אני מקווה שלא תהיה שביתה. שביתה היא רעה ומיותרת למשק, לכלכלה, לאזרחים וגם לעובדים. אנחנו עושים כל מאמץ למנוע אותה" - כך אומר שר האוצר יובל שטייניץ בראיון מיוחד לתוכנית "פגוש את העיתונות".
בראיון בו נטלו חלק גם כתבתנו קרן מרציאנו והפרשן סבר פלוצקר מ"ידיעות אחרונות", נראה כי שר האוצר נחוש למנוע את השביתה שמתכננים בהסתדרות לשבוע הקרוב. "יש פערי שכר גדולים וגם חוסר יעילות במגזר הציבורי", אומר שטייניץ.
"לכל צד יש את עמדות הפתיחה שלו. בוא נהיה רציניים, יש מחלוקת אמיתית בכמה נושאים ופערים אמיתיים שעוד לא הצלחנו לגשר עליהם". שטייניץ טוען שהמצב עדיין ניתן לגישור."יש תקווה ויש הבנה שלנו לדאגה של עופר עיני לעובדים, ויש הבנה אצל עופר עיני לאחריות שלי למצב המשק והכלכלה בתנאים של משבר גלובלי", הוא אומר.
"איבדנו שנה של צמיחה ואי אפשר להתעלם מזה. מצד אחד הדאגה הכנה של יו"ר ההסתדרות לעובדים, ומצד שני אחריותנו להמשך ריסון האבטלה בישראל, אנחנו נצטרך לשלב את שתי הדאגות האלה וזה לא פשוט".
"מקווה שנצליח "לרבע את המעגל"
"הבעיות האמיתיות הן פערי השכר הגדולים וחוסר היעילות במגזר הציבורי", מדגיש שר האוצר. "אנחנו מציעים שהסכמי השכר המוגבלים שהמשק מאפשר לבצע ימוקדו הפעם גם בסגירת פערים וגם בהתייעלות בסקטור הציבורי. כך למשל הצענו שחלק מהתוספת יילך לאמהות צעירות לילדים, כמו מורות, גננות, נשים בתחילת דרכן, זאת כדי לעודד את המשך ההשתלבות שלהן בעבודה. הרעיון הזה שהנחנו על השולחן, של מתן תוספת לנשים עובדות, מקובל גם על ההסתדרות ואני מקווה שזה יהיה משהו משמעותי".
אז האם תהיה שביתה? "אני לא יכול להגיד שהצלחנו לסגור את הפערים", לדברי שטייניץ, "אבל אנחנו מבינים טוב יותר אחד את השני והצלחנו למפות את גבולות הגזרה והבעיות שנצטרך לטפל בהן בתחילת השבוע. אני מקווה שנצליח "לרבע את המעגל" מבלי לפגוע במשק ובאזרחי ישראל. יש לי הערכה גדולה לעופר עיני ואני חושב שזה הדדי. נוצר בינינו אמון שאני מקווה שיסייע לנו להגיע להסכמות ולהימנע מהשביתה".
"מחסור של עשרות אלפי דירות שהצטבר במשך עשור"
החלק השני של הראיון עסק בבועת הנדל"ן ולניסיונות של בנק ישראל ושל משרד האוצר להוריד את מחירי הדירות הגואים. "יש מצוקה בתחום הדיור, מחסור של עשרות אלפי דירות שהצטבר במשך עשור", מודה שר האוצר. "את המחסור הזה לוקח זמן לתקן. יש מספר צעדים שבנק ישראל נקט בכיוון הנכון, כך למשל הטיפול בנושא המשכנתאות. יש צעדים מאד יפים שנקט שר השיכון בשיתוף פעולה עם משרד האוצר. יש גידול משמעותי בבנייה למגורים ובהשקעה בבנייה במדינת ישראל, מעל 20 אחוזים לפי נתוני הלמ"ס".
"אנחנו שוקלים כמה צעדים, כולל לייקר את המס הרכישה על דירות להשקעה. ביטלנו את הקפאת התכנון לבנייה במרכז הארץ, אנחנו נותנים תמריצים גדולים ל"פינוי-בינוי" ולתמ"א 38, אנחנו מתכננים שכונות ענק במספר ערים ברחבי הארץ, ובנוסף אנחנו שוקלים כמה צעדים רגולטוריים שיגרמו לגידול בהיצע", תוקף שטייניץ.
"זה לא נכון שלא נעשה כלום, יש גידול משמעותי בבנייה למגורים בחצי שנה האחרונה, כתוצאה מצעדים שנקטה הממשלה הנוכחית", לדברי שר האוצר, שמדגיש: "אין בועת נדל"ן, אלא יש פה מצוקה אמיתית, והפיתרון האמיתי הוא פשוט לבנות יותר. עד שיהיה פיתרון מלא למחסור שנאגר כאן בעשר השנים האחרונות - זה ייקח לא חודשים אלא יותר מזה. את רומא לא בנו בחודש-חודשיים, וגם דירה חדשה ושכונה חדשה לא בונים בחודש-חודשיים".
"לאזרחי ישראל יש זכות ליהנות ממציאת הגז"
החלק השלישי של הראיון עסק בגילויי הגז בישראל ובשאלה אם אזרחי ישראל ייהנו מתמלוגים על אוצרות הטבע. "זו עזות מצח לומר לאזרחי ישראל שהם לא זכאים ליהנות מאוצרות הטבע שהתגלו כאן", אומר שטייניץ. "החוק המיושן משנות ה-60 חייב לעבור תיקון. מה בדיוק יהיה שיעור התמלוגים, נחכה לוועדת ששינסקי, אבל הרעיון שאפשר לשלול מאזרחי ישראל את מה שמקבלים אזרחי מדינות מערביות אחרות, כולל ארה"ב, הוא בלתי מקובל. אין מדינה בעולם שבה עושים אבחנה בין מה שהתגלה לבין מה שיתגלה בעתיד, כל הרעיון של רטרואקטיביות לא קיים בשום מקום".
"גם תדרים לטלפונים סלולריים זה אוצר טבע, ולכן החלטנו להעלות את התמלוגים שחברות הסלולר משלמות למדינה, בדיוק כמו בנושא הגז. שלא תהיה טעות: בצד הזכות של אזרחי ישראל ליהנות מהפירות של מציאת הגז, ברור לי שצריך להיות איזון בין הצדדים. מי שלקח סיכון, יגע ומצא - צריך להרוויח, אבל כך גם אזרחי ישראל כולם".
ומה באשר למאבק על קצבאות החרדים? "אני סבור שהחרדים חייבים לצאת לעבודה ולהשתלב בהמוניהם במעגל העבודה והפרנסה, קודם כל לטובתם ושנית לטובת כלכלת ישראל - ויש נכונות כזו מצידם. באשר לסעיף ה"אברכים" - הוא קיים כבר 30 שנה - במצב הקיים ביום זה לא רק כורח פוליטי אלא כורח המציאות. החוק הזה דווקא ידחוף אותם לצאת להשתלב בעבודה. אני מתכוון לקדם ברצינות עבודה של חרדים רק בלי התלהמות, יש נכונות בצד השני ואפשר לקדם את זה בדיאלוג. אני מנסה להיות לא רק צודק, אלא גם חכם, כי בסוף לטובת כולנו אנחנו חייבים לשלב את החרדים בעבודה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.