הפדרל ריזרב, בהנהגתו של בן ברננקי, הכריז אתמול (ד') על תוכנית הרחבה מוניטארית כמותית. בן ברננקי וחבריו בהנהלת הבנק המרכזי של ארה"ב החליטו על רכישה נוספת של אג"ח לטווחים בינוניים וארוכים בכ-600 מיליארד דולר עד סוף הרבעון השני של 2011. כלומר, רכישות בהיקף של כ-75 מיליארד דולר בחודש.
ההחלטה, כצפוי, זכתה לביקורות נוקבות מבית ומחוץ. לא מעט כלכלנים בכירים בארה"ב ובעולם ציינו כי התוכנית החדשה מיותרת והנזקים הפוטנציאליים שלה גדולים מהתועלת שהיא עשויה להביא לכלכלה ולשווקים.
לכן, כנראה, החליט ברננקי לפרסם מאמר לא שכיח ב"וושינגטון פוסט", ולהגן על ההחלטה. "עברו שנתיים מאז היכה בנו המשבר הכלכלי הגדול ביותר מאז שנות ה-30 של המאה הקודמת. ביחד עם מנהיגים בארה"ב ובעולם הפעלנו צעדים רבים ומגוונים שעזרו למשק האמריקני והעולמי לצאת לדרך חדשה ולחזור לצמוח, אולם קצב הצמיחה עדיין נמוך".
"עם פרוץ המשבר הפדרל ריזרב הגיב בהחלטיות והוריד את שיעור הריבית לרמה אפסית, ובנוסף רכש אגרות חוב בסכום של כטריליון דולר. הצעדים האלה בלמו את הצניחה החופשית של הכלכלה ותמכו בחזרה לצמיחה. השבוע חזרנו לבחון את המצב ואנחנו לא מרוצים מההתפתחויות האחרונות. יש לנו מנדט מהקונגרס לשני דברים עיקריים - לשמור על רמת אינפלציה נמוכה ועל רמת אבטלה נמוכה. כיום שיעור האבטלה גבוה, קרוב ל-10%, יש עובדים רבים המועסקים במשרות חלקיות ויש חלק גדול שמובטל יותר מחצי שנה. לכך יש מחיר כבד מאוד על הכלכלה ועל החברה".
"האינפלציה היום נמצאת ברמה נמוכה מאוד של פחות מ-2%. בדרך כלל אינפלציה נמוכה טובה לכלכלה אולם יש סכנה שאינפלציה נמוכה מדי תהפוך לדפלציה, מצב בו יש ירידה מתמשכת במחירים ובהכנסות וזה עלול להוביל לשיתוק הכלכלה. במצב העניינים הנוכחי החלטנו שהכלכלה זקוקה לתמיכה נוספת".
"התוכנית שהפעלנו בעבר פעלה והשפיעה לחיוב ונראה שגם הפעם נראה השפעה חיובית. ההרחבה הכמותית לא נוסתה בעבר בצורה כל כך מאסיבית ולכן אנחנו פועלים בזהירות ויש לנו כבר תוכנית יציאה. הביקורות שהושמעו והחששות מפני התפרצות אינפלציונית אינם במקומם. עד היום הצעדים שהפעלנו בעבר לא גרמו לאינפלציה או גידול משמעותי בפקדונות הבנקים. בזמן הנכון, נדע לספוג חזרה את עודפי הנזילות", אומר ברננקי.
עוד כותב ברננקי כי "מטרת הצעד האחרון היא להוריד את הריביות לטווח ארוך, להוריד את מחירי המשכנתאות ולהפוך רכישת בתים או נכסים לזולה יותר. בנוסף, עליות בשערי האג"ח והמניות יעניקו תחושה של עושר לציבור וזה יעודד את הצריכה וישפר את ההרגשה, ויצור תהליך חיובי שמזין את עצמו".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.