החודשים האחרונים הינם עמוסי עבודה עבור הבנקאים של גולדמן זאקס המטפלים במכירת ענקית התוכנה קומברס . רשימת הקונים הפוטנציאליים ארוכה, ומספר הגופים שמעורבים בכל עסקה שעומדת על הפרק, גדול עוד יותר.
קומברס היא קבוצת חברות מסובכת, ולא רק בגלל שערוריית הבקדייטינג ואי-הסדרים הפיננסיים שנלוו לה בשנים האחרונות. המבנה של הקבוצה, שמנסה כבר ארבע שנים למכור חלק מפעילותיה, הוא מורכב מאוד - דבר שהרתיע חלק גדול מהקונים הפוטנציאליים להתקרב לעסקה.
אופציית המכירה המובילה כרגע היא לקרן הפרייבט אקוויטי פלטינום האמריקנית. הקרן הגישה לאחרונה הצעה לרכישת חברת האחזקות קומברס טכנולוגיות, העומדת בראש הקבוצה, תמורת 9-10 דולר למניה - מחיר שמשקף שווי של 1.85-2.05 מיליארד דולר לקומברס כולה. המחיר מהווה פרמיה של יותר מ-30% על מחיר המניה במסחר בוול סטריט ביום שישי.
עסקת המכירה, במידה שתצא לפועל, אמורה להיות מורכבת משני שלבים, וכוללת רכישה של חברת האחזקות כאמור ומיד לאחריה הפרדה של פעילות קומברס CNS ומכירתה, ככל הנראה לאורקל שמובילה בהליך ההתמחרות על פעילות הבילינג של קומברס.
רכישת הפעילויות השונות של קומברס עמדה על הפרק בחודשים האחרונים מבחינת כמעט כל חברה גדולה בתחום המחשוב והתקשורת. ביניהן ניתן היה למצוא את HP, אורקל, יבמ, חיוואוי, וכמובן את אמדוקס שמתעניינת בקומברס CNS, ואת נייס שמגלה עניין בורינט. אולם כבר בתחילת התהליך קיבלה החברה החלטה למכור את החברה האם קומברס טכנולוגיות (המאגדת תחתיה את החברות ורינט ואולטיקום הציבוריות, ואת קומברס CNS וסטארהום הפרטיות).
גישה קלה לקומברס
המצב המורכב בקומברס יכול להיפתר באמצעות רכישה על-ידי קרן השקעות, שתבצע את ההפרדה של הפעילויות השונות מהחברה האם ותמקסם את הרווח ממכירת כל חלק בנפרד - מה שקומברס עצמה התקשתה עד היום לבצע בעצמה.
אלא שגם קרנות הפרייבט אקוויטי הגדולות לא עמדו עד היום בתור, ונמנעו מלהתקרב לחדר המידע שפתחה קומברס בניו יורק כחלק מהליך המכירה. כך לדוגמה, קרן סילבר-לייק שגילתה עניין בורינט, אולם הבינה מהר מאוד כי האנרגיה שתידרש ממנה אינה שווה את המאמץ, וויתרה.
לעומתה, קרן פלטינום, שהוקמה על-ידי טום גורס ב-1995, מתמחה בהפיכת חברות ציבוריות לפרטיות או בהוצאת פעילויות שאינן בעסקי הליבה של החברה. לכן רכישת חברת האחזקות כולה רלוונטית מבחינתה יותר מאשר עבור קרנות אחרות.
הגישה לקומברס גם קלה יחסית עבור פלטינום, לאחר שרכשה בספטמבר את אולטיקום המספקת תוכנת רשת לשירותי תקשורת קווית וסלולרית תמורת כ-90 מיליון דולר (העסקה אמורה להיות מאושרת על-ידי אסיפת בעלי המניות של החברה הנמכרת ביום חמישי השבוע). את אולטיקום תנסה קרן פלטינום למזג עם חברת Covad שרכשה לפני מספר שנים, ופועלת כיום תחת חברת MegaPath.
התוכנית לגבי קומברס, אם המכירה אכן תצא לפועל, היא להפריד את פעילות הבילינג. החברה המובילה ברשימת הרוכשות הפוטנציאליות עבור קומברס CNS היא אורקל, שכבר ביצעה תהליך בדיקת נאותות מקיף בחברה בניו יורק, אולם גם רכישה ע-ידי אמדוקס עומדת על הפרק, וגם חיוואוי הסינית בתמונה.
לגבי ורינט, המפתחת מערכות הקלטת וידאו וקול, התוכנית היא ככל הנראה למזג את פעילותה עם זו שלAltura . מדובר בפעילות מתחרה שנרכשה בתחילת העשור מפוג'יטסו ומפתחת מוצרי תקשורת לאפליקציות בתחום הקול ומרכזי שירות (Call centers) - מה שחופף לחלק גדול מהפעילות של ורינט.
נכסים בשווי 27 מיליארד דולר
על פי אתר האינטרנט של קרן פלטינום, היא מנהלת נכסים בשווי של 27 מיליארד דולר, וביצעה רכישות של נכסים ממגוון חברות ביניהן מוטורולה, יבמ, ג'נרל אלקטריק, AT&T, פיליפס ואחרות.
קומברס פרסמה בחודש שעבר את הדו"חות המתוקנים לארבע השנים המסתיימות בינואר 2009. עם הפרסום התגלה כי בתקופה זו הפסידה קומברס קרוב למיליארד דולר, ובעקבות התכווצות קופת המזומנים, שהכילה בסוף יולי 2010 סך של 327 מיליון דולר בלבד, דיווחה החברה על תוכנית קיצוצים בהיקף של 45 מיליון דולר שתיושם עד סוף השנה, ובמסגרתה פוטרו בחודש שעבר כ-400 עובדים.
קומברס אמורה לפרסם בינואר הקרוב את הדו"חות המלאים לשנת 2009 ושלושת הרבעונים הראשונים של 2010, אך ייתכן שהעסקה שעומדת כעת על הפרק תסתיים עוד לפני סוף השנה. נכון להיום נסחרת קומברס לפי שווי של 1.46 מיליארד דולר, אחרי שמנייתה ירדה מתחילת השנה ב-24.5%.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.