לאחרונה התייחסתי לנושא בחירת מניות בודדות מתוך תיק קניון המניות, כפי שרבים מקוראי טור זה עושים. הייתי שמח לקבל מיילים שמספרים על הבחירות האלו שלכם והרציונאל מאחוריהן. כך אבין טוב יותר את מה שמשתמע מהטורים עבורכם, ואוכל לכתוב אותם מדויקים ובהירים יותר, תוך התייחסות מיטבית לנושאים שמעניינים אתכם.
אבל עד שאקבל את המידע מכם, חשוב לי לחדד נקודה מסוימת: מודל השקעה במניות חייב לענות גם על כללי פיזור בסיסיים. הסיכוי להרוויח לאורך זמן עם תיק מניות מצומצם, הוא נמוך. מבלי להיכנס להסברים ומודלים כמותיים, אכליל ואומר שתיק מפוזר צריך לכלול 30-50 מניות מגוונות; תיק של יותר מ-50 מניות מאבד את היתרון היחסי, ותיק של פחות מ-30 עשוי לשלם "קנס" הנובע מפיזור חסר. משמעות הקנס היא שרשרת של "הפתעות" לרעה וירידות שערים חדות, שתביא את התיק לנקודת אל-חזור, נקודה שהפסד גדול ממנה מסמן את התיק כטוטאל לוס. לרוב, הפסד של 40% על תיק מניות נחשב ככזה שרוב המשקיעים לא מצליחים להתאושש ממנו, אך במאמציהם להתאושש הם נוטים להגדיל סיכון ובדרך כלל למחוק את התיק לגמרי.
מי שמשקיע בתיק עם פחות מ-30 מניות, עדיף שיעשה זאת עם ETF של סקטורים, מדינות ומדדים. מי שבכל זאת רוצה לבחור מספר מניות מצומצם מתוך תיק הקניון המניות, צריך להתמקד במניות שמתאימות לטווח ארוך: חברות יציבות בענף שאמור להיות משמעותי בשנים הקרובות, בעלות הנהלה טובה, פיזור מוצרים ופיזור גלובלי, ועוד תכונות שיאפשרו לצלוח איתן ים סוער ולהגיע לחוף המבטחים של התשואה.
מניות סיניות ממוקדות או מניות כמו קרוקס, חברות טכנולוגיה קטנות, ביוטכנולוגיה, רכב וכדומה, לא רלבנטיות להשקעה שלא במסגרת תיק, אלא אם זו השקעה בסיכון גבוה על גבול ההימור.
לדעתי, מבין מניות הקניון אלו המניות שאפשר לכלול בתיק מצומצם יותר: ADM, BAM, DIS, GE, HNZ, KO, MA, NKE, SBUX, SLG, WMT. מניות בסין: ACH, CHL, ותעודות (ETF): PHO, SIL (עם מעקב קצת יותר הדוק, מבוסס על ההנחה שמחירי הכסף יעלו בשנים הקרובות).
מי שרוצה מניות ספקולטיביות יותר חייב להשקיע בהן במסגרת תיק רחב. למשל, מי שעוקב אחרי המניות הסיניות שבקניון לא יכול שלא לראות את התנודתיות הרבה שלהן. כקבוצה הן תורמות לתיק, אבל בחירה של מניה אחת מתוכן היא כמעט כמו השקעה בעיניים עצומות. רק תיק מפוזר יכול להפחית את סיכון ההשקעה במניה בודדת - סיכון שבהיעדר תגמול, לא רלבנטי לקחת.
התיק רוחש ורוגש
מי שעוקב אחרי פעילות תיק הקניון, המתפרסמת בזמן אמת באתר גלובס-מדור ניתוח טכני-פורום הגולשים, בוודאי שם לב לפעילות המוגברת שנעשתה מאז פרסום הטור האחרון. פוזיציות נסגרו ונפתחו, הוגדלו והוקטנו. הסיבה היא שהחל תהליך הכנת התיק ל-2011. להבדיל אולי משנים קודמות, בשלב זה אין לי אג'נדה לגבי 2011. על פי לוח השנה היא אמורה להיות שנה חיובית, והייתי מוכן להסתפק בזה. כל השאר הם שגרת עבודה וניתוח טכני. כחלק משגרת העבודה אני נוהג מדי שנה לאזן את התיק ב"כפייה" - להקטין פוזיציות גדולות ולהגדיל פוזיציות קטנות. המטרה היא קצת לטלטל את השגרה, שכן כאשר מבצעים שינוי מציאות כפוי, הדבר מאפשר לראות דברים אחרת. ואם בסופו של דבר הניתוח הטכני יחזיר אותנו לגודל הפוזיציות הקודמות, זה יהיה מתוך חשיבה טרייה ולא מקיבעון.
התוצאה של פעולה זו הייתה גלגול של כ-10% מהתיק ביום ד' שעבר, כשמניות בשווי כ-300 אלף דולר החליפו ידיים. נכון שיש לכך עלויות, אבל זהו מחיר שאני מוכן לשלם מתוך התשואה היפה של 2010, בשביל להתחיל את 2011 עם ראש רענן. אם התיק היה משלם עמלות, נניח אפילו 0.35% לקנייה ומכירה (גבוה ביותר - תשתדלו לא לשלם כאלו!), הדבר היה גורע בערך 0.07% מהתיק - עדיין מחיר סביר בשביל להתאזן מנטלית.
זוכרים את קניון המניות בימיו הראשונים? הרבה חנויות בגדים, מוצרי צריכה והחיים הטובים. זה היה ב-2007. מה יש לנו היום? הרבה "משרדים" שמייצגים את החברות שעושות עסקים טובים במציאות הכלכלית החדשה. מתחם החנויות התכווץ וה"כיף" הווירטואלי קצת התפוגג. ההחלטה שלנו היא "כסף לפני הנאה", שכן מדובר בסופו של דבר בתיק מניות המשקף את פני התקופה ומטרתו להרוויח כסף בכל עת. נשמח להחזיר חנויות אופנה לקניון כשהסנטימנט העולמי יתמוך בכך, אבל עד אז נשקיע במה שרלבנטי. כך גם זוחלות בהדרגה לתיק מספר ETF's, בשביל לענות על צרכים (כמו השקעה במניות תשתיות הודיות) שאין לנו מענה להם מתוך מאגר ההמלצות שברשותנו. כפי שציינתי, PHO להשקעה בסקטור המים ו-SIL להשקעה במניות כריית הכסף הן דוגמאות לשימוש ב-ETF לפוזיציה ארוכת טווח, בסקטור שאמור להיות רלבנטי לטווח זה.
מכניסים אנרגיה
אחת הפוזיציות החדשות שלנו היא Pride International. החברה מספקת שירותי קידוחי והפקת נפט וגז, והומלצה על ידי אופנהיימר בתוך רשימה של שש מניות אנרגיה ובמסגרת המלצה להגדלת המשקל בסקטור כולו, שיישמנו בשל תמיכת הניתוח הטכני. על ההמלצות עדכן אותנו האנליסט הבכיר והדירקטור שלנו סרגיי וסצ'ונוק, שמציין כי באופנהיימר מאמינים בהמשך ההתחזקות הכלכלית, ולפיכך בהיצמדות למחזוריות הכלכלית הקלאסית. מכאן משתמעת הגדלת הפוזיציה בסקטור האנרגיה.
בבנק ההשקעות מציינים כי לכשעצמו, הסקטור מציג עלייה ברווח, בשולי הרווח, בתשואה להון ובתזרים המזומנים, בעוד שתמחור מניותיו נשאר הוגן. באופנהיימר מציינים שלוש השקעות סולידיות : COP, CVX ו-XOM, ושלוש עם פוטנציאל צמיחה - PDE, KEG, MUR. אני הלכתי ישר לצמיחה, ועל פי ניתוח טכני בחרתי את PDE.
התיק עדיין "סובל" ממשקל חסר לסקטור האנרגיה, ואצטרך לטפל בכך בהמשך, כאשר יימצא העיתוי להקטין החזקה בסקטורים האחרים.
זיו סגל - A level 2 Chartered Market Technician - CMT . יועץ ניתוח טכני לאקסיומה בית השקעות. הטור נכתב מספר ימים לפני פרסומו. אין לראות בטור המלצה לרכישה/מכירה של ניירות ערך ו/או תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם. זיו ו/או לקוחותיו עשויים להחזיק בניירות ערך או נגזרי ניירות ערך המוזכרים כאן
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.