ה'פד': הפועלים ודיסקונט לוו 3.75 מיליארד דולר במשבר

הפועלים לווה 2.4 מיליארד דולר, ודיסקונט 1.35 מיליארד דולר במסגרת קווי האשראי המיוחדים ■ שני הבנקים: ניצלנו הזדמנות עסקית, כפי שעשו גופים רבים

מנתונים שפרסם הבנק המרכזי האמריקני, הפדרל ריזרב, בשבוע שעבר עולה כי עם הבנקים שנזקקו ב-2008-2009 לחלון הלוואות החירום שלו נמנים גם דיסקונט והפועלים, באמצעות שלוחותיהם בארצות הברית - בנק דיסקונט ניו יורק, וסניף בנק הפועלים בניו יורק. היקף קווי האשראי שבהם השתמשו הבנקים הישראליים נאמד במצטבר ב-3.75 מיליארד דולר. הסיפור נחשף בראשונה בבלוג של ערן פוליצר, לשעבר הכתב לענייני כלכלה של "קול ישראל".

ביום חמישי פרסם הפד את רשימת הגופים שהשתמשו בקווי האשראי המיוחדים שהועמדו לבנקים בתקופת המשבר. לצד גופים כסיטי בנק, מריל לינץ', ומורגן סטנלי שנזקקו להלוואות של טריליוני דולרים, נמצאים כאמור גם בנקים ישראליים.

מתברר כי בין החודשים ינואר ליוני ב-2008 השתמש בנק הפועלים ברציפות עשר פעמים בחלון ההלוואות של הפד. ההלוואות נאמדו ב-100-300 מיליון דולר כל אחת, ובדרך כלל החזיק הפועלים בעת ובעונה אחת הלוואה של כ-500 מיליון דולר מהפד. בסך הכל ניתנו להפועלים הלוואות של 2.4 מיליארד דולר. סניף הפועלים בניו יורק היה האחראי לטיפול באג"ח מגובות משכנתאות (MBS) ובנגזרות אשראי מסוג CDS. כתוצאה מפעילות זו הפסיד הסניף ב-2008 1.27 מיליארד דולר. עקב כך נאלץ בנק הפועלים להזרים ב-2009 לסניפיו בארצות הברית 950 מיליון דולר.

לא להפגין חולשה

דיסקונט ניו יורק השתמש בחלון החירום של הפד תשע פעמים, בעיקר ב-2009. ההלוואה האחרונה הוחזרה בדצמבר 2009. היקף ההלוואות נע בין 50 ל-200 מיליון דולר, כאשר בשיא החזיק דיסקונט ניו יורק באשראי פד של 600 מיליון דולר, ובסה"כ לווה 1.35 מיליארד דולר. בעת ההיא שימש ראובן שפיגל מנכ"ל דיסקונט ניו יורק; בקרוב יחליף את גיורא עופר כמנכ"ל דיסקונט.

בתגובה נמסר מבנק הפועלים כי "בתחילת 2008 הפד עודד בנקים להשתמש באשראי זול. הסניף בניו יורק החליט לנצל את ההזדמנות העסקית, כפי שעשו בנקים רבים, וזאת במנות קטנות ולתקופות קצרות, למרות שלא היה זקוק לעודפי נזילות נוספים".

מדיסקונט נמסר כי "הלוואות בתנאים מועדפים הוצעו ביוזמת ממשלת ארה"ב לגופים הפועלים בארה"ב, ללא קשר למצבם הפיננסי. שלוחת הבנק בניו יורק החליטה לנצל אפשרות זו ולעשות שימוש במקורות זולים בהרבה ממה שהיה נהוג בעת ההיא. נדגיש כי החלטה זו נבעה משיקולים עסקיים של בחינת עלות המקורות, ולא מאילוץ כלשהו".

הפד יצר את חלון ההלוואות המדובר, הנקרא TAF ((Term Auction Facility, בסוף 2007 כדי לאפשר לבנקים הפועלים בארצות הברית נזילות, בלי שיבקשו להשתמש באופן רשמי בחלון החירום של הפד - וכך להימנע מאיתות על מצב בעייתי או הפגנת חולשה. הכסף ניתן ל-4 שבועות, כאשר בשלב מאוחר יותר ניתן היה לקבל אשראי עד ל-12 שבועות.