בנק ישראל הטיל וטו על החלטת משרד האוצר למכור את מניות המדינה בבנק לאומי לפני העברת התיקון לחוק מראני | בחקיקה. בעבר הסכים בנק ישראל למכירת המניות ללא העברת התיקון, אך באחרונה שינה את עמדתו. החשש הגדול ביותר של בנק ישראל הוא מהתגבשות גרעין שליטה לא פורמלי, המורכב מאנשי עסקים המחזיקים במניות לאומי, שישלוט בבנק "מלמטה" - ללא פיקוח וללא היתרים. נגיד בנק ישראל הוא סטנלי פישר.
התיקון לחוק מראני נועד להסדיר כיצד יפקח בנק ישראל על בנק ללא גרעין שליטה. לאחר מכירת המניות תפסיק המדינה להיות בעלת השליטה בבנק, ולאומי יפעל ללא גרעין שליטה. לכן פנה בנק ישראל לחשב הכללי באוצר, שוקי אורן, בבקשה לעכב את מכירת המניות שבידי המדינה - עד לאחר השלמת החקיקה.
תזכיר החוק עבר את ועדת השרים לענייני חקיקה, וצפוי להגיע לקריאה ראשונה. בבנק ישראל מעריכים כי בוועדת הכספים עשויה להתגבש כנגד התיקון לחוק קואליציה של בעלי עניין, שישאפו לסרס אותו או למנוע את חקיקתו. כיום, לפחות שני משרדי לובינג פועלים כדי לבלום את החקיקה.
"חוסר זיקה"
עוד מוטרדים בבנק ישראל מכך שמשרד האוצר, לאחר שימכור את המניות, כבר לא יסייע בהעברת החוק. "באוצר רוצים רק לקבל צ'ק גדול - ולא מעניין אותם מה יקרה בבנק לאומי לאחר מכן", אומרים בבנק המרכזי. להערכת בנק ישראל, אם האוצר יפעל בנחרצות, ניתן לסיים את החקיקה תוך שבועות ספורים.
בתיקון לחוק מראני ישנם כמה סעיפים שצפויים לגרור התנגדות של בעלי עניין. ההוראה המרכזית מאפשרת לכל בעל מניות שמחזיק יותר מ-2.5% מהמניות להציע מועמד אחד לדירקטוריון, אך לא יותר מאחד. בכך שולל החוק את היתרון שיש לאיש העסקים שלמה אליהו, המחזיק 9.6% מלאומי, כבעל מניות גדול מול בעלי מניות קטנים ממנו.
לאחר העברת החוק יוכל אליהו להציע דירקטורים כמו כל בעל מניות ולא יותר, אף שהוא מחזיק כמעט 10% מהבנק. אליהו מינה לפני חודשים ספורים את חיים רמון כדי לטפל בעבורו בעניין זה. רמון - ח"כ, שר ויו"ר ההסתדרות לשעבר - ידוע כבעל מהלכים והשפעה במערכת הפוליטית.
סעיף נוסף מונע מנושא משרה בבנק להתמנות לדירקטור. הסעיף קובע כי לדירקטור יהיה "חוסר זיקה" להנהלת הבנק, ומטיל על אדם קשור להנהלת הבנק תקופת צינון של שנתיים בין היותו חבר הנהלה להיותו דירקטור. הנפגעת העיקרית מכך היא מנכ"לית בנק לאומי, גליה מאור, שלא תוכל לעבור מתפקיד מנכ"ל ליו"ר ללא שתישא בצינון הנדרש.
המדינה מחזיקה באמצעות נכסים מ.י ב-11.46% ממניות לאומי, כאשר 1.1% מהמניות יוקצו לעובדים לכשתמכור המדינה את חלקה. שווי המניות בידי המדינה (בנטרול מניות העובדים) הוא 2.6 מיליארד שקל. על המכירה אחראי החשב הכללי, ותמורתה תופנה להקטנת החוב הלאומי. שר האוצר הודיע פעמים רבות כי ימכור את המניות עד סוף השנה.
חוק מראני
תיקון לחוק הבנקאות המסדיר את השליטה בבנק לא גרעין שליטה וספציפית נועד להסדיר כיצד יפקח בנק ישראל על בנק לאומי בתקופת הביניים לאחר שהמדינה תמכור את מניותיה בבנק ולפני שיתגבש בבנק גרעין שליטה. התיקון לחוק מאפשר לבנק ישראל להתערב באמצעות ועדה ציבורית בקביעת דירקטורים בבנק, על מנת לאפשר את תפקודו התקין, וקובע את דרך מינוי הדירקטורים בבנק; כל בעל מניות שמחזיק יותר מ-2.5% יוכל להציע מועמד אחד בלבד
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.