נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, צפוי להותיר הערב (ב') את הריבית במשק גם בדצמבר ללא שינוי. כך מעריכים בשוק ההון. עם זאת, מדובר בהחלטה קשה שייאלץ לקבל הנגיד, משום שנשמעים לא מעט קולות אשר תומכים בהעלאה נוספת בריבית הנומינלית במשק, העומדת עתה על 2% בלבד, כאשר הריבית הריאלית במשק (ריבית נומינלית בנטרול ציפיות לאינפלציה) שלילית, דבר שאינו מסתדר עם צמיחה גבוהה - כמו במשק הישראלי. פישר צפוי להעדיף את "שיקולי הצמיחה" על פני "שיקולי יציבות המחירים", ובכך להשאיר את הריבית לחודש נוסף ללא שינוי.
הסיבות שתומכות בהותרת הריבית על כנה רבות; המצב באירופה, שוק היעד העיקרי של הייצוא הישראלי, קשה, ואיומי "משבר החוב" מרחפים שוב על פני היבשת. על אף שה"פוקוס" עבר מארצות הברית לאירופה, עדיין אין כל סימן להתאוששות משמעותית בכלכלה האמריקנית.
נתוני הצמיחה שהתפרסמו בשבוע שעבר והפתיעו - ולפיהם התמ''ג עלה ב-3.8% ברבעון השלישי של 2010, לעומת תחזית שנעה בין 2.5% ל-3% - אמורים לתמוך בהעלאת הריבית. עם זאת, ניתוח פרטני של הרכב הצמיחה מעלה תמונה אחרת לגמרי, הואיל ושני הקטרים המרכזיים של המשק מראים על חולשה אמיתית, בראשונה זה שנה: הייצוא צנח בכ-10% כאשר הצריכה הפרטית הפסיקה לצמוח. גם המדד המשולב של בנק ישראל כמעט והפסיק לצמוח. העלאת ריבית לא תומכת בייצוא, בעיקר לנוכח העובדה שהיא עשויה לעודד המשך התיסוף של השקל אל מול הדולר, דבר שפוגע ביצואנים.
מנגד, לפי נתוני בנק ישראל, הציפיות לאינפלציה בשוק ההון לשנה הקרובה חצו בראשונה זה שנתיים את הגבול העליון של יעד יציבות המחירים שקבעה הממשלה (בין 1% ל-3%). ההסברים לעלייה זו נעוצים בציפיות לאינפלציה, ובאובדן, לפחות חלקי, באמון השוק ביכולתו של בנק ישראל לדאוג ליציבות המחירים ולרסן את האינפלציה - היעדים המרכזיים של בנק ישראל. נזכיר עוד כי הריבית הנוכחית עדיין מאפשרת משכנתאות זולות מאוד, ומהנמוכות בתולדות המשק, אשר תומכות בהמשך עלייה במחירי הנדל''ן, עניין שמטריד מאוד את בנק ישראל בשנה האחרונה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.