כדור השלג ממשיך להתגלגל: בית המשפט המחוזי בתל-אביב אישר אתמול (ד') צו עיכוב יציאה מהארץ כנגד מיכאל הירשברג, בעל השליטה בחברת מלרג , וכן הטיל עיקולים על שני הבתים שברשותו בהרצליה פיתוח.
הצו הוטל לבקשת יוסף מלמד, לאור זכייתו בפסק הבוררות בתחילת השבוע שחייבה את הירשברג לשלם למלמד למעלה מ-37 מיליון שקל.
חברת מלרג הנדסה וקבלנות הוקמה בשנת 1990 על-ידי הירשברג ומלמד, שני מהנדסים שצירוף שמותיהם העניקו לה את שמה. בשנת 2005 הונפקו כ-25% ממניות החברה בבורסה, ובשיאה היא נסחרה בשווי של כ-270 מיליון שקל.
בסוף 2007 הסתיים סכסוך רווי יצרים בין השניים בהסכם לרכישת החזקותיו של מלמד (37%) על-ידי הירשברג תמורת 67 מיליון שקל. השופט בדימוס שלום ברנר קבע כי ההסכם שריר וקיים. מלמד יוצג על-ידי עורכי הדין ראובן בכר, מיטל בן-בסט, ברק גליקמן ואוהד פיליפ ממשרד פישר-בכר-חן.
הצרות של הירשברג קשורות למצבה המידרדר של חברת הנדל"ן שבשליטתו. בחודש שעבר הכריז בית המשפט על הקפאת הליכים ומינוי נאמן למלרג. זאת, לאחר שהבנקים סגרו לחברה את האשראי על רקע התחייבויות של כ-150 מיליון שקל, בעיקר למחזיקי האג"ח שלה. מלרג סיימה את המחצית הראשונה בהפסד של 8.2 מיליון שקל, בהמשך להפסד דומה ב-2009 כולה.
מלרג חייבת לבנקים 46 מיליון שקל, והחוב שלה למחזיקי האג"ח מגיע לכ-97 מיליון שקל. בסוף החודש אמורה היתה מלרג לשלם למחזיקים 12 מיליון שקל, ובינואר 2011 סך של 14 מיליון שקל נוספים. כעת מנסה החברה להגיע להסדר נושים עם הבנקים ועם מחזיקי האג"ח.
"טיפול נמרץ"
במהלך אסיפת אג"ח שהתקיימה השבוע אמר הנאמן, רו"ח חן ברדיצ'ב: "אנו נמצאים במחלקת טיפול נמרץ על מנת שיהיה על מה לריב אחר-כך. חייבים לחזור לעבודה ומהר, כי היום כמעט אף אחד לא עובד בשטח. יש לי שתי אלטרנטיבות: לפטר את כל העובדים (50) - או לקבל מימון".
במקביל לניהול המשא-ומתן עם הנהלת החברה לגבי הסדר חוב, ל"גלובס" נודע כי מחזיקי האג"ח של מלרג בוחנים נקיטת צעדים משפטיים נגד חברי הדירקטוריון שאישרו לחברת הנדל"ן לחלק דיבידנד של 32 מיליון שקל בשנים 2006-2008. מהדיבידנד נהנה בעיקר הירשברג, המחזיק ב-75% מהמניות, והוא השתמש במרבית התמורה כדי לשלם חלק מחובו לשותפו לשעבר, יוסף מלמד.
מחזיקי האג"ח הטיחו האשמות בבעל השליטה מדוע ההודעה המפתיעה על הקפאת הליכים הפציעה כרעם ביום בהיר, ומדוע לא ניתנו למשקיעים סימנים מקדימים להידרדרות במצב.
משקיע פרטי שאל: "באסיפת האג"ח שהתקיימה לפני מספר חודשים אמרתם שחייבים לכם 70 מיליון שקל - האם החברה לא דיווחה אמת?".
רו"ח חן ברדיצ'ב השיב: "יש עבודות מדידות שיש לי לגביהם ודאות מלאה, ויש עבודות שיש ויכוחים ומגלגלים אותם לסף העבודה. אתה מגיש חשבון סופי על 100, אבל אתה אף פעם לא מקבל 100. החברה עשתה אומדנים ודיווחה לפי זה. יש לנו לדוגמה מחלוקת עם מע"צ על חוב של 30 מיליון שקל, ורואי החשבון של החברה מעריכים שנקבל רק 7 מיליון שקל".
"רשלנות של הדירקטורים"
אבי שוויצר מהראל פיא הפנה שאלה להירשברג: "3 שנים אתה לא יכול לגבות חוב?". מיכאל הירשברג ענה לו: "כן, למרות שיש לנו חשבון סופי מאושר וחתום. זאת דוגמה קלאסית לשאלה איך זה שחצי שנה לא אמרנו כלום למחזיקי האג"ח. התשלום הראשון היה אמור להיות בחודש אוגוסט. אנו עוברים ויה דה לרוזה בגביית החובות".
שוויצר הוסיף כי "יש רשלנות של הדירקטורים שאישרו כזה דיבידנד גדול - יש ביטוח של 5 מיליון דולר, וצריך לבחון את האפשרות להגיש תביעה על חלוקת הדיבידנדים והיעדר סימני אזהרה כמו הערת עסק חי".
בסוף האסיפה יצא מיכאל הירשברג ואמר: "קפה לא קיבלנו". רו"ח חן ברדיצ'ב השיב לו: "תחזיר להם את החובות ותקבל קפה".
נושא בעייתי נוסף הוא התפטרות היו"ר, שמחה סדן, ב-26.09. בדיווח לבורסה ב-27.09 נמסר כי "לפי מיטב ידיעת התאגיד, הפרישה אינה כרוכה בנסיבות שיש להביאן לידיעת המחזיקים בניירות ערך של התאגיד". שבועיים לאחר מכן דווח כי סיבת ההתפטרות היא "חילוקי דעות בין הדירקטור הפורש לבין מנכ"ל החברה". הירשברג מסר כי "הוא פרסם הודעה, ואני לא יודע למה הוא התפטר בדיוק. יש חילוקי דעות בין שני אנשים. הוא עזב לפני הקפאת ההליכים".
התפטרויות בצמרת
שמחה סדן התפטר לאחר כהונה של 3.5 שנים, במהלכן גרף שכר מצטבר בעלות של יותר מ-2 מיליון שקל. הירשברג סירב לענות לשאלה מדוע הועסק יו"ר בשכר גבוה כל-כך. התפטרותו הגיעה 3 ימים בלבד לאחר הדיווח של החברה לבורסה של צ'קים שניתנו לספקים וקבלני משנה וחזרו.
בסוף חודש שעבר התפטרה הדירקטורית מירב מלצמן, ובתחילת החודש סיים את כהונתו הדח"צ יורם שפירא.
גלגל הצלה לחברה עשוי להגיע מחברת ארקו החזקות, שבשליטת אריה קוטלר. ארקו הגישה בקשה לבית המשפט המחוזי בתל-אביב להעניק הלוואה של עד 10 מיליון שקל למלרג, אך בית המשפט דחה את הבקשה, והיום התקיים דיון נוסף בבקשה. מדובר בהלוואה דולרית ב-9.5% לשנה ואפסייד מעסקת החברה בקנדה (50% מהרווח).
רו"ח חן ברדיצ'ב מסר כי "תנאי ההלוואה סבירים לסיכון של מי שמכניס ראש בריא למיטה חולה. זה נותן את הסטארט שנידרש לחברה. צריך לגמור את הפרויקטים בדרך זאת או אחרת, ומחזיקי האג"ח הם הנהנים העיקרים מההלוואה מארקו".
עו"ד אלי כהן ממשרד גורניצקי ושות', המייצג את הירשברג, מסר בתגובה: "מדהים לראות כיצד מר מלמד - אשר נקבע לגביו כי מסר נתונים טועים ומטעים, הוביל לדו"חות כספיים מוטעים ולמעשה הביא את החברה למצבה דהיום - ממשיך להונות את הציבור ולהתהלך כגביר בעיר כאילו זכה בדין, תוך שהוא מוציא צווים דרקוניים וחסרי שחר. מר מלמד יכול להסיר ספק כי הדברים כמות שהם יובהרו בבית המשפט, שם לא יוכל להסתיר את הקביעות הקשות שקבע עליו הבורר".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.