אירופה נעלה בעליות חדות: דו"חות טובים והפד דחפו המדדים

בורסת לונדון רשמה שיא של שנתיים ■ מדד הניקיי עלה ביותר מ-2% ומדד ההאנג סנג העפיל לשיא חדש ■ "מהלך הפדרל ריזרב חשוב לשווקים, ההתאוששות קיימת אך חלשה"

אירופה סיימה את המסחר בעליות חדות שאפיינו את המסחר בבורסות אירופה היום, לאחר שהפדרל ריזרב הכריז אתמול על תוכנית הרחבה כמותית חדשה ועל רקע דו"חות טובים של חברות מובילות. המדדים המרכזיים בשיעורים של עד 1.9%. מדד הפוטסי בבורסת לונדון סגר את המסחר בעלייה של 2% ורשם שיא של שנתיים עם 5,862 נקודות, הפעם האחרונה שהמדד חצה את רף ה-5,847 נקודות הייתה ביוני 2008.

הבנק המרכזי בבריטניה הותיר היום את הריבית על כנה ברמת שפל של 0.5%, עוד הוחלט בבנק הבריטי, שלא כמו בבנק האמריקני, להשאיר ללא שינוי את תוכנית התמריצים במסגרתה נרכשים נכסים (אג"חים) הממומנת ע"י הרזרבות של הבנק המרכזי 200 מיליארד ליש"ט שהם כ-322 מיליארד דולר.

גם ה-ECB הותיר את הריבית ההפקדות היומית, המשמשת כרמת הריצפה בשוק הכספים, ברמה של 0.25% והותיר את מרווח ההלוואות שלו (הפריים) ברמה של 1.75%.

אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של דש ברוקראז', ציין בתגובה להודעת הפד כי פעולת ה-FED לא מהווה הפתעה גדולה לשווקים ולכן השפעתה לא צפויה להיות מיידית וחריפה, אך לאורך התקופה הקרובה היא צפויה להמשיך ולהחזיק את תשואות האג"ח בארה"ב ברמה נמוכה, להחליש את הדולר, ולהזרים כספים לאפיקי השקעה מסוכנים.

בהיבט המאקרו, השפעתה של הזרמה נוספת, במצב ששוקי האג"ח, בעיקר של החברות ושל נכסים מגובי המשכנתאות, אינם נמצאים במצב של קיפאון ולא נסחרים ברמת מרווחים גבוהה, צפויה להיות מוגבלת. ללא רפורמות מקבילות מצד הממשלה, יעילות של צעדי ה-FED תהיה נמוכה.

מניית יוניליבר רשמה עלייה חדה לאחר שפרסמה דו"חות טובים. מנגד, אדידס רשמה ירידה חדה עקב אכזבה מהדו"חות.

גם בבורסות אסיה נרשמו היום עליות חדות. בטוקיו זינק מדד הניקיי ביותר מ-2% ובהונג קונג העפיל מדד ההאנג סנג לשיא חדש.

"המהלך של הפדרל ריזרב חשוב מאוד לשווקים, כמעט כל הנכסים מקבלים עידוד ודחיפה מהצעד, מלבד הדולר. ההתאוששות קיימת אולם היא חלשה", אמר לבלומברג ג'יימס הולט מ- BlackRock Investment Management באוסטרליה.

המדדים המובילים של וול סטריט סגרו אמש יום תזזיתי בעליות קלות, לאחר פרסום הודעת הפדרל ריזרב שהשיק תוכנית הרחבה כמותית חדשה לפיה הוא ירכוש אגרות חוב לטווח ארוך בהיקף של 600 מיליארד דולר עד סוף הרבעון השני של 2011, כאשר מדי חודש מתכוון ה'פד' לרכוש אג"ח ממשלתיות בסך של כ-75 מיליארד אירו.

לאחר ההודעה נחלש הדולר והאירו זינק כנגדו אל מעל ל-1.41 דולרים. ה'פד' שהותיר את הריבית על כנה ברמתה האפסית אמר עוד בהודעתו כי צמיחת הכלכלה בארה"ב "מאכזבת" וחזר על הצהרתו כי הריבית הנמוכה צפויה להימשך עוד הרבה זמן.

באסיה רשמה מניית BHP ביליטון זינוק של 3.1% לאחר שממשלת קנדה דחתה את הצעת הרכש של החברה לפוטאש. טויוטה רשמה עלייה של 2.5% וקנון הוסיפה 3.3%.