בזמן האחרון קובלים בתעשיית ההיי-טק על כך שאין מימון מספק לחברות טכנולוגיות בשלות. איגוד ההיי-טק הישראלי (HTIA) למשל, הציג נתונים לפיהם יש בישראל 190 חברות טכנולוגיה עם הכנסות של עד 100 מיליון דולר בשנה, וכדי לצמוח הן זקוקות להון נוסף.
קרנות ההון סיכון מתקשות לממן חברות בשלב זה, וברווח שנוצר קמו מיזמים חדשים שמנסים לענות על הצורך. אחד מהם הוא Taldan קפיטל, חברת השקעות בת שנה, ששמה לה למטרה להשקיע יחד עם קרנות פרייבט אקוויטי בטכנולוגיות של חברות ישראליות.
שני בנקאי ההשקעות עוזי הדר ודניאל קרן הם מייסדי החברה. הדר ייצג בעבר בישראל את בית ההשקעות ג'פריס, וכן היה חלק מחטיבת המיזוגים והרכישות של ליהמן ברדרס ותומס וייזל. קרן היה שותף-מנהל ב-Agate של דני נווה ולפני כן היה בכיר בפועלים שוקי הון.
המודל של טלדן אינו ניהול הון, אלא סגירת עסקאות שהיא יוזמת, מגייסת את המימון הנחוץ להשלמתן ושותפה בהן. בשנה שחלפה מאז הקמתה לא ביצעה טלדן אף עסקה, למרות שהייתה במגעים לביצוע ארבע רכישות ששתיים מהן נפלו. בראיון ל"גלובס" אומרים הדר וקרן כי הם מקווים ששתי העסקאות האחרות ייסגרו כבר ברבעון הראשון של 2011. "הן בשלבי סגירה, אחת מהן בהיקף של כ-100 מיליון דולר", אומר קרן.
לדבריו, "אנחנו רוצים להגיע למצב שבו בכל שנה נשלים עסקה או שתיים. אלה עסקאות קשות ומורכבות, שלעתים כוללות אתגר לא קטן, למשל במקרה של מחיקה מרישום של חברות ציבוריות. בעיה אחרת היא התמודדות עם בעלי המניות הקודמים. השנה הגשנו הצעות לרכישת חברות בהיקף של 260 מיליון דולר בארבע העסקאות שיזמנו ושלא יצאו לפועל".
אחת מהחברות הללו הייתה TTI. "הגשנו הצעת רכש עם קרן מובילה גדולה, אך בסוף משקיע אסטרטגי שילם יותר", הוא אומר. "זה הסיכון שבתחום. לפעמים עובדים חצי שנה וכלום לא קורה - זה חלק מהמודל. הגשנו גם הצעה לרכישת אי.סי.טל, ושוב מי שביצע את העסקה היה משקיע ששילם יותר ממה שאנחנו היינו מוכנים".
אי.סי.טל נרכשה בידי חברת הטכנולוגיה הישראלית סיבידיה ב-20.5 מיליון דולר ו-TTI נמכרה לחברת התוכנה האמריקנית TEOCO תמורת 58 מיליון דולר.
לא הון סיכון, לא חברת שירותים
הדר וקרן אומרים שיש להם הסכמים לשיתוף פעולה עם קרן הפרייבט אקוויטי גולדן גייט, המשקיעה גם בחברות טכנולוגיה, מנהלת 10 מיליארד דולר וממוקמת בסן פרנסיסקו; עם קרן פלטינום אקוויטי האמריקנית המנהלת 4 מיליארד דולר; ועם משקיעים פרטיים ומוסדיים. "אלה משקיעים מהשורה הראשונה", אומר קרן, "כשאחד מהם מצטרף לעסקה, קל יותר למצוא משקיעים נוספים". חברות אלה, יצוין, לא ביצעו עד היום עסקאות בישראל.
הפרייבט אקוויטי בתחום הטכנולוגיה החל לפני 15 שנה וספג מכה קשה במשבר של 2008. "עכשיו מתחילים לראות עלייה בפעילות", אומר הדר. "אנחנו רוצים לבנות את העסקאות מ-א' ועד ת' - חוקרים את המניה והאחזקות בחברה, את השוק שאליו היא פונה; מנתחים את העסקה המוצעת והגישה אליה; וכותבים תוכנית עסקית להמשך, שכוללת את רמות הצמיחה וכן תוכנית רכישות לטובת גידול שאינו אורגני.
"הקרנות הגדולות שאנחנו עובדים איתן מקבלות מאיתנו את העסקה מוכנה, ואנחנו מציעים להן השקעה משותפת. לעתים נחבר יותר משותף אחד ונקים חברת אחזקות משותפת שמבצעת את ההשקעה. לטלדן יש הזכות להשקיע במשותף עד 20% משווי העסקה באותם תנאים. למעשה, אנחנו מקבלים מושב בדירקטוריון של החברה".
קרן מוסיף, כי "למודל שלנו, כך אנחנו מאמינים, יש ערך מוסף. אנחנו מאתרים חברה שמוכרת ב-30 מיליון דולר, ומסייעים לה להגיע ל-200 מיליון דולר. זה מודל ההשקעות של הפרייבט אקוויטי, ששונה ממודל ההשקעה של קרן הון סיכון".
* למה קרנות כאלה גדולות צריכות דווקא אתכם?
הדר: "לקרנות הפרייבט אקוויטי הגדולות המתמחות בטכנולוגיה אין סניפים בישראל. בנוסף, העסקאות כאן קטנות יחסית לסכומים הממוצעים של קרן שמנהלת מיליארדים. ההשקעה המשותפת חושפת אותן להזדמנויות שאחרת הן לא היו מגיעות אליהן".
* איזה סוג עסקאות אתם מתכננים לעשות?
הדר: "אנחנו מתמחים בהשקעות פרייבט אקוויטי בחברות טכנולוגיה בשלות. נשאף לעשות את כל סוגי העסקאות - מחיקה מרישום של חברות ציבוריות; מיזוגים ורכישות; והשקעה בחברות פרטיות במודל של פרייבט אקוויטי".
הדר וקרן מציינים כי יש הרבה חברות ישראליות הנסחרות בנאסד"ק או בבורסות אחרות, שניתן לשפר את מצבן על-ידי הפיכתן לפרטיות: "אלה חברות שיכולות לצמוח באופן משמעותי, ואנחנו לוקחים טווח של שלוש עד חמש שנים במטרה להציג הישגים בחברה".
התוכנית של טלדן היא לקנות שליטה מלאה בכל העסקאות, לשתף פעולה עם הנהלת החברה, אבל לקנות החוצה משקיעים קודמים. "החברות שאנחנו מחפשים הן חברות בצמיחה - בשלות ורווחיות, בעלות הנהלה חזקה ומוכרות בשוקי היעד שלהן", אומר קרן. טלדן תשאף להשקיע 30-100 מיליון דולר בכל חברה.
* אילו תחומים מעניינים אתכם במיוחד?
קרן: "כיום אנחנו מתמקדים בחברות טכנולוגיה ובחברות מכשור רפואי וכן ; בתחומי אבטחת פנים, תוכנה ותקשורת. אנחנו לא בהכרח מחפשים את החברות הכי חמות, אלא אלה שיש להן שוק בארה"ב, הכנסות והנהלה טובה".
הדר: "בטווח הרחוק נרצה לגייס הון לטובת קרן שתעבוד במודל הזה, אבל קודם נוכיח שהוא נחוץ ורווחי".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.