המסחר בוול סטריט ננעל היום (ג') במגמה מעורבת עם נטייה לעליות שערים, בעקבות פרסום נתון מאקרו מאכזב שהצביע על ירידה מפתיעה במדד בטחון הצרכנים בניגוד לתחזיות. המסחר נפתח בעליות שערים קלות שהגיעו עד 0.5% בעקבות נתוני מאקרו מעורבים ועבר למגמה מעורבת בעקבות פרסום מדד בטחון הצרכנים. זאת, כאשר חלק ניכר ממנהלי ההשקעות, הסוחרים והמשקיעים נמצאים בחופשות סוף השנה או תקועים בנמלי תעופה שונים. ברקע למסחר, אירופה ננעלה במגמה מעורבת לאחר שבבורסות אסיה הסתיים המסחר בירידות.
אמיר כהנוביץ', כלכלן ראשי ואסטרטג שווקים בכלל פיננסים מציין היום בסקירה שפרסם כי בזמן שהורדות הדירוג למדינות באירופה ממשיכות (בשבועות האחרונים), מצב הפירמות דווקא משתפר. יותר העלאות דירוג מהפחתות דירוג נרשמו בשנה החולפת, לראשונה מאז 1997. חברת הדירוג S&P העלתה פי 1.5 יותר מכמות הדירוגים שהפחיתה וחברת הדירוג מודיס' העלתה ביחס של פי 1.9.
העלאות הדירוג, אומר כהנוביץ', התאפשרו לא רק בגלל השיפור במצב הכלכלי העולמי, אלא גם בשל העובדה שפירמות המתינו עם השקעות חדשות ופשוט צברו מזומנים, עד לשווי של 1.17 טריליון דולר. עודפי המזומנים של הפירמות היו דרך אגב בין הסיבות שתמכו בהותרת הריבית הריאלית בעולם בשפל היסטורי (עודף חיסכון ומיעוט השקעות). האם זה אומר שאנחנו בדרך לשנת עליות של 40% במניות?
במעבר על תחזיות רבות לשנת 2011 תשימו לב וודאי שהתחזיות לשוק המניות של רוב הכלכלנים עומדות על כ-10%. המספר הזה לא נשלף מהאצבע (ואולי כן?), אלא ניתן להגיע אליו ממספר כיוונים. קודם כל דרך ממוצע העליות ההיסטורי (בערך), אפשר להגיע אליו גם דרך מממוצע תחזיות הרווח של האנליסטים לחברות לשנת 2011 (כלומר מנגזרת של מכפיל הרווח העתידי), אפשר לגזור אותו גם מתחזיות הצמיחה או מחזרה לקו המגמה ארוך הטווח וכן הלאה.
עכשיו נשאלת השאלה אם 10% היא תחזית אופטימית או פאסימית? לכאורה נדמה כמובן שהיא אופטימית, בכל זאת, 10%, אך האם היא באמת תשואה גבוהה לנוכח הסכנות שברקע? בניהן: התפשטות המשבר באירופה, "מלחמת המטבעות", אבטלת שיא בארה"ב, המשך דשדוש של שוק הנדל"ן האמריקאי ועוד. המשקיעים ידרשו ודאי תשואה גבוהה הרבה יותר מ-10% כדי להיחשף לכל הסכנות הללו. הייתכן כי המשקיעים שנמצאים היום בשוק באמת יסתפקו ב-10%? אני לא חושב. 10% מבחינתם זו תחזית פסימית (לא שיש להם אלטרנטיבות), אומר כהנוביץ'.
עלייה של 5.5% במכירות בחגים
בזירת המאקרו, חטיבת SpendingPulse של מאסטרקארד דיווחה היום כי בתקופת החגים (מה-5 בנובמבר עד 24 בדצמבר) נרשם גידול של כ-5.5% בהוצאות הצרכנים. "אם בשנה שעברה דיברנו על התייצבות, הרי השנה כבר מדובר על חזרה לצמיחה", אמר Michael McNamara, סגן נשיא למחקר ואנליזה ב-SpendingPulse.
מדד S&P קייס שילר למחירי הבתים ב-20 ערים גדולות בארה"ב התפרסם כחצי שעה לפני הפתיחה והפתיע לרעה. המדד הצביע על ירידה ממוצעת של 0.8% במחירים בחודש אוקטובר לעומת ספטמבר, לעומת צפי לירידה של 0.1% בלבד לאחר עלייה של 0.4% בספטמבר. לאחר הפתיחה יתפרסמו נתוני מדד בטחון הצרכנים, הצביעו על ירידה מפתיעה ל-52.5 נקודות בחודש דצמבר. זאת לעומת צפי לעלייה של 56.2 נקודות לאחר רמה של 54.1 נקודות בנובמבר.
מניית GM עלתה ב-2%
מניית אלקטל-לוסנט ריכזה עניין לאחר שהחברה הצרפתית הסכימה לשלם קנס של כ-137 מיליון דולר ל-SEC על רקע האשמות כי היא שילמה שוחד במטרה לזכות בחוזים במדינות מתפתחות.
ענקית הרכב האמריקנית ג'נרל מוטורס (סימול: GM) עלתה בכ-2% לאחר שענקי ההשקעות והבנקים הגדולים בארה"ב החלו להמליץ על המניה עם מחיר יעד אופטימי.
מניות הקמעונאות ריכזו גם היום עניין, בשל סופות השלגים בחוף המזרחי של ארה"ב, המקשות על הצרכנים לצאת מבתיהם באחד מימי הקניות הגדולים של השנה - היום שלאחר חופשת חג המולד. נציין את וול-מארט , בסט ביי , טרגט ומייסי'ס.
בינתיים דווח על קפיצה של 15% במכירות המקוונות, ובהקשר זה נציין את eBay ואמזון .
מניות חברות התעופה, כגון דלתא, US איירוויז (סימול: LCC) ויונייטד קונטיננטל (סימול: UAL) גם הן ריכזו עניין על רקע ההפרעות הקשות בתעבורה בשל הסערה הפוקדת את מזרח המדינה ומשתקת מספר נמלי תעופה מרכזיים, בהם גם 3 שדות התעופה של ניו יורק.
AIG ירדה בכ-1% לאחר שזינקה אתמול לשיא של שנתיים בעקבות הודעתה על קבלת קווי אשראי בהיקף של 4.3 מיליארד דולר משורה של 30 בנקים המנוהלים ע"י JP מורגן צ'ייס. הדבר מהווה צעד חשוב נוסף בדרכה של ענקית הביטוח המולאמת בהשבת חובותיה למשלמי המסים האמריקנים ולחזרה שלה לפעילות עצמאית בשוק ההון.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.