הודיע האוצר על מספר צעדים בהם הוא שוקל לנקוט, ובכללם הנחיית מוסדות התכנון לאשר התחלות בנייה של 70 אלף יח"ד בכל אחת מהשנים 2011 ו-2012 (במקום כ-45 אלף יחידות דיור השנה); קידום ייזום דיור איכותי בפריפריה; השבת קרקע חקלאית ששונה ייעודה; עידוד תוכניות פינוי-בינוי בערים; וכן קידום תוכניות תמ"א 38 (חיזוק מבנים מרעידות אדמה, תוך הרחבה זכויות הבנייה).
כאמור, באוצר שוקלים כעת גם צעדי מיסוי בשוק הנדל"ן ולמסות את משקיעי הנדל"ן, שמהווים כמעט 35% מסך רוכשי הדירות. חלקם של משקיעי הנדל"ן עלה באופן ניכר בשנים האחרונות, הן בשל העלייה המתמשכת במחירי הדירות אך בעיקר בגלל הריבית הנמוכה במשק, שדוחפת את המשקיעים לשוק הנדל"ן בהיעדר אלטרנטיבות השקעה.
אך גורמים באוצר אינם מתלהבים יתר על המידה ממיסוי משקיעי הנדל"ן. "כל שינוי אחד במיסוי גורר אחריו 10 השלכות שליליות אחרות", אומר גורם באוצר.
באוצר סבורים כי הפתרון האמיתי לבעיית מחירי הדירות טמון בהגדלת ההיצע, וזאת על ידי שחרור חסמים בירוקרטיים. הרפורמה בתכנון ומינהל שהוביל ראש הממשלה בנימין נתניהו אמורה לתת מענה לבעיה זו, אך גם באוצר מודים כי ייקח עוד מספר שנים לכך.
"אין פתרונות קסם מהירים", אומרים גורמים באוצר. "הפתרון למצוקת הבנייה ייקח שנים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.