איטליה נמצאת היום במוקד תשומת הלב ומוסיפה עוד סיבה לחששות באירופה מפני התפשטות משבר החוב למדינות נוספות בגוש האירו. אינדיקציה לבעיה מכיוון איטליה מקבלים היום המשקיעים על רקע עליית תשואות האג"ח היום. איטליה מסתמנת כמדינה דומה לפורטוגל מבחינת כלכלתה החלשה והירידה מהכנסות ממיסים. החששות האמיתיים באירופה מפני איטליה נובעים מעצם גודלה. איטליה, כמו ספרד, מהווה את אחת הכלכלות הגדולות בגוש האירו וכמו ספרד, איטליה גדולה מידי בשביל ליפול.
תשואות האג"ח הממשלתיות של איטליה עולות היום ל-4.77% מעל הרף של האג"ח הגרמניות (המהוות benchmark) לעומת תשואה של 4.64%, אתמול. נזכיר כי יוון, אירלנד, פורטוגל וספרד משלמות פרמיה של 5%-7% מעל רף ההתייחסות של האג"ח הגרמניות ל-10 שנים.
איטליה שלאחרונה שילמה פרמיה של 1.7% בלבד, עלולה להיות הבאה בתור על הכוונת של המשקיעים, אלא אם כן תוכל להציג צמיחה גבוהה מ-1%, שיעור הצמיחה העכשווי.
בעיתון "וול סטריט ג'ורנל" מציינים היום כי מצבה של איטליה הוא יחסית טוב בעיקר בזכות הבנק המרכזי של המדינה שמנוהל בצורה טובה ובזכות הרגולציה האיטלקית, אך הצלחת גורמים אלה רחוקה מלהרגיע ונגיד הבנק המרכזי במדינה מתלונן זמן מה כי איטליה אינה מסוגלת לצמוח בקצב מתמשך. משנת 1998 התפוקה האיטלקית עלתה ב-3% בלבד לעומת גרמניה שבה התפוקה עלתה ב-22% ובצרפת ב-18%. אם הפריון לא צומח, משמע כי כלכלת איטליה לא תהיה מסוגלת להתרחב ביותר מ-1% השנה ובשנה הבאה. בנוסף, אנליסטים צופים כי ההכנסות ממיסים צפויות לרדת ואיטליה לא תהיה מסוגלת לעמוד ביעד הגירעון.
עוד סיבה לדאגה מכיוון איטליה, החוב מהווה 120% מהתוצר- במצב זה קשה יותר יהיה לחלץ את איטליה לעומת פורטוגל שבה היקף החוב מהווה 85% מהתמ"ג.
בנוסף, פורטוגל מדורגת במקום ה-31 בדירוג הבנק העולמי בקריטריון למדינות תומכות בעסקים, לעומת זאת, איטליה מדורגת במקום ה-80 בדירוג זה, מה שמצביע על הקושי של יזמים בניהול עסקים באיטליה לעומת מדינות אחרות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.