מלחמת המטבעות: קרן המטבע הבינ"ל תתפקד כ"בורר מט"ח"

קרן המטבע החליטה להעמיק את פעילותה בשוק המט"ח, בעיצומה של מלחמת מטבעות בין המדינות המפותחות לאלו המתפתחות

על רקע מלחמת המטבעות המתחוללת בשבועות האחרונים בין המדינות המפותחות לאלו המשתייכות למשפחת השווקים המתעוררים, החליטה היום (שבת) קרן המטבע הבינלאומית (IMF) "להעמיק את פעילותה" בשוק המט"ח. ההחלטה התקבלה במסגרת הכנס השנתי שמתקיים בוושינגטון.

משמעות ההחלטה היא שהקרן לוקחת על עצמה את התפקיד של "בורר מט"ח" בין המדינות המפותחות למדינות המתפתחות. כידוע, הצמיחה בקרב המדינות המפותחות איטית יותר והן מאופיינות בחובות כבדים יותר בהשוואה למדינות המתפתחות. לאחרונה התחזקו באופן ניכר מטבעות של מדינות מתפתחות (כולל, אגב, השקל), מה שפוגע בייצוא שלהן אך מיטיב עם הייצוא של המדינות המפותחות.

עיקר המחלוקת נוגע, כמובן, לדולר החלש עקב המדיניות שמוביל הפדרל ריזרב. לא רק שהעלאת ריבית בארה"ב הולכת ומתרחקת, לאחרונה חזר ה'פד' לרכוש אג"ח ממשלתיות (מבלי להגדיל את המאזן שלו) וכעת נשקלת האפשרות של הרחבה מוניטארית נוספת כדי להאיץ את הצמיחה המדשדשת בארה"ב. הדולר החלש מיטיב עם ארה"ב כיוון שהוא מעודד את הייצוא ממנה.

"בהתחשב בכך שהנושאים הללו חשובים מאוד לתפקוד התקין של הכלכלה העולמית וליציבות המערכת המוניטארית, אנו קוראים לקרן המטבע להעמיק את פעילותה בתחומים אלה, כולל מחקרים מעמיקים שיגבירו את יעילות המשטרים כדי לנהל טוב יותר את זרימות המט"ח", נכתב בהודעה שפרסמו הערב מנהיגי קרן המטבע (הלא הם שרי אוצר ממדינות מובילות כגון ארה"ב).

החלטה אמורפית

למעשה, קרן המטבע תיאלץ "לברור" מי אמור לשאת בנטל ההתאוששות הכלכלית: המדינות המתפתחות שנחשבות עניות יותר ומקוות לצמיחה כלכלית מהירה כדי להעלות את אורח החיים של אזרחיהן, או המדינות העשירות. בהצהרה הערב מודים מנהיגי קרן המטבע, כי הכלכלה העולמית "עדיין שברירית ולא מאוזנת".

הריביות הנמוכות בקרב המדינות המפותחות גרמו לזרימת הון רב לשווקים המתעוררים, אשר ברבים מהם החל כבר תהליך של העלאות ריבית, מה שגורם לעלייה בערך המטבעות שלהם. בליבה של מלחמת המט"ח ניצבות ארה"ב וסין, כאשר ארה"ב דוחקת בסין לייסף את היואן (המטבע הלאומי של סין) ואילו סין מעוניינת לבצע תיסוף איטי והדרגתי בשערו של היואן. סין מחזיקה באופן מלאכותי את שערו של היואן במטרה לשמור על צמיחה חזקה בייצוא שלה, וזוהי אחת הסיבות (ויש שיגידו הסיבה העיקרית) לגירעון במאזן המסחרי של ארה"ב ולחולשת הדולר בעולם. סין מאפשרת היום מעין "רצועת ניוד אלכסונית", קרי מאפשרת תזוזה של עד 0.5% במטבע שלה מדי יום.

מלחמת המטבעות באה לידי ביטוי ברכישות מאסיביות של דולרים על ידי בנקים מרכזיים שמעוניינים למתן את התחזקות המטבעות שלהם, כמו למשל רכישות המט"ח של בנק ישראל, יפן, שווייץ, ברזיל ועוד. למרות ההודעה הדרמטית היום בוושינגטון, יש לציין כי הודעת קרן המטבע הינה כללית ואמורפית, וייקח עוד זמן עד לגיבוש מחקרים כלכליים והגשת המלצות פעולה על ידי ה-IMF.