שוק המשכנתאות הפגין סימני קירור עוד לפני שבנק ישראל השיק את הצעדים האחרונים שלו להגבלת משכנתאות הפריים. לפי נתונים שפרסם בימים האחרונים הבנק, סך המשכנתאות שחולקו בחודש אוקטובר הסתכם ב-3.89 מיליארד שקל; מדובר אמנם בעלייה של 19% לעומת חודש ספטמבר, אך מדובר בהשוואה בעייתית שכן ספטמבר אופיין בחגים והפעילות בשוק הנדל"ן הייתה רדומה. אך כאשר משווים את נתוני אוקטובר לנתוני השיא שנרשמו ביוני מגלים כי סך המשכנתאות שחולקו נפל ב-20% ב-4 חודשים.
לא רק היקף המשכנתאות רשם ירידה חדה מחודש יוני, אלא גם מספר המשכנתאות החדשות שחולקו. לפי נתוני בנק ישראל, בחודש אוקטובר חולקו 6,751 משכנתאות חדשות לעומת 8,651 משכנתאות חדשות ביוני - ירידה של 22%. אם מנטרלים את חודש ספטמבר (הלא הוא "חודש החגים", כאמור) הרי שמספר המשכנתאות שחולקו באוקטובר הינו הנמוך ביותר מאז אפריל האחרון.
היקפי המשכנתאות אמנם ירדו, אך גובה המשכנתאות הממוצע דווקא עלה באוקטובר, מה שמהווה מקור לדאגה עבור בנק ישראל שחושש מהעלייה בנטל החוב של משקי הבית. משכנתא ממוצעת בחודש אוקטובר עמדה על רמת שיא של 576 אלף שקל, עלייה של 2.3% לעומת חודש יוני, אז עמד גובה משכנתא ממוצעת על 563 אלף שקל.
בנק ישראל הציג בשלהי אוקטובר צעדים חדשים לקירור הביקוש לדירות באמצעות הגבלת משכנתאות הפריים (ריבית משתנה). הבנק ייקר בעקיפין את המשכנתאות בגובה 800 אלף שקל ומעלה, כאשר רכיב הפריים מהווה 25% מהן.
נגיד בנק ישראל סטנלי פישר רמז שלשום באסיפה השנתית של איגוד הבנקים כי הוא שוקל להטיל מגבלות נוספות על משכנתאות פריים, וכן הזהיר כי משכנתאות בישראל אינן נכס בטוח כפי שהיו בעבר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.