בשנים האחרונות, מתחילות להגיע לסטארט-אפים בישראל השקעות, אם כי עדיין קטנות, מצד ענקיות תרופות. זאת, לאחר שנים בהן טבע היתה הגורם האסטרטגי היחיד שאיתו ניתן היה לשתף פעולה בתחילת הדרך.
בעקבות הצלחת הקופקסון, הגדירה לעצמה טבע את התעשיה בישראל כמקור מועדף לחדשנות בתחום התרופות, והחלה לפני מספר שנים לטפח אותה, בעיקר בהשקעה של סכומים קטנים בחברות בשלבים ראשונים.
תרומתה של טבע לתעשיה היתה ועודנה משמעותית. כמעט כל החברות שנמצאות היום בשלבים מתקדמים של ניסויים קליניים, קיבלו ממנה השקעה. דפוס ההשקעה של טבע לרוב דומה: היא מאתרת את החברות בשלב מוקדם, אפילו לפני הקליניקה. בשלב זה בדרך-כלל קשה מאוד לגייס, וטבע יכולה להשיג נתח משמעותי בחברות (בכירים בטבע טוענים כי לולא השקעותיה, רוב החברות הללו היו קורסות. גם החברות עצמן מודות בכך לפעמים). עם התקדמות הפרויקטים, המעורבות של טבע גדלה והיא סופגת יותר מעלויות הפיתוח.
טבע מעדיפה לרוב שלא לרכוש את החברות במלואן, והחברות מקדמות מוצרים עצמאיים לצד שיתוף הפעולה עם ענקית הגנריקה. לכאורה, נראה שכולם מרוויחים. ובכל זאת, מערכת היחסים של טבע עם התעשייה המקומית היא מורכבת.
לא אחת ולא שתיים מן השותפות של טבע מוכנות לטעון, שלא לציטוט, כי החוזים עם טבע הם בעייתיים. לדבריהם, החברה מנצלת את מעמדה כמונופסון (צרכן יחיד ללא תחרות) , כדי להשיג עסקאות בשווים נמוכים, להזרים זרזיפי כסף בעצלתיים, לבחון את הפרויקטים בניסויים הלא נכונים (כך בעיני החברות) ולוותר על פרויקטים מסיבותיה שלה - באופן שמתייג את הפרויקטים הללו ככישלון בעיני שאר השותפים. המפורסמת מבין המקטרגות היא פרונוירון, שהגיעה עד כדי האשמת טבע שהיא מסכנת חיי חולים רק כדי לצאת מהסכמים שנערכו בין השתיים. הדברים מתבררים כיום בבית משפט.
אף אחת מן השותפות האחרות של טבע לא טוענת למעשים מסוג זה, אך רבות היו מעדיפות כי תהיה תחרות רבה יותר בין חברות על הפרויקטים הישראלים. זו היתה, בין היתר, מטרת מכרז קרנות הביומד הממשלתיות. כאשר תוכננה קרן הביומד הממשלתית במקור, נאמר במפורש כי הוא נועד להביא לישראל כוחות חדשים של משקיעים אסטרטגיים ופיננסיים. בינתיים אכן הגיעו לישראל שני גורמים מומחים חדשים בעקבות המכרז - אורבימד ו-Bay City, אך לא ידוע אם חברות תרופות נוספות מעורבות בו בדרך כלשהי.
נראה כי כל עוד טבע תיוותר משקיעה פיננסית בלבד בקרנות, כפי שהיא משקיעה היום במדיקה, לא תהיה לאיש סיבה להתנגד לכסף הנוסף שיוזרם. אם היא תנסה לקחת על עצמה תפקיד פעיל יותר, באופן רשמי או לא רשמי, עלול להיווצר חיכוך.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.