משבר החוב באירופה: ה-14 בדצמבר - יום גורלי לאיטליה

ממשלת איטליה תנסה להעביר את התקציב עם קיצוצים של 6 מיליארד אירו ■ אם תיכשל, חוסר היציבות הפוליטית עלול להגביר את החששות בשווקים ממשבר החובות

משבר החוב באירופה לא יורד מהכותרות וכעת המשקיעים מתמקדים בשתי כלכלות גדולות וחשובות מאוד בגוש האירו: ספרד ואיטליה. לאחר החילוצים של יוון ואירלנד, ה- 14 בדצמבר עשוי להיות יום חשוב מאוד בשווקים, עת ההצבעה באיטליה על העברת התקציב לשנת 2011, הכולל קיצוצים מהותיים שנועדו לצמצם את הגירעון התופח במדינה.

לעת עתה נראה כי בשווקים מאמינים לראש ממשלת איטליה סילביו ברלוסקוני, אך מפלס הפחד עדיין גבוה. הדבר בא לידי ביטוי בפער שבין תשואת האג"ח הממשלתיות ל-10 שנים של איטליה מול האג"ח המקבילות בגרמניה (המשמשות כבנצ'מרק להשוואות תשואות האג"ח בגוש האירו). פער זה עומד היום על 1.58%, לעומת 2.12% ב-30 בנובמבר. עם זאת, עדיין מדובר בפער כמעט כפול מהממוצע ב-2009. תשואת האג"ח ל-10 שנים בגרמניה עומדת על 3%.

החשש בשווקים הוא מפני כישלון הממשלה האיטלקית בהעברת התקציב, מה שעלול לגרור משבר פוליטי במדינה ולגביר את החששות בשווקים מפני משבר החובות באירופה. רק אתמול הצליחה אירלנד להעביר תקציב הכולל קיצוצים של 6 מיליארד אירו במגזר הציבורי והעלאות מסים, מה שלווה בהפגנות רבות של עובדי הציבור במדינה.

"תהיה בעיה אם יתפתח משבר פוליטי באיטליה או אם ברלוסקוני ייאחז בקרני הצבי", אמר לסוכנות בלומברג מארק אוסטוולד, אסטרטג אג"ח ב-Monument Securities שבלונדון.

הנציבות האירופית מעריכה כי הגירעון התקציבי באיטליה יעמוד על 4.3% מהתמ"ג בשנה הבאה - גבוה יותר מ-3.9% שחוזה ממשלת איטליה אך נמוך מ-5% הצפוי השנה. פער זה שווה ערך ל-6 מיליארד אירו. החוב של איטליה הינו השני בגודלו בכל גוש האירו. אך בניגוד למדינות עמוסות חובות אחרות באירופה כגון אירלנד או ספרד, איטליה לא סובלת מפיצוץ בועת נדל"ן והמערכת הפיננסית שלה איתנה יחסית.