כך תשקיע ברונאלדו הבא

חברה איטלקית חדשה, בשיתוף עם חברת השיווק קנטארו, מציעות לציבור "לקנות" מניות של טאלנטים צעירים, ולקבל אחוזים מהרווחים שלהם בעתיד

אינדו סלה די מונטלוס, בנו של אריסטוקרט איטלקי, פתח חברה באמצעותה החל לרכוש זכויות על העברות של שחקני כדורגל. מדובר בתחום שמשקיעים רבים פוחדים להתעסק איתו בגלל ההגבלות שמטילות כמה מהליגות הגדולות. את החברה שנקראת Global Eleven LTD, פתח די מונטלוס בשיתוף עם חברת שיווק הספורט קנטארו, כשהתוכנית העסקית מדברת על גיוס של 100 מיליון דולר ממשקיעים חיצוניים בניסיון להרחיב את הפרויקט.

על מה בעצם מדובר? החברה תסייע מבחינה כלכלית לשחקנים צעירים בתחילת דרכם, ובתמורה תקבל אחוזים מדמי ההעברה העתידיים שלהם ומההכנסות המסחריות שלהם. כדי לגייס כספים, מבטיחה החברה למשקיעים אחוזים מההכנסות שתשיג בעתיד מדמי ההעברות של שחקניה ומחוזי הפרסום שלהם. די מונטלוס, בנם של רוזן ורוזנת מפורסמים מאיטליה, כבר הספיק לרכוש את הזכויות על ארבעה שחקנים דרום אמריקנים, באמצעות הקשרים שלו עם קנטארו וסוכנויות ייצוג שחקנים נוספות.

שוק העברות השחקנים בכדורגל העולמי מגלגל כ-2 מיליארד דולר בשנה. קניית הזכויות על שחקנים, כפי שמתכננת גלובאל אילבן, אסורה בחלק מהליגות - מה שגורם ללא מעט חברות לוותר אפילו על הרעיון להחזיק בבעלויות צד-שלישי על כרטיסי השחקן של שחקנים.

הפרמיירליג החליטה לאסור על מעורבות של גורמים שאינם קשורים לקבוצות בהעברות שחקנים, לאחר סאגת העברתו של קרלוס טבז מווסטהאם למנצ'סטר יונייטד ב-2007. הסיבה לכך היא העובדה שבזכויות על העברתו של החלוץ הארגנטיני היו מעורבות שתי חברות עצמאיות.

קרלוס טבז, מנצ'סטר סיטי, פרמיירליג / צילום: רויטרס
 קרלוס טבז, מנצ'סטר סיטי, פרמיירליג / צילום: רויטרס

קרלוס טבז. הפרמיירליג שינתה את החוקים בגללו (צילום: רויטרס)

המדיניות של פיפ"א בנושא הזכויות על שחקנים היא כזאת: לגיטימי לעשות השקעות כאלו - כל עוד המעורבות של המשקיעים מסתכמת אך ורק בקבלת אחוזים מההעברות של השחקנים. משקיעים בברזיל מצליחים לעקוף את המגבלה הזאת באמצעות טענה לפיה הם למעשה "משקיעים פאסיביים" בשחקנים, לפי ריצ'ארד לואו שמשמש כיועץ של ארסנל.

בקיץ האחרון חתכו המועדונים בחמש הליגות הבכירות באירופה (אנגליה, ספרד, איטליה, גרמניה וצרפת) את ההשקעות שלהם ברכישות שחקנים ב-29%, לסך של 1.75 מיליארד דולר, לפי בדיקה של חברת Prime Time Sport.

האם ההשקעה בזכויות של שחקנים משתלמת? חברה פורטוגלית השקיעה 10 מיליון דולר בזכויות על הסגל של פורטו ב-2004, וכאשר ז'וזה מוריניו הוביל את הקבוצה לזכייה בצ'מפיונס ליג באותה שנה - התחילה החברה לראות רווחים. בתוך 5 חודשים שווי החברה טיפס ב-38%, לאחר שפורטו מכרה בקיץ שלאחר הזכייה באלופות שחקנים בשווי של יותר מ-100 מיליון אירו.

שחקנים כמו קראבליו, דקו ופאולו פריירה שעזבו את פורטו הפכו את החברה למכרה זהב. החברה החזירה למשקיעים שלה דיבידנדים בשווי 8.3% בממוצע לשנה, עד שנסגרה ב-2008.