הירידות יימשכו? "תגובה מוגזמת בשווקים שקרובה למיצוי"

אריה טל, מנהל מחלקת המחקר באלומות ספרינט: דו"חות הרבעון השלישי צפויים להמשיך לשקף את ההתרחבות במשק ולתמוך בהפחתת הסיכון בהשקעה בשוק המניות"

אריה טל, מנהל מחלקת המחקר באלומות ספרינט, אומר בשיחה עם "גלובס" כי מה שקרה בימים האחרונים הוא אובר-שוטינג בשוק האג"ח הממשלתי והקונצרני. מיום הצגת התכנית QE2 ע"י הבנק הפדראלי חל שינוי מגמה בשווקים בעולם, בעיקר בשוק האג"ח האמריקאי ובנגזרותיו לרבות שוק האג"ח הישראלי.

- האם השינוי בשוק האג"ח מסמן תפנית בגזרת המאקרו האמריקאית?

"התשובה היא לא. הסיבה העיקרית לעליית התשואות בשוקי האג"ח בעולם היא העלייה בציפיות האינפלציוניות הנובעת מעליית מחירי הסחורות המקבלות ביטוי בעליות מחירים משמעותיות בעיקר במדינות אסיה, וחששות המשקיעים כי הדפסות הכספים של הבנק הפדראלי יאיצו את האינפלציה ויאלצו את הבנק הפדראלי להעלות את הריבית מוקדם מהצפוי".

"התרחיש הזה מנותק מהמציאות לאור מצב התעסוקה העגום בשתי כלכלות משמעותיות מאד לכלכלה הגלובאלית, ארה"ב וגוש היורו. כמו כן גם שוקי האשראי והנדל"ן סובלים עדיין מחולשה בכלכלות אלה דבר אשר ימשיך להעיב על מגמות הצמיחה ויתמוך ברמות אינפלציה נמוכות הן בארה"ב והן באירופה".

"בישראל, התשואות לפדיון בשוק האג"ח עדיין נמצאות ברמות שפל היסטוריות והושפעו רבות מהנעשה בעולם ומגורמים פנימיים כגון העלאות הריבית המתונות והשיפור במצב הפיסקאלי המתבטא במיעוט בהנפקות האג"ח. שיפור חוסנה של הכלכלה הישראלית קיבל ביטוי בירידה בפרמיית הסיכון של החוב של ממשלת ישראל לרמה של 112 נקודות בסיס ממש לאחרונה, אך למרות זאת אגרות החוב הישראליות רשמו ירידות שערים חדות בימים האחרונים על רקע המגמה השלילית בשוק האג"ח האמריקאי והעלייה בפרמיות הסיכון של אגרות החוב של ממשלות גוש האירו".

- אז מה צפוי בשווקים בתקופה הקרובה?

"להערכתנו, התגובה בשווקים מוגזמת והאוברשוט בשוק האג"ח הישראלי קרוב למיצוי. בשוק האמריקאי התשואות עלולות לעלות לאור התמקדות המשקיעים בחששות מפני אינפלציה, אולם שוק האג"ח הישראלי אינו צריך לסבול מכך ממספר סיבות. ראשית, פער התשואות בין האג"ח הישראלי והאמריקאי נמצא ברמות גבוהות ולא משקפות את השיפור במצב הפיסקאלי במשק ולכן הוא צפוי להצטמצם, היקף ההנפקות הממשלתיות, צפוי להיוותר נמוך והריבית במשק תמשיך לעלות בקצב מתון".

"שוק האג"ח הקונצרני צפוי לקבל תמיכה מתקנות ועדת חודק אשר תומכות בהפחתת הסיכון באפיק הקונצרני. מומלץ להתמקד בחברות איכותיות בעלות יכולת גבוהה לשרת את החוב ובעלות מח"מ קצר".

- ומה לגבי שוק המניות?

"שוק המניות ימשיך להתנהל בהתאם למגמה בעולם כאשר מספר גורמים מקומיים ימשיכו להשפיע על האווירה, ביניהם המלצות ועדת ששינסקי אשר ימשיכו ככל הנראה להעיב על מניות הגז, ומנגד פרסום התוצאות הכספיות של החברות לרבעון השלישי אשר צפויות להמשיך לשקף את ההתרחבות במשק ולתמוך בהפחתת הסיכון בהשקעה בשוק המניות אשר נראה כיום כאלטרנטיבה הטובה ביותר לאפיק האג"חי".