נגיד בנק ישראל סטנלי פישר נאם הערב (ה') בכנס של המועדון המסחרי-תעשייתי בתל אביב, כשהוא משיב לשאלות כלכלנים בכירים, מנהלי חברות וכן עיתונאים. פישר השתמש באופן נדיר במונח "בועה" כשהוא מביע את המחוייבות של בנק ישראל לטפל בבעיות המאפיינות שוק זה: "לא ניתן למשק הישראלי לפתח בועה בתחום הנדל"ן וכתוצאה מזה לפתח בעיות בשוק הפיננסי - נמנע את זה".
פישר העריך, בהתבסס על דו"ח האינפלציה של בנק ישראל, כי שכר הדירה יעלה בשיעור של 6%-8% בשנה הבאה. "אנחנו שואלים למה מחירי הדירות ממשיכים לעלות? התשובה היא שזה נכס מאוד טוב לקנות עם ריבית מאוד נמוכה וזה מה שקורה; התחלנו להעלות את הריבית אבל אנשים רוצים לקנות בתים ואם אין יותר בתים - הדבר הטבעי שיקרה זה שהמחירים יעלו".
"אם ייבנו דירות חדשות - סביר להניח שנראה ירידה במחירי הדירות ושהבעיה הזו לא תתקיים בשנה הבאה, כל הרעש בשוק הזה יפסיק; ההיצע הוא המפתח לבעיה הזו והממשלה צריכה לנקוט בצעדים".
פישר טען כי לבנק ישראל האחריות לא לתת לבועה להתפתח: "הדרך שלנו היא לדאוג לעניין הביקוש ונמשיך לנקוט בצעדים כמו אלה שהודענו אליהם בשבוע שעבר - להגיד לבנקים: 'מה שאתם עושים כשאתם נותנים משכנתא בריבית מאוד נמוכה אבל משתנה, זה מסוכן ואתם צריכים לשים רזרבות מול האפשרות שאנשים לא יוכלו לשלם את הכסף' - אם יש צורך, ננקוט בצעדים נוספים בעתיד ואני מקווה שלא נגיע לכך. שההיצע ייכנס ויעשה את העבודה. זה יותר טוב מכל צעד אחר".
לדבריו, בבנק ישראל "מוטרדים מהיציבות של המערכת הפיננסית בתרחיש שבו המחירים בשוק הנדל"ן ימשיכו לעלות בקצב של 20% בשנה".
"ארה"ב יצאה מהמיתון - אבל אף אחד שם לא מרגיש את זה"
פישר פתח את דבריו בהתייחס להתפתחויות האחרונות בשוק האמריקני: "זה יותר משלוש שנים לפי ההגדרות של הספרים מאז שהמיתון החל בארה"ב, ביולי 2007. בהתחלה דיברו על זה כמשבר הסאבפריים - לו ברננקי לא היה נוקט בצעדים מאוד מאוד אמיצים שהוא נקט אז, היינו רואים משבר שקרוב יותר לזה של שנות ה-30 - אבל ה'פד' ומדיניותו המרחיבה בארה"ב והצעדים שנקטו בהם באירופה, באנגליה ובכל העולם בעצם הפכו את המשבר בעל הפוטנציאל להיות המשבר הכי קרוב לזה של שנות ה-30 של המאה הקודמת, למשבר הכי גדול מאז מלחמת העולם השניה אבל לא יותר גרוע מזה", אמר פישר בפתח דבריו כשהוא מפרגן לעמיתו האמריקני על רקע הצהרתו אמש על תכנית ההרחבה המוניטרית השניה.
"יש הרבה מדינות שעדיין לא יצאו מהמיתון", הזהיר פישר. "ארה"ב כן יצאה על פי ההגדרות מהמיתון - אבל האמת היא ששיעור האבטלה שם קרוב ל-10% ואין אף אחד שם שמרגיש שהם יצאו מהמיתון, בוודאי לא שהם יצאו מתקופת הצמיחה המאוד מאוד איטית שהתחילה שם לפני כמה חודשים ושגרמה להם להודיע על תכנית מוניטרית יותר מרחיבה תחת הכותרת QE2 - מנה שניה".
פישר טען כי המצב באירופה טוב משמעותית מזה שבארה"ב שכן שיעור האבטלה שם גבוה פחות, על אף שישנן מדינות בדרום המדינה המצויות גם הן במצב קשה - מדינות בהן נרשמו בעיות של החזר חוב ובהן יוון במזרח ואירלנד במערב.
על הטענות כנגד הפיקוח בבנקים: "תפסיקו עם השטויות האלה!"
פישר לא חסך את שבטו מהגורמים השונים בענף הבנקאות שטענו בחודשים האחרונים לתסמינים של רגולציית-יתר בשוק: "אין דבר יותר חשוב מלשמור על הבנקים - משום שאם אין יציבות בבנקים, אין יציבות בשווקים", אמר פישר בהתייחס לביצועי המשק הישראלי בעת המשבר.
"יש לנו מזל שיש לנו פיקוח חזק על הבנקים; שמעתי כל מיני טענות על הפיקוח במהלך השנים שלי כאן: 'מתערבים יותר מדי, לא מספיק גמישים - תפסיקו עם השטויות האלה; עכשיו אומרים 'תודה על הפיקוח ששמר עלינו' ומודים שמדובר במתנה".
"בכל המדדים שבודקים - מצבנו טוב"
"האינפלציה בשנה האחרונה היתה 2.4%, קרוב למרכז היעד שלנו שהוא בין 1% ל-3%", אמר פישר שהציג עוד נתונים לפיהם הצמיחה ברביע הראשון של השנה עלה מעל 4% כשמאזן התשלומים השוטף נהנה מעודף. "זה מצב מאוד מאוד טוב - המשק נמצא כעת במצב טוב ומעבר לזה: התחלנו את המשבר הזה בסוף 2007 עם אבטלה ברמה הכי נמוכה ב-15 השנים האחרונות; ציפינו שהאבטלה תעלה ל-9% במשך המשבר, היא עלתה רק ל-8% וכבר חזרה ל-6.3% - כמעט הרמה הכי נמוכה מאז אמצע שנות ה-90, זה אומר שהמשק כבר יצא מהמשבר ואנחנו קרובים לתעסוקה מלאה".
"בכל המדדים שבודקים אנחנו במצב טוב", סיכם פישר - לא לפני שהתייחס לסוגיית המט"ח הבוערת: "יש ייסוף בשערי החליפין של השקל מול הדולר... כל מיני אנשים בעולם כועסים על האמריקנים וטוענים שמה שהם עושים גורם בעיות. זה נכון, גם לנו זה גורם בעיות - יש התחזקות לשקל. אבל אם אנחנו צריכים לבחור בין משק אמריקני בריא ויש לנו קצת בעיות עם שער החליפין, או משק אמריקני לא צומח ואנחנו מרגישים כאן את ההשפעה - עדיפה האפשרות הראשונה. עד שהמשק האמריקני לא יחזור לצמיחה מהותית, המשק העולמי לא יחזור לצמיחה בת-קיימא ולכן זה מחיר לדעתי יחסית נמוך לשלם, אם הצעד הזה יעזור לארה"ב לחזור לצמיחה יחסית מהירה וזאת המטרה של הבנק המרכזי שם".
ומה עם הריבית?
"אנחנו צריכים להעלות את הריבית כדי לטפל באינפלציה - לכן היינו צריכים לעלות את הריבית" אמר פישר והוסיף: "כל עוד בעולם המדינות עם ריבית אפסית או נמוכה משמעותית משלנו - תהיה לנו את הבעיה של שער החליפין. אנחנו בודקים דרכים שונות, אנחנו עובדים עם הממשלה. זה ישפיע על הייצוא ועל היכולת שלנו לצמוח"
פישר סיכם: "אנחנו במצב טוב, אבל יש לנו עדיין אתגרים - באינפלציה, בשוק הדיור, בשער החליפין - אבל יש לנו דרכים לטפל בכולם ואתם רואים את זה במה שאנחנו עושים יום-יום, במדיניות המוניטרית, במה שאנחנו מקווים שהממשלה תעשה בקרוב בשוק הדיור ואולי גם בשוק המט"ח - אבל אלה בעיות של אנשים עשירים. בעיות של אנשים שרוצים לקנות דירות ויש להם כסף לקנות דירות. אנשים רוצים להשקיע בארץ והאינפלציה קצת גבוהה כי אנחנו קרובים לתעסוקה מלאה", אמר והוסיף: "אם צריך לבחור באילו בעיות לטפל - אני מעדיף לבחור בבעיות מהסוג הזה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.