המקדח כבר לא קובע

מה שנותן את השווי לשותפויות הן לא תוצאות הקידוח, אלא הסקרים סייסמיים

"המקדח קובע", נהוג לומר בתעשיית חיפושי הנפט והגז, בהתייחס למציאת תגלית מסחרית בשטחי רישיון. נראה כי ביטוי זה, בו משתמשים בשנה האחרונה הן יזמי השותפויות והן האנליסטים המסקרים אותן, מאבד את הרלוונטיות שלו בעקבות הממצאים מקידוח "לוויתן", שאישרו למעשה את תוצאות הסקר הסייסמי שנערכו ברישיונות טרם הקידוח.

נזכיר, כי בסקר שפורסם בחודש יוני העריכה נובל אנרג'י (המחזיקה כ-40% ב"לוויתן") כי בשטחי הרישיון קיים סיכוי של 50% - הנחשב לגבוה מאוד בתחום החיפושים - להימצאות מאגר גז ענק, הכפול מזה שנמצא בתגלית "תמר" הסמוכה.

מאז אותו דיווח ועד למועד בו פרסמו השותפויות את דבר מציאת חולות הגז בקידוח, זינקו יחידות ההשתתפות של רציו, המחזיקה ב-15% מהזכויות בקידוח, בלא פחות מ-235%, מה שהוסיף לשווי השותפות 2.5 מיליארד שקל.

ההודעה ששיגרו אתמול השותפויות ברישיונות "לוויתן" לבורסה, הייתה זהה לזו שמסרו השותפות ב"תמר" עם הגעת המקדח לשכבת המטרה במאגר. אולם, בעוד שאז הגיבו השותפויות בזינוקים של עשרות רבות של אחוזים, התגובה אתמול בשותפויות החיפושים המחזיקות ברישיונות "לוויתן" הייתה מתונה ביחס למצופה, והסתכמה בעליות של אחוזים בודדים. הסיבה היא, שהמשקיעים כבר העריכו על סמך הסקר הסייסמי כי באזור קיימת תגלית מסחרית, מה שגם בא לידי ביטוי בשווי השותפויות טרם הקידוח.

הסקר הוא המלך

הדיווח משלשום (ב') על הימצאות חולות גז טבעי בקידוח "לוויתן", מאשש גם את העובדה כי הטכנולוגיה הנוכחית בה מתבצעים הסקרים הסייסמיים מתקדמת יותר ביחס לעבר, ומאפשרת לדמות את פני הקרקע באופן טוב יותר, ולהעריך האם קיימות בה תגליות מסחריות.

ולכן, שם המשחק הוא כעת "תוצאות הסקרים הסייסמיים". רציו , שאת רוב שוויה קיבלה על סמך תוצאות הסקר הסייסמי ב"לוויתן", היא הסנונית הראשונה לבשר את המגמה, אולם הוכחה ניצחת לכך שהסקרים הסייסמיים נהיו הכלי שעל-פיו נקבעים השוויים, ניתן היה לקבל בהנפקה שערכה חברת הכשרה אנרגיה, השותפה ברישיונות "שרה" ו"מירה", כאשר על סמך הערכות בלבד כי הסקרים הסייסמיים ברישיונות יהיו "מבטיחים", הצליחה לגייס מהציבור בשבוע שעבר 107 מיליון שקל לפי שווי חברה של 830 מיליון שקל.

כעת, מה שנותר לקבוע הוא את אמינותם של הסקרים הסייסמיים בכל הקשור להימצאות נפט בעומקים נמוכים יותר בקרקעית אגן הים התיכון. כזכור, העריכה נובל בסקר הסייסמי שפורסם טרם הקידוח ב"לוויתן", כי קיים סיכוי של 17% להימצאות עתודות נפט בר הפקה בהיקף של 3 מיליארד חביות בעומק של 5,800 מטר, והסתברות של 8% למציאת מאגר נפט בהיקף של 1.2 מיליארד חביות בעומק 7,200 מטר.

אם התוצאות שיתקבלו בהמשך מן הקידוח יאמתו גם את ההערכות הללו, ניתן יהיה לומר שה"מפתח" להימצאות מאגרי גז ונפט בים התיכון נמצא, והסקרים הסייסמיים יעניקו מעתה שווי לשותפויות לא רק בהערכת הסיכויים לתגלית גז, אלא גם לתגליות נפט.