הבית מקבל קצת שכל

בדרך לבית חכם אמיתי: ממנהל דיגיטלי שמסנכרן מידע מכל המכשירים בבית, דרך כורסת מסאז' שפועלת מה-iPhone ועד למכונת תפירה שמחוברת למחשב

המושג "בית חכם" זוכה להרבה פירושים וגרסאות.

מצד אחד, ניצבים העתידנים וסופרי המדע הבדיוני שחוזים והוזים מזה עשרות שנים את התפתחותו של בית ממוחשב ועתיר רובוטים, שמתחזק את עצמו ופוטר את בעליו מתחזוקה פיזית.

מצד שני, ניצבים קבלני הבניין ומתווכי הנדל"ן, שמשווקים כיום ללקוחות מערכת חשמל ביתית עם שלט מרכזי או מזגן עם יציאה לאינטרנט בתור בית חכם.

באמצע, בין שני הצדדים, נמצאות עשרות חברות שמנסות בהתמדה לבנות את הבית החכם ממוצרי צריכה ביתיים עם מעבדי נתונים, שמסוגלים לשוחח עם זה עם זה ועם העולם החיצון תוך שהם מספקים לצרכן ערך מוסף. כיום, בעידן התקשורת האלחוטית, הרשתות הביתיות הזולות ומסכי המגע הידידותיים למשתמש, הז'אנר הזה ממשיך להתפתח לכיוונים מפתיעים.

סביבת ענן ביתית

אחת הדוגמאות לדור חדש של מוצרי צריכה ביתיים, שמטרתם להוסיף חוכמה לבית, הוא מכשיר מחשוב ענן ביתי ראשון מסוגו, שתשיק חברת Westell בתערוכת האלטרוניקה הבידורית CES בינואר הקרוב.

המכשיר מכונה מנהל בית דיגיטלי (DHM) והוא נראה כמו עוד מכשיר אודיו או וידיאו ביתי.

אולם, הוא כולל פלטפורמות חומרה ותוכנה מתקדמת ומיישם רעיון חדשני: במקום להסתפק ברשת ביתית אלחוטית בין מחשבים נפרדים, או להשתמש בשרת ביתי טיפש, יוצר המכשיר סביבת ענן מחשוב וירטואלית מקומית, שמרכזת בתוכה את כל היישומים ומאגרי המידע המפוזרים במכשירים שונים בבית ושאליה יכולים בני הבית לגשת בכל עת באמצעות כל מכשיר שמתחבר לאינטרנט - ממחשבים ניידים ונייחים ועד טלפונים חכמים ונגני מוזיקה מתקדמים.

היתרונות דומים לאלה של טכנולוגיית ענן מחשוב, שכובשת כיום את המגזר העסקי. מנהל הבית הדיגיטלי, שמחובר פיזית או אלחוטית לרשת, דואג לסנכרן אוטומטית את המידע במכשירים השונים בבית, לבצע גיבוי של כל המידע המבוזר שנאגר בהם, לשמור אותו בזיכרון מרכזי ולהפוך אותו לזמין תמידית לכל בני הבית או סלקטיבית באמצעות הרשאות.

המידע נגיש ומאובטח גם אם חלק ממכשירי הקצה כבויים או לא זמינים.

אל הענן אפשר לגשת גם מחוץ לבית: אם, למשל, המשפחה נמצאת בטיול ומצלמת תמונות באמצעות הטלפון החכם, המנהל הביתי מקבל אוטומטית את התמונות דרך הרשת - בסיוע אפליקציה שמותקנת בטלפון - ומעביר אותן למאגר המשפחתי ומאפשר לצפות בהן בטלוויזיה הביתית המרושתת מיד עם הגעת המשפחה לבית.

הזיכרון המשותף של המנהל הדיגיטלי יכול להיות ממוקם וירטואלית באינטרנט או באמצעי אחסון פיזיים מקובלים, כמו דיסק קשיח חיצוני או אפילו דיסק-און-קי, שמחוברים אליו פיזית.

באותה הדרך ניתן להרכיב במנהל הביתי אפליקציות שימושיות ולגשת באמצעותו לשירותי רשת שונים מבלי שיהיה צורך להתקין אותן בנפרד בכל מכשיר וללא תלות בספק כזה או אחר של יישומי ענן. אופציה נוספת היא לחבר אל הענן הביתי חיישנים חכמים דוגמת טרמוסטטים דיגיטליים, חיישני לחות ואפילו מערכת אזעקה ביתית, ולהפוך אותם לנגישים לכל משתמש.

בדרך זו, יכול כל בן בית לווסת את הטמפרטורה בחדר, להפעיל את דוד החימום או, בעתיד, את מכשיר הקפה. החברה טרם פרסמה מחיר.

לרקום תמונות מהאייפד

עוד כיוון שאליו מתפתח הבית החכם הוא שימוש במכשירי מידע ומולטימדיה אישיים ומרושתים לשליטה במוצרי צריכה טיפשים. יצרנית כורסאות המסאז' Human Touch, למשל, מציעה את דגם הדגל AcuTouch 950, שנשלט על-ידי מכשירים מתוצרת אפל כמו אייפון או אייפד.

כורסת העיסוי החדשה מצוידת בממשק אלחוטי, אותו משדכים למשדר האלחוטי של מכשירי המגע האישיים של אפל.

ביחד עם הכורסה מסופקת אפליקציה להתקנה שהופכת את המכשירים של אפל לשלט רחוק מלא, בעזרתו ניתן לבחור את תוכנית העיסוי הרצויה, לעקוב אחר התקדמות העיסוי, לתכנת תוכנית עיסוי אישית או להוריד מאתר החברה תוכניות חדשות, שנוספות עם הזמן. המחיר עומד על 5,000 דולר וכולל גם את הדור האחרון של נגן האייפוד במתנה.

דרך מתוחכמת אחרת להעביר את הזמן בבית החכם היא לעסוק בעיסוקים מסורתיים כמו לרקום באמצעות מכונת תפירה. גם התחביב הנושן הזה מקבל טוויסט בעידן הבית החכם. מכונת התפירה החדשה PR-1000 של היצרנית הוותיקה Brother מאפשרת לרקום על בדים ומשטחים תמונות ותצורות מורכבות באמצעות 10 מחטים וחוטים בצבעים שונים שנשלטים על-ידי מחשב.

המכונה מצוידת במצלמת וידיאו זעירה שמותקנת מעל משטח התפירה ומציגה בזמן אמת את התקדמות התפירה על מסך LCD אינטגרלי בגודל 4.3 אינץ'.

תוכנה ייעודית מאפשרת לסרוק תמונות ותצורות מורכבות לזיכרון של המכשיר כדי לרקום אותם מידית על חולצות, כובעים או תיקים. מי שירצה להפוך את התחביב לביזנס יכול לחבר עד 10 מכונות כאלה זו לזו באמצעות תקשורת נתונים.

יש גם רובוטיים ביתיים, עדיין לא חכמים ועצמאיים כפי שחזה אייזיק אסימוב, אך מתקדמים בכיוון. הגרסה החדשה של רובוט ניקוי הרצפה Tango של סמסונג, שיוצאת בימים אלה לשוק הקוריאני, לא מסתפקת רק בהפעלה בנוסח "שגר ושכח". הרובוט מצויד במצלמת וידיאו ובתקשורת אלחוטית, שמאפשרים לבעל הבית לעקוב דרך המחשב - אפילו מרחוק - אחר התקדמות העבודה של הרובוט או אפילו לקבל לטלפון התרעות על זיהוי פריצה ותנועות חשודות בבית.