וול סטריט סיימה את יום המסחר האחרון של השבוע במגמה מעורבת. העליות שנרשמו בפתיחה התמתנו לאחר שפורסם מדד ביטחון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן שהצביע על ירידה לעומת צפי כי יעלה ובעוד בשוק מעכלים את נאום ברננקי. מדד הנאסד"ק הוביל במהלך כל הערב את העליות וטיפס בסיום ב-1.4% בעזרתה של גוגל שזינקה ביותר מ-11% בתגובה לדו"חות המעולים שפרסמה אתמול. את השבוע סיכם המדד בעלייה של כ-3%. לעומת זאת על הדאו ג'ונס הכבידו גם הערב מניות הבנקים, הדאו ג'ונס איבד בסיום 0.3% אך סגר שבוע בעלייה של כ-0.5%. השוק הגיב בחיוב לנתוני המאקרו שפורסמו לפני הפתיחה והיו טובים מהציפיות כשהצביעו על עלייה חדה מהמצופה במכירות הקמעונאיות בעוד שהאינפלציה רשמה עלייה מתונה מהצפי, אך בהמשך, כאמור הפתיע לרעה מדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן מה שנתן את האות לתחילת הירידות. מגמת ההיחלשות של הדולר נבלמה, וגם הסחורות התממשו.
ברננקי מכין את הקרקע להרחבה כמותית
כאמור, האירוע המרכזי של היום היא נאומו של ברננקי, יו"ר ה'פד' שנשא דברים בכנס בבוסטון בשעה 14:15, ואמר "ישנו מקום לפעולה נוספת". להצהרה זו חשיבות רבה כיוון שהיא מגיעה בתקופה בה ישנה ציפייה בשווקים להודעה על הרחבה מוניטארית נוספת מצד ה'פד' בפגישה הקרובה בחודש נובמבר.
הציפיות לפעולה של ה'פד' תרמו לראלי בשווקים בתקופה האחרונה. לפי הדיווחים בתקשורת האמריקנית בימים האחרונים, ייתכן שהיקף חבילת הסיוע המוניטארית שיציג ה'פד' יגיע ל-1.5 טריליון דולר. נזכיר כי בפגישה הקודמת הכריז ה'פד' שירכוש אג"ח ממשלתיות אך לא יגדיל את מאזן הבנק המרכזי, ואילו כעת הציפייה היא להגדלת המאזן.
התגובה המיידית בשווקים לדבריו של ברננקי הייתה עלייה בחוזים העתידיים על מדדי המניות בוול סטריט, עלייה במחיר הזהב והיחלשות הדולר. החוזים על מדדי המניות בארה"ב קפצו ב-0.6% לאחר נאום ברננקי, בעוד שלפני הנאום הם נסחרו ללא שינוי.
עם זאת, ברננקי סייג בהמשך את דבריו ואמר כי "לא ניתן להוריד את הריבית מתחת ל-0%; ניתן לנקוט בצעדים מוניטאריים נוספים אך חייבים להבין שכל הרחבה מוניטארית נוספת גוררת עלויות ויש להתחשב באגרסיביות שבה נעשים הדברים".
הדולר מתאושש ועונת הדו"חות נפתחה ברגל ימין
נציין כי הצמד אירו-דולר חצה היום את ה-1.41 ד' לאירו, אך במהלך המסחר נחלש אל מתחת ל-1.4 דולר. גם החוזים על הזהב והנפט שנסחרו בעליות בשעות הצהריים, עברו לטריטוריה השלילית וסגרו בירידות. נתוני המאקרו החזקים ונאומו של ברננקי משפיעים היום גם על שוק אגרות החוב הממשלתיות, שם עולות התשואות ויורדים מחירי האגרות, כתיקון.
היום פירסם האוצר האמריקני כי הגירעון בתקציב הממשל בארה"ב הצטמצם ב-2010 ב-9.15% ל-1.29 טריליון דולר ביחס לשנה שעברה בה הגיע הגירעון התקציבי לשיא כך שבשנתיים האחרונות הגיעו גרעונותיה של ארה"ב לשיא כמוהו לא חוו האמריקנים מאז מלחמת העולם השניה. גם בשנה הקרובה שהחלה ב-1 באוקטובר צפוי לעלות על טריליון דולר. נציין כי ב-2010 הממשל הצליח לגבות יותר מיסים ולהקטין את ההוצאות על שוק הדיור והמערכת הפיננסית.
עונת הדו"חות הכספיים לרבעון השלישי נפתחה ברגל ימין. לפי נתוני סוכנות בלומברג, מתוך 13 החברות במדד S&P 500 שפרסמו עד כה את הדו"חות הרבעוניים שלהן מאז ה-8 באוקטובר, 10 עקפו את תחזיות האנליסטים המוקדמות. האנליסטים בוול סטריט מצפים לצמיחה של 23% ברווחי החברות ברבעון השלישי ולמעשה יהיה זה הרבעון הרביעי ברציפות של צמיחה ברווחים לאחר 9 רבעונים רצופים של ירידה ברווחים.
עלייה חדה מהצפי במכירות הקמעונאיות בספטמבר
מלבד נאום ברננקי, המשקיעים נאלצו לעכל היום גם לא מעט נתונים מאקרו-כלכליים. בשעה 14:30 פורסם מדד המחירים לצרכן, שעלה בספטמבר ב-0.1% לעומת צפי לעלייה של 0.2% ולאחר עלייה של 0.3% באוגוסט. ליבת המדד (ללא מחירי האנרגיה והמזון) נותרה ללא שינוי למרות שהצפיה היה לעלייה של 0.1% בספטמבר.
נתוני חשובים יותר שפורסמו היום הם נתוני המכירות הקמעונאיות, אשר עלו בספטמבר ב-0.6% לעומת ההערכות בשוק כי יעלו ב-0.4% בספטמבר. גם הנתונים לחודש הקודם עודכנו חדות כלפי מעלה והצביעו על עלייה של 0.7% לעומת דיווח קודם על עלייה של 0.4%. להוציא את מוצרי התחבורה, המכירות הקמעונאיות עלו ב-0.4% בהתאם לתחזיות, כאשר גם בליבת המדד עודכנו נתוני החודש הקודם מעלה והצביעו על עלייה של 1% באוגוסט לעומת דיווח קודם על עלייה של 0.6%.
במקביל פורסם מדד האמפייר של ה'פד' לבחינת פעילות הייצור באזור ניו יורק; המדד הפתיע לחיוב כאשר זינק ל-15.73 נקודות לעומת צפי כי יעלה ל-5.75 נק' באוקטובר מ-4.1 נק' בספטמבר.
כחצי שעה אחרי הפתיחה פורסם מדד ביטחון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן לחודש אוקטובר, אשר ירד במפתיע ל-67.9 נקודות לעומת צפי כי יעלה ל-68.5 נקודות, זאת לאחר שבספטמבר עמד המדד על 68.2 נקודות.
במקביל פורסם נתון המלאים העסקיים לחודש אוגוסט, אשר עלה ב-0.6% לעומת צפי כי יעלה ב-0.5%, גם הנתון לחודש יולי עודכן מעלה ל-1.1% לעומת דיווח קודם על עלייה של 1%.
גוגל זינקה ל-600 דולר
מבין המניות שבלטו היום בשוק, נציין את ג'נרל אלקטריק שנסחרה על רקע הדו"חות הכספיים שפרסמה היום. החברה דיווחה על רווח נקי (ללא הוצאות חד פעמיות) של 3.2 מיליארד דולר, שהם 29 סנט למניה - מעל התחזיות בשוק שעמדו על 27 סנט למניה. עם זאת, החברה פספסה את התחזיות בשורת ההכנסות.
בסקטור הטכנולוגיה ריכזה עניין רב גוגל שדיווחה אמש על זינוק של 32% ברווח הנקי שלה ברבעון השלישי ועקפה את התחזיות המוקדמות, ענקית החיפוש שברה היום את רמת -600 הדולר לאחר שהובילה את העליות בנאסד"ק. גוגל זכתה בעקבות הדוחות להעלאת מחיר היעד למניה ל-650 דולר לעומת 600 דולר מבית ההשקעות סטיפל ול-690 דולר מרויאל בנק אוף קנדה וכלכלני UBS הגדילו לעשות והקפיצו את מחיר היעד ל-720 דולר.
יצרנית השבבים AMD דיווחה כי הצליחה לצמצם את הפסדיה ל-118 מיליון דולר ברבעון השלישי מ-128 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד. ללא הוצאות חד פעמיות, החברה הרוויח 15 סנט למניה ברבעון בעוד שבשוק ציפו ל-5 סנט למניה בלבד - וזה מה שהלהיב את וול סטריט.
מניות הבנקים המשיכו לרכז היום עניין רק על רקע "פיאסקו העיקולים" בארה"ב. מניות כגון וולס פרגו , JP מורגן ובנק אוף אמריקה נפלו גם היום וגם אתמול לאחר שהתובעים המחוזיים בכל 50 המדינות בארה"ב החליטו שלשום לפתוח בחקירה באשר לקלות שבה בנקים החליטו לעקל בתים. (לסיפור המלא - לחצו כאן).
בין המניות הישראליות נציין הערב לטובה את מניית שמיר אופטיקה הדואלית לאחר שהיום דווח כי חברת אסילור קונה 50% משמיר אופטיקה בתמורה ל-130 מיליון דולר לפי מחיר של 14.5 דולר למניה המשקף לה פרמייה של כ-17% אותה היא סוגרת הערב בוול סטריט. בעקבות הרכישה צפויה המניה להימחק מהמסחר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.