בלחץ משבר החוב: האירו היציג צנח ב-1% ל-4.789 שקלים

הדולר היציג עלה ב-0.2% ונקבע ב-3.683 שקלים ■ כלל פורקס: העלאת ריבית נוספת היא עניין של זמן קצר ■ נתוני מאקרו חשובים באירופה וארה"ב

שערו של האירו המשיך לאבד גובה מול השקל במהלך יום המסחר בשוק המטבעות (ג'), עם פרסום השערים היציגים נפל האירו היציג ב-1% ונקבע ב-4.7892 שקלים, רמתו הנמוכה ביותר מאז ה-1 ביולי. גם בעולם האירו ממשיך לצנוח ונסחר סביב רמה של 1.3 דולר לאירו. הדולר היציג מנגד רשם עלייה של 0.163% ונקבע ברמה של 3.683 שקלים.

כלכלני בנק הפועלים פרסמו היום תחזית אינפלציה מעודכנת. בפועלים מעריכים שמדד נובמבר צפוי לעלות בשיעור של 0.1%. הוא יושפע בעיקר מירידה חדה במחירי הפירות והירקות לאחר העליות בחודשיים שקדמו ובמחירי שכר הדירה בחוזים מתחדשים. מנגד המדד יושפע מהמשך העלייה העונתית במחירי ההלבשה וההנעלה עם המשך כניסת אופנת החורף לחנויות, מהעלייה במחירי הדלק בשיעור של 3.1% וכן מהעלייה במחירי מוצרי החלב והשמנים.

מדד דצמבר צפוי לעלות בשיעור של 0.2%. הוא יושפע בעיקר מסיום העלייה העונתית במחירי ההלבשה וההנעלה, מהעלייה במחירי המזון ומהעלייה במחירי הדלק בשיעור של 1.4%. מנגד הוא יושפע מירידה צפויה של מחירי הפירות והירקות וירידה בתעריפי ההבראה והנופש. אלה יקזזו חלקית את העליות.

בכלל פורקס מציינים היום כי התנועות בצמד דולר-שקל ממשיכות להיות קיצוניות אחרי שנגיד בנק ישראל הותיר את שיעור הריבית לחודש דצמבר על כנה. פישר חושש מפני זליגת משבר החוב באירופה אל תוך המשק הישראלי, לכן בשלב זה פישר העדיף להתעלם מהעובדה שהאינפלציה מעט חורגת מטווח היעד השנתי שקבעה הממשלה. כלכלנים רבים בארץ מעריכים כי העלאת ריבית נוספת היא עניין של זמן קצר.

בזירת המאקרו, היום דווח כי התפוקה התעשייתית ביפן המשיכה להתכווץ בחודש אוקטובר, ורשמה ירידה של 1.8% בהשוואה לספטמבר. היה זה החודש החמישי ברציפות של נסיגה בתוצר התעשייתי ביפן. כלכלנים ציפו לירידה של 3.3%. עוד דווח היום ביפן כי שיעור האבטלה עלה באוקטובר ב-0.1% לרמה של 5.1% לעומת ציפיות כלכלנים ליציבות בשיעור האבטלה.

בזירת המאקרו, התפרסם היום נתון האבטלה בגרמניה לחודש נובמבר, הכלכלה החזקה ביותר בגוש האירו. מספר העובדים המובטלים בגרמניה ירד בחודש נובמבר ב-9,000. הכלכלנים צפו ירידה של 20,000 במספר המובטלים, לאחר ירידה של 3,000 בחודש אוקטובר. שיעור האבטלה מנוכה עונתיות נותר ללא שינוי ברמה של 7.5%, בהתאם לצפי האנליסטים. מדד המחירים לצרכן בגוש האירו עמד בציפיות עם עלייה של 1.9% בקצב שנתי.

בארה"ב יתפרסם מדד סנטימנט הצרכנים, שצפוי לעלות לרמה של 52.7 נקודות לעומת 50.2 נקודות שנרשמו בחודש קודם.

[לאתר המט"ח]