לאחר שהשמאי הממשלתי פרסם הבוקר (א') את הסקר הרבעוני על המחיר הממוצע של דירות 4 חדרים ב-16 ערים גדולות בישראל, הגיע תורו של משרד האוצר - שמדווח למרבה הפלא על ירידות מחירים.
לפי נתוני האוצר, בחודש ספטמבר נרשמה ירידה חדה בשיעור של כ-29% במספר העסקאות, הן בהשוואה לחודש הקודם והן בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. יש לציין כי גם בהשוואה לחודש אוקטובר 2009, בו חל חג הסוכות אשתקד, מדובר בשיעור ירידה חד של כ-24%. בכך מתעצמת מגמת הירידה במספר העסקאות המסתמנת מאז חודש יוני.
ניתן להניח כי העלייה החדה במחירים בשנת 2009, אשר לא נתמכה בעלייה דומה ברמות השכר, פועלת לריסון הביקושים, כאשר לכך מתווספות השפעת העלאות הריבית של בנק ישראל והקשחת תנאי המימון ללווים על ידי המפקח על הבנקים. משקל המשקיעים בשוק הנדל"ן מוסיף לרדת ובשיעור חד יותר בהשוואה לחודשים הקודמים.
משיעור שיא של קרוב לשליש מסך העסקאות שנרשם באוגוסט אשתקד ירד משקל המשקיעים לשיעור של 25.5% בחודש ספטמבר. הירידה בולטת במיוחד באזור ירושלים, ת"א ובאר שבע. מנגד, משקל המשקיעים מבין מוכרי דירות יד שניה שומר על יציבות, למעט האצה במכירות של משקיעים שנרשמה באזור חיפה.
מחירי הדירות החדשות הוסיפו לרדת בחודש ספטמבר, ובשיעור חד בהשוואה לשלושת החודשים הקודמים - ירידה של 1.4%. הירידה המתמשכת במחירי דירות חדשות מאז תחילת 2010 מהווה תיקון חלקי לעליה החדה במחירים בשיעור של 17% שנרשמה בשנת 2009.
על רקע המגמות השונות במחירים בשנת 2010 לעומת 2009 יש לזכור שבשנת 2009 נרשם גידול חד בביקוש לדירות חדשות אשר מצא ביטוי בגידול של 26% במספר העסקאות (בהשוואה לשנת 2008). מנגד, מאז תחילת 2010 מסתמנת ירידה בביקוש לדירות חדשות הבאה לידי ביטוי בירידה של 14% במספר העסקאות בדירות חדשות בין מארס לספטמבר 2010 לתקופה המקבילה אשתקד.
המחיר החציוני של דירה עמד בספטמבר על 1.047 מיליון שקל, ירידה של 1.4% לעומת אוגוסט וירידה של 2.7% לעומת ספטמבר אשתקד.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.