"ניו יורק אובזרבר" מזהיר את האמריקנים שמתכננים לקנות כאן דירות: "ישראל בדרך להיות דובאי הבאה"

העיתון הפופולארי מוכיח שמה שרואים מכאן לא רואים משם: "רמת השכר בישראל נמוכה באופן משמעותי מזו של ניו יורק, אבל במקביל דירות הולכות ונעשות הרבה יותר יקרות" ■ "ישראל רועדת מפחד שגורלה יהיה זהה לשווקים לוהטים יתר על המידה כמו דובאי, וכמובן ארה"ב"

נורה אדומה למשקיעים הזרים בנדל"ן הישראלי: השבועון האמריקני "ניו יורק אובזרבר" פרסם אמש (ב') מאמר נוקב על בועת הנדל"ן של ישראל, תחת הכותרת המדאיגה "האם ישראל היא הדובאי החדשה?".

ההשוואה הבלתי נמנעת היא כמובן לבועת הנדל"ן של דובאי, שהתפוצצה והותירה מאחוריה כאוס פיננסי באמירות המפרץ הפרסי וירידות בבורסות ברחבי העולם.

לדברי כותבת המאמר, שוק הנדל"ן בישראל נהנה מהצמיחה המהירה ביותר בעולם, אך העובדה שמשקיעים אמריקנים רבים "חוטפים נכסים בגן העדן המעורער הזה עשויה להתגלות כטעות". לפי המאמר, בשנת 2007 היוו תושבי ניו יורק 5% מהמשקיעים הזרים בנדל"ן הישראלי, אך כשליש משוק דירות היוקרה ב"ארץ המובטחת".

דירוג מתעתע

העובדה שהמגזין "גלובל פרופרטי גייד" דירג לאחרונה את ישראל במספר 6 בעולם היא מתעתעת, אומר ה"ניו יורק אובזרבר", שכן המגזין מודד את שיעור השינוי במחירי הדירות הרבעוניים, וארבע מתוך המדינות בחמישייה הפותחת בדיוק התאוששו מצניחות דרמטיות.

"מחירי הדירות בתל אביב זינקו ב-46% מאז סוף 2008, והמחיר הממוצע של דירת 4 חדרים (כולל סלון) הגיע ל-600 אלף דולר", מזכיר ה"ניו יורק אובזרבר". "הנדל"ן בירושלים זינק ב-15% השנה ומחיר דירת 4 חדרים בעיר הגיע ל-415 אלף דולר".

אבל במקום לחגוג, ישראל "רועדת מפחד שגורלה יהיה זהה לשווקים לוהטים יתר על המידה כמו דובאי, וכמובן ארה"ב, ונגיד בנק ישראל העלה את שיעור הריבית כמה פעמים בחצי השנה האחרונה בתקווה לצנן את שוק הנדל"ן", לשון המאמר.

הכותבת מציינת כמה סיבות לפריחת שוק הנדל"ן בארץ, לרבות העובדה ש"המערכת הבנקאית בישראל היתה והינה הרבה יותר יציבה מזו של ארה"ב, אפילו כשהמצב הפוליטי ידוע כלא יציב".

לחץ על הממשלה

בכתבה מזהיר ה"ניו יורק אובזרבר" כי "לפני שהגל הבא של ניו יורקרים נוהר לארץ המובטחת, כדאי לעצור ולהרהר בסכנות: מומחים מזהירים שבועת הנדל"ן בישראל עומדת להתפוצץ; השלום שברירי, וכך גם כלכלת המדינה, שנשענת על הרבה השקעות אמריקניות".

נוסף לכך, "רמת השכר בישראל נמוכה באופן משמעותי מזו של ניו יורק, אבל במקביל דירות הולכות ונעשות הרבה יותר יקרות, מה שעשוי להפעיל לחץ על הממשלה להמשיך ולהעלות את הריבית או להקל על המגבלות הנוקשות הקיימות על בנייה, על מנת לאפשר למלאי הדירות לגדול. לפחות זה מסביר את התנגדות ממשלת ישראל להפסיק לבנות התנחלויות בגדה המערבית", מסכמת הכותבת.